1. Home
  2. Sleutelmomenten
  3. Belastingen
  4. Dagelijkse fiscaliteit
  5. Gezin
  6. Met een kind
  7. Hypothecair krediet

Fiscale impact van kinderen ten laste op het krediet voor een woning

Een kind ten laste hebben brengt fiscale voordelen met zich mee voor het hypothecair krediet (*) dat aangegaan werd om een woning te kopen, te bouwen of te verbouwen.

Krediet aangegaan tussen 1 januari 1993 en 1 januari 2005

Eén of meer kinderen ten laste hebben op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar van het aangaan van het krediet, geeft recht op de volgende voordelen:

  • op het niveau van de interesten: verhoging van het referentiebedrag voor de berekening van de bijkomende interestaftrek (alleen bij bouw of renovatie).
  • op het niveau van het kapitaal: verhoging van het referentiebedrag voor de berekening van de belastingvermindering verbonden aan de aankoop, bouw of verbouwing van de enige woning.

Krediet aangegaan na 1 januari 2005 voor de enige en eigen woning

Drie kinderen ten laste hebben op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar van het aangaan van het hypothecair krediet (*) voor de enige en eigen woning geeft in principe recht op een verhoging van de korf waarin de uitgaven van het hypothecair krediet (*) (kapitaal, interesten, schuldsaldoverzekering) worden aangegeven (**) .

Meer info

(*)

Onderworpen aan de Wet van 4 augustus 1992 op het Hypothecair Krediet


(**)

Vanaf inkomstenjaar 2014, aanslagjaar 2015 wordt dit een regionale materie voor de eigen woning en kunnen de voorwaarden en algemene principes van deze fiscale voordelen dus wijzigingen.


Contacteer ons

Belfius Life Junior

Sparen voor uw kind en stap voor stap een kapitaal opbouwen om hem op weg te helpen in het leven.

Belastingsimulator

versie 2017 beschikbaar 

Start onze belastingsimulator

Voor een optimaal gebruik raden wij aan om Google Chrome in te stellen als standaardbrowser.