4. Portefeuillestrategie
Ondanks een trage start begin september leverde de flexibele beleggingsstrategie een positief resultaat op doordat de wereldwijde aandelenmarkten snel weer een positieve trend lieten zien.
In de ontwikkelde markten presteerde de VS beter dan zijn sectorgenoten. Het optimisme groeide toen de Federal Reserve de rente in een eerste stap met 50bps verlaagde en zich daarmee aansloot bij de wereldwijde versoepelingstrend. We besloten opnieuw een aantal small caps aan de portefeuille toe te voegen omdat zij van deze omgeving zouden kunnen profiteren. Bovendien zouden de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen en de veerkrachtige Amerikaanse economie extra drijfveren voor het segment kunnen zijn. Ook in Europa daalden de rentetarieven en neemt de hoop op een snellere verlaging van de ECB toe door de trage economische groei. Wij zijn kopers van Europees vastgoed, dat zou moeten profiteren van de lagere rente.
In de opkomende markten heeft China, dat geconfronteerd wordt met risico's voor zijn groeidoelstelling, de beleidsrente en de reserveverplichting aanzienlijk verlaagd, samen met verdere versoepelingsmaatregelen. Pekings toezegging om de begroting te stimuleren werd ook goed ontvangen, wat leidde tot een sterk herstel van Chinese aandelen, die voor het eerst dit jaar beter presteerden dan India en de opkomende regio trokken. Wij geloven ook dat dit pakket geloofwaardig is, althans op de korte termijn, en daarom hebben we onze allocatie in deze regio versterkt.
Aan de obligatiekant houden we een voorkeur voor obligaties uit Europese kernlanden, met name kwaliteitslanden zoals Duitsland. Nu de correlatie tussen obligaties en aandelen omslaat, zijn staatsobligaties een aantrekkelijke belegging omdat ze carry en een hedge bieden in een multi-assetportefeuille. Omdat de Bank of England tijdens haar vergadering besloot de rente stabiel te houden, waardoor het 10-jaars rendement op Britse Gilts steeg, besloten we winst te nemen op deze positie. Aan de kredietzijde houden we een bescheiden allocatie tussen spreads die historisch krap blijven.
5. Commentaar over het aandelengedeelte
Onze allocatie blijft gericht op Amerikaanse risicovolle activa omdat de fundamentele context constructiever zou moeten blijven, vooral omdat de economie stevig blijft groeien.
Een negatieve visie op aandelen uit de eurozone, om fundamentele redenen en gezien het feit dat de verkiezing van Donald Trump extra neerwaartse risico's voor de regio met zich meebrengt.
Een onzekerder beeld van de opkomende markten, dat zal afhangen van de maatregelen van de nieuwe Amerikaanse regering, hun volgorde en van eventuele extra stimuleringsmaatregelen van China.
6. Commentaar over het obligatiegedeelte
De terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis brengt het risico met zich mee van aanzienlijke tariefverhogingen, strengere immigratiehandhaving en een inflatie van meer dan 4%, wat de Federal Reserve ertoe kan aanzetten om zijn rentepad te wijzigen, wat mogelijk kan leiden tot een recessie in 2026. In de komende dagen en weken zullen de Amerikaanse rente en het verloop van de dollar twee belangrijke variabelen zijn om in de gaten te houden.
Afgezien van Amerikaanse aandelen zouden dergelijke beleidsmaatregelen en nieuwe handelstarieven een rimpeleffect hebben op de wereldwijde markten.
Geopolitieke risico's blijven een bedreiging vormen voor de wereldwijde groei en energieprijzen, vooral door de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne.