Belfius graphic element

Belfius Private Portfolio

De visie van de beheerder

Elke maand bestuderen de beheerders de evoluties op de markten. Ze geven u graag toelichting bij de verschillende strategieën die in de compartimenten werden toegepast. Hieronder ontdekt u hun visie op de trends in april 2025.

Global Allocation 50

Belfius Convictions

Belfius Asset Management Convictions - PRIVATE BANKING - 2 april 2025

1. Globale activastrategie

1. Te midden van de toegenomen macro-economische onzekerheid en toenemende beleids-gerelateerde tegenwind blijft onze cross-asset strategie voorzichtig gepositioneerd, met de nadruk op bescherming tegen neerwaartse risico's en diversificatie.

2. Wij handhaven een algeheel negatief standpunt ten aanzien van wereldwijde aandelen, als gevolg van ongerustheid over de winstvooruitzichten, zwakkere wereldwijde groeivooruitzichten en toenemende geopolitieke spanningen.

3. Wat betreft onze regionale strategie:

  • Wij zijn negatief over Amerikaanse aandelen, waar zowel de waarderingen als de verwachte winstgroei onder neerwaartse druk staan. De grillige tariefretoriek bedreigt het aloude verhaal van het Amerikaanse exceptionalisme, wat de aandelen-multiples verder onder druk zet.
  • We zijn licht negatief over aandelen uit de eurozone en opkomende markten. De eurozone wordt geconfronteerd met een delicaat evenwicht tussen begrotingsstimulus en handelsspanningen, terwijl opkomende markten - vooral China - direct in de vuurlinie liggen van een escalerend handelsconflict.
  • De structurele rugwind van Japan is opmerkelijk, maar de sterkte van de yen en de druk van de handel ondermijnen de opwaartse trend op de korte termijn.
  • We zijn neutraal over de Britse aandelenmarkt.

4. Wat betreft de allocatie van aandelensectoren:

  • In dit klimaat blijft onze aandelenpositionering defensief en geven we de voorkeur aan factoren met een lage volatiliteit en kwaliteit boven cyclische of groeifactoren.

5. In de allocatie vastrentende waarden:

  • Onze strategie voor staatsobligaties is positief maar beperkt tot de Europese kernlanden, waar we long duratie zijn, gesteund door de dalende inflatie en de verwachting van extra versoepeling door de ECB. Ondanks de volatiliteit van de spreads op staatsobligaties blijven de Europese rendementen aantrekkelijk en bieden ze waardevolle diversificatie in multi-assetportefeuilles.
  • Wij nemen een neutrale houding aan ten opzichte van investment grade bedrijfsobligaties, omdat we de kracht van de fundamentele bedrijfsfactoren erkennen, maar ook erkennen dat een bredere "risico-off"-stemming de opwaartse trend afremt.
  • Wij zijn negatief over het high yield-segment omdat de spreads zijn gaan oplopen en het sentiment kwetsbaar blijft door de onzekerheid over het beleid
  • In de aanhoudende onzekere en risicomijdende omgeving zijn we ook negatief over groeilandenobligaties. Hoewel de reële rendementen regionaal aantrekkelijk zijn en een zwakkere USD zou kunnen helpen, vraagt de combinatie van vertragende wereldwijde groei en oplopende handelsspanningen om meer voorzichtigheid.

6, We houden een allocatie naar Alternatieve beleggingen.

7. Wij zijn positief over de Japanse yen, die volgens ons waarschijnlijk zal profiteren van de toegenomen risicoaversie.

2. Regionale aandelenstrategie

Wat betreft onze regionale strategie:

  • Wij zijn negatief over Amerikaanse aandelen, waar zowel de waarderingen als de verwachte winstgroei onder neerwaartse druk staan. De grillige tariefretoriek bedreigt het aloude verhaal van het Amerikaanse exceptionalisme, wat de aandelen-multiples verder onder druk zet.
  • We zijn licht negatief over aandelen uit de eurozone en opkomende markten. De eurozone wordt geconfronteerd met een delicaat evenwicht tussen begrotingsstimulus en handelsspanningen, terwijl opkomende markten - vooral China - direct in de vuurlinie liggen van een escalerend handelsconflict.
  • De structurele rugwind van Japan is opmerkelijk, maar de sterkte van de yen en de druk van de handel ondermijnen de opwaartse trend op de korte termijn.
  • We zijn neutraal over de Britse aandelenmarkt.

3. Obligatiestrategie

In vastrentende waarden zijn we long duratie op Europese staatsobligaties, terwijl we onze bedrijfsobligatieblootstelling selectief houden. Totdat er meer duidelijkheid is op deze fronten, geloven we dat een voorzichtige, risicobewuste positionering essentieel is. Kortom, dit is niet het moment om risico's achterna te hollen, maar om klaar te staan om ons aan te passen wanneer er duidelijkheid ontstaat.

4. Portefeuillestrategie

In de toekomst zal het wereldwijde macrolandschap gedomineerd blijven door onzekerheid - gedreven door een combinatie van vertragende groei, stijgende inflatie, aanhoudende geopolitieke spanningen en verschuivende monetaire beleidsverwachtingen. De Amerikaanse economie, ooit het anker van de wereldwijde winsten en marktleiderschap, vertoont nu duidelijke tekenen van vertraging. Het vooruitzicht van een langdurige handels- en valutaoorlog, in combinatie met een afzwakkende binnenlandse vraag, vormt een uitdaging voor zowel de aandelenwaarderingen als de winstgevendheid van bedrijven.

Hoewel centrale banken de belangrijkste stabiliserende kracht blijven, kan de effectiviteit van het beleid op de proef worden gesteld als de inflatie verrast of als het vertrouwen verder afbrokkelt. In deze context denken we dat monetaire steun de volatiliteit kan temperen. Onze voorzichtige houding weerspiegelt de wens om kapitaal te beschermen en flexibiliteit te behouden. In aandelen vertaalt zich dit in een defensieve voorkeur voor regio's en factoren. In vastrentende waarden zijn we long duratie op Europese staatsobligaties, terwijl we onze bedrijfsobligatieblootstelling selectief houden. Totdat er meer duidelijkheid is op deze fronten, geloven we dat een voorzichtige, risicobewuste positionering essentieel is. Kortom, dit is niet het moment om risico's achterna te hollen, maar om klaar te staan om ons aan te passen wanneer er duidelijkheid ontstaat.

5. Commentaar over het aandelengedeelte

Te midden van de toegenomen macro-economische onzekerheid en toenemende beleids-gerelateerde tegenwind blijft onze cross-asset strategie voorzichtig gepositioneerd, met de nadruk op bescherming tegen neerwaartse risico's en diversificatie.

Wij handhaven een algeheel negatief standpunt ten aanzien van wereldwijde aandelen, als gevolg van ongerustheid over de winstvooruitzichten, zwakkere wereldwijde groeivooruitzichten en toenemende geopolitieke spanningen.

Wij zijn negatief over Amerikaanse aandelen, waar zowel de waarderingen als de verwachte winstgroei onder neerwaartse druk staan. De grillige tariefretoriek bedreigt het aloude verhaal van het Amerikaanse exceptionalisme, wat de aandelen-multiples verder onder druk zet.

We zijn licht negatief over aandelen uit de eurozone en opkomende markten. De eurozone wordt geconfronteerd met een delicaat evenwicht tussen begrotingsstimulus en handelsspanningen, terwijl opkomende markten - vooral China - direct in de vuurlinie liggen van een escalerend handelsconflict.

We zijn neutraal over de Britse aandelenmarkt.

De structurele rugwind van Japan is opmerkelijk, maar de sterkte van de yen en de druk van de handel ondermijnen de opwaartse trend op de korte termijn.

6. Commentaar over het obligatiegedeelte

Onze strategie voor staatsobligaties is positief maar beperkt tot de Europese kernlanden, waar we long duratie zijn, gesteund door de dalende inflatie en de verwachting van extra versoepeling door de ECB. Ondanks de volatiliteit van de spreads op staatsobligaties blijven de Europese rendementen aantrekkelijk en bieden ze waardevolle diversificatie in multi-assetportefeuilles.

Wij nemen een neutrale houding aan ten opzichte van investment grade bedrijfsobligaties, omdat we de kracht van de fundamentele bedrijfsfactoren erkennen, maar ook erkennen dat een bredere "risico-off"-stemming de opwaartse trend afremt.

Wij zijn negatief over het high yield-segment omdat de spreads zijn gaan oplopen en het sentiment kwetsbaar blijft door de onzekerheid over het beleid.

In de aanhoudende onzekere en risicomijdende omgeving zijn we ook negatief over groeilandenobligaties. Hoewel de reële rendementen regionaal aantrekkelijk zijn en een zwakkere USD zou kunnen helpen, vraagt de combinatie van vertragende wereldwijde groei en oplopende handelsspanningen om meer voorzichtigheid.

Deze tekst heeft een louter informatief karakter. Aan de inhoud ervan kunnen geen rechten worden ontleend. Het bevat geen aanbod tot aan- of verkoop van een of meerdere financiële instrumenten, noch een beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling, en evenmin een bevestiging van enige transactie. Hoewel Belfius Bank de in deze tekst vermelde gegevens en bronnen zorgvuldig selecteert, kunnen vergissingen of weglatingen niet a priori worden uitgesloten. Belfius Bank garandeert in geen geval de volledigheid van de in deze tekst opgenomen informatie en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid als gevolg van een onjuiste of onvolledige weergave van deze informatie. Belfius Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor rechtstreekse of onrechtstreekse schade die voortvloeit uit het gebruik van deze tekst. De intellectuele eigendomsrechten van Belfius Bank moeten te allen tijde worden gerespecteerd. De inhoud van deze tekst mag niet gereproduceerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Belfius Bank.

Opgelet: Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden, of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten. Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Als deze tekst verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, hangt deze informatie af van de individuele situatie van elke belegger en kan deze aan wijzigingen onderhevig zijn.

Deze tekst vormt geen onderzoek op beleggingsgebied in de zin van artikel 36 (1) van de Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/565. Belfius Bank benadrukt dat deze informatie niet werd opgesteld overeenkomstig de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied, en evenmin onderworpen is aan een verbod om al vóór de verspreiding van onderzoek op beleggingsgebied te handelen.