Fiscale impact van kinderen ten laste op het krediet voor een woning

Een kind ten laste hebben levert fiscale voordelen op voor het hypothecair krediet (*) , aangegaan voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning.

Krediet aangegaan tussen 1 januari 1993 en 1 januari 2005

Eén of meer kinderen ten laste hebben op 1 januari van het jaar dat volgt op het leningsjaar, geeft recht op de volgende voordelen:

  • op het niveau van de interesten: verhoging van het referentiebedrag voor de berekening van de bijkomende interestaftrek (alleen bij bouw of renovatie).
  • op het niveau van het kapitaal: verhoging van het referentiebedrag voor de berekening van de belastingvermindering verbonden aan de aankoop, bouw of verbouwing van de enige woning.

Krediet aangegaan vanaf 1 januari 2005 tot 31 december 2015 voor de enige en eigen woning

3 kinderen ten laste hebben op 1 januari van het jaar dat volgt op het leningsjaar voor de enige en eigen woning geeft in principe recht op een verhoging van de korf waarin de uitgaven van het hypothecair krediet (*) (kapitaal, interesten, schuldsaldoverzekering) worden aangegeven.

Krediet aangegaan vanaf 1 januari 2016 voor de verwerving van een enige en eigen woning in Wallonië

Gaat u een krediet aan vanaf 01-01-2016 voor de aankoop/bouw van uw enige en eigen woning gelegen in Wallonië, dan kan u een Waalse wooncheque krijgen.

De Waalse wooncheque bestaat enerzijds uit een variabel bedrag per persoon, dat afhankelijk is van de hoogte van uw netto belastbaar inkomen (bestaande uit onroerende, diverse en netto beroepsinkomsten) en maximaal 1.520 euro bedraagt. Anderzijds uit een verhoging voor kinderen ten laste van 125 euro per kind ten laste.

Krediet aangegaan vanaf 1 januari 2016 voor de eigen woning in Vlaanderen

Gaat u een krediet aan vanaf 01-01-2016 voor de verwerving of het behouden (bv. verbouwingen) van uw eigen woning gelegen in Vlaanderen, dan kan u de Vlaamse geïntegreerde woonbonus krijgen.

3 kinderen ten laste hebben op 1 januari van het jaar dat volgt op het leningsjaar geeft in principe recht op een verhoging van de korf waarin de uitgaven van het hypothecair krediet (*) (kapitaal, interesten, schuldsaldoverzekering) worden aangegeven..

(*)

Onderworpen aan de Wet van 4 augustus 1992 op het Hypothecair Krediet


Contacteer ons

Belfius Life Junior

Sparen voor uw kind en stap voor stap een kapitaal opbouwen om hem op weg te helpen in het leven.

Belastingsimulator

versie 2020 beschikbaar 

Start onze belastingsimulator

Voor een optimaal gebruik raden wij aan om Google Chrome in te stellen als standaardbrowser.