Belfius graphic element

Belfius Private Portfolio

De visie van de beheerder

Elke maand bestuderen de beheerders de evoluties op de markten. Ze geven u graag toelichting bij de verschillende strategieën die in de compartimenten werden toegepast. Hieronder ontdekt u hun visie op de trends in januari 2025.

Equities Emerging Markets

1. Globale activastrategie

1. Onze vooruitzichten voor aandelen zijn over het algemeen positief.

  • Vooral in de VS, gedreven door robuuste economische groei en veerkrachtige bedrijfswinsten.
  • We richten ons vooral op de cyclische sectoren die naar verwachting zullen profiteren van binnenlands beleid.
  • Europese aandelen blijven daarentegen onderwogen vanwege een beperkt winstgroeipotentieel, structurele uitdagingen en politieke onzekerheid.
  • De houding ten opzichte van Japan is neutraal.
  • Opkomende markten bieden selectieve kansen, vooral daar waar de waarderingen aantrekkelijk zijn, maar deze regio's hebben te maken met tegenwind van Amerikaanse tarieven en een sterke dollar, wat de winsten zou kunnen temperen.

2. In vastrentende waarden:

  • Wij zijn short duratie in de VS vanwege de bezorgdheid over potentiële inflatiedruk gerelateerd aan de onzekerheid over het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering.
  • Wij geven de voorkeur aan een lange Duitse duratie en Europese bedrijfsobligaties, gesteund door een gunstig rente- en groeiklimaat. Europese obligaties dienen ook als afdekking, gezien hun negatieve correlatie met aandelen in een desinflatoire omgeving.

3. Binnen valuta zullen wisselkoersen een belangrijk punt blijven in handelsbesprekingen en de bredere marktdynamiek:

  • De vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar blijven complex, omdat de binnenlandse beleidsdynamiek de waardestijging zowel kan ondersteunen als beperken. Voorlopig houden we een lange USD-positie aan.
  • De Japanse yen kan in waarde stijgen als reactie op de wereldwijde economische stabilisatie en de status als veilige haven.

2. Regionale aandelenstrategie

Vooral in de VS, gedreven door robuuste economische groei en veerkrachtige bedrijfswinsten.

We richten ons vooral op de cyclische sectoren die naar verwachting zullen profiteren van binnenlands beleid.

Europese aandelen blijven daarentegen onderwogen vanwege een beperkt winstgroeipotentieel, structurele uitdagingen en politieke onzekerheid.

De houding ten opzichte van Japan is neutraal.

Opkomende markten bieden selectieve kansen, vooral daar waar de waarderingen aantrekkelijk zijn, maar deze regio's hebben te maken met tegenwind van Amerikaanse tarieven en een sterke dollar, wat de winsten zou kunnen temperen.

3. Portefeuillestrategie

In december boekte de portefeuille positieve absolute rendementen, maar presteerde ze ondermaats ten opzichte van de index. In 2024 presteerde de portefeuille beter dan de benchmark. Informatietechnologie was een van de best presterende sectoren van de portefeuille, dankzij de blootstelling aan kunstmatige intelligentie en halfgeleiders en een sterk herstel van Indiase IT-aandelen.

Op landen-niveau presteerde de portefeuille goed in India en Argentinië, maar bleef de Chinese markt achter. China eindigde het jaar positief en de portefeuille profiteerde van zijn blootstelling aan Swire Pacific en Trip.com, maar bleef achter bij de sterkere prestaties van de markt, terwijl Tencent en Xiaomi hun prestaties zagen verbeteren maar uitgesloten zijn.

Het fonds verlaagde zijn blootstelling aan KB Financial en andere Koreaanse aandelen, met name in het thema value-up, vanwege het toegenomen politieke risico. Daarnaast nam de portefeuille winst op ASEAN-aandelen, waarbij de posities in namen als True Corp en IHH Healthcare werden afgebouwd.

Deze tekst heeft een louter informatief karakter. Aan de inhoud ervan kunnen geen rechten worden ontleend. Het bevat geen aanbod tot aan- of verkoop van een of meerdere financiële instrumenten, noch een beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling, en evenmin een bevestiging van enige transactie. Hoewel Belfius Bank de in deze tekst vermelde gegevens en bronnen zorgvuldig selecteert, kunnen vergissingen of weglatingen niet a priori worden uitgesloten. Belfius Bank garandeert in geen geval de volledigheid van de in deze tekst opgenomen informatie en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid als gevolg van een onjuiste of onvolledige weergave van deze informatie. Belfius Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor rechtstreekse of onrechtstreekse schade die voortvloeit uit het gebruik van deze tekst. De intellectuele eigendomsrechten van Belfius Bank moeten te allen tijde worden gerespecteerd. De inhoud van deze tekst mag niet gereproduceerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Belfius Bank.

Opgelet: Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden, of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten. Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Als deze tekst verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, hangt deze informatie af van de individuele situatie van elke belegger en kan deze aan wijzigingen onderhevig zijn.

Deze tekst vormt geen onderzoek op beleggingsgebied in de zin van artikel 36 (1) van de Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/565. Belfius Bank benadrukt dat deze informatie niet werd opgesteld overeenkomstig de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied, en evenmin onderworpen is aan een verbod om al vóór de verspreiding van onderzoek op beleggingsgebied te handelen.