4. Portefeuillestrategie
Op de korte termijn houden we rekening met een hogere marktvolatiliteit en handhaven we onze voorkeur voor Amerikaanse aandelen binnen een evenwichtige portefeuille, waarbij we de Amerikaanse rente en het verloop van de dollar nauwlettend in de gaten houden.
Op de middellange termijn zal de wereldwijde trend van monetaire versoepeling - die momenteel wordt nagestreefd door de meeste ontwikkelde economieën - een belangrijke rol blijven spelen, maar dat geldt ook voor de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis. De impact van zijn beleidsprogramma, afhankelijk van of het op een gematigde/zachte of significante/harde manier wordt uitgevoerd, zal cruciaal zijn voor zowel de VS als de wereldwijde markten.
Wij zijn negatief over aandelen uit de eurozone en staan nog afwachtend tegenover aandelen uit opkomende landen. We zijn overwogen in Europese duratie maar voorzichtig in Amerikaanse duratie. We zijn neutraal voor bedrijfsobligaties.
5. Commentaar over het aandelengedeelte
Onze allocatie blijft gericht op Amerikaanse risicovolle activa omdat de fundamentele context constructiever zou moeten blijven, vooral omdat de economie stevig blijft groeien.
Een negatieve visie op aandelen uit de eurozone, om fundamentele redenen en gezien het feit dat de verkiezing van Donald Trump extra neerwaartse risico's voor de regio met zich meebrengt.
Een onzekerder beeld van de opkomende markten, dat zal afhangen van de maatregelen van de nieuwe Amerikaanse regering, hun volgorde en van eventuele extra stimuleringsmaatregelen van China.
Een neutrale kijk op Japanse aandelen.
6. Commentaar over het obligatiegedeelte
De terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis brengt het risico met zich mee van aanzienlijke tariefverhogingen, strengere immigratiehandhaving en een inflatie van meer dan 4%, wat de Federal Reserve ertoe kan aanzetten om zijn rentepad te wijzigen, wat mogelijk kan leiden tot een recessie in 2026. In de komende dagen en weken zullen de Amerikaanse rente en het verloop van de dollar twee belangrijke variabelen zijn om in de gaten te houden.
Afgezien van Amerikaanse aandelen zouden dergelijke beleidsmaatregelen en nieuwe handelstarieven een rimpeleffect hebben op de wereldwijde markten.
Geopolitieke risico's blijven een bedreiging vormen voor de wereldwijde groei en energieprijzen, vooral door de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne.