4. Portefeuillestrategie
Op de korte termijn zal het navigeren door de markten een behoorlijk evenwichtige aanpak vereisen die rekening houdt met de toegenomen onzekerheid en de veranderende macro-economische omstandigheden. De recente aanpassingen weerspiegelen een verschuiving naar meer voorzichtigheid, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit en veerkracht boven risicovollere activa. Deze verschuiving impliceert een herbalancering van aandelen weg van de VS, omdat er een duidelijke erkenning is van potentiële tegenwind zoals vertragende groei, strengere financiële voorwaarden of toegenomen volatiliteit. Tegelijkertijd duidt de beweging naar basisconsumptiegoederen op een voorkeur voor defensieve sectoren die stabiliteit kunnen bieden in onzekere tijden. In vastrentende waarden zijn we long duratie EU en neutraal duratie Amerikaanse staatsobligaties. We behouden investment grade obligaties maar verlagen high-yield obligaties om de blootstelling aan kredietrisico te verlagen.
5. Commentaar over het aandelengedeelte
We zijn nu onderwogen in Amerikaanse aandelen nu de toenemende groeirisico's en beleidsonzekerheid de duurzaamheid van het "Amerikaanse exceptionalisme" in twijfel trekken. Handelsspanningen, fiscale zorgen en monetaire beleidsbeperkingen wegen op de winstverwachtingen van bedrijven, terwijl de hoge waarderingen weinig ruimte laten voor fouten.
Daarentegen kunnen Europese aandelen profiteren van een verschuiving naar begrotingsstimulus en bieden bepaalde opkomende markten aantrekkelijke kansen. Niettemin doemen handelsoorlog-risico's op die het perspectief temperen. We zijn neutraal ten aanzien van aandelen uit Europese en opkomende markten, met enige nuance. Wij zijn positief over China versus India, omdat beleggers massaal terugkeren naar China.
De houding ten opzichte van Japan is neutraal.
We blijven selectief en neigen naar defensieve sectoren met stabiele winstprofielen, terwijl we onze blootstelling verminderen aan sectoren die gevoeliger zijn voor risico's op economische vertraging.
In de VS verlagen we onze blootstelling aan Amerikaanse financiële instellingen omdat de bezorgdheid over de groei, de onzekerheid over het beleid en een voorzichtige Fed wegen op de winstvooruitzichten van de sector. Een tragere groei van de leningen en strengere kredietvoorwaarden kunnen de winstgevendheid verder onder druk zetten.
Zowel in de VS als in Europa geven we de voorkeur aan basisconsumptiegoederen vanwege hun defensieve eigenschappen, veerkrachtige vraag en prijszettingsvermogen. Deze bedrijven hebben de neiging om beter te presteren in periodes van vertragende groei en verhoogde volatiliteit. Met name Europese basisconsumptiegoederen zouden moeten profiteren van hun wereldwijde blootstelling aan inkomsten, prijsveerkracht en potentiële begrotingsstimuleringsmaatregelen. Deze bedrijven bieden stabiliteit te midden van geopolitieke en economische onzekerheid.
6. Commentaar over het obligatiegedeelte
De monetaire beleidsverwachtingen blijven uiteenlopen: De Fed blijft voorzichtig in het licht van de groeivrees in de VS, terwijl de Europese begrotingsuitgaven de hoop op een sterke versoepeling van de ECB in gevaar kunnen brengen, waardoor onzekerheid ontstaat over de rentepaden.
De onzekerheid over de economie en het handelsbeleid raast door de hele wereld: De grote beleidsonzekerheid in de G7-landen, vooral in Noord-Amerika, blijft wegen op het ondernemersvertrouwen en de marktstabiliteit.
De escalerende tarieven van de VS blijven het nieuws halen. Nu de tarieven nog in de kinderschoenen staan, blijft het risico van verdere handelsverstoringen en vergeldingsmaatregelen een belangrijke bedreiging voor de wereldwijde toeleveringsketens en financiële markten.