U onderneemt met hart en ziel. U ademt, denkt en handelt als rasechte ondernemer of vrije beroeper. Het liefst wil u uw activiteit en bedrijf verder uitbouwen. Om dit te kunnen doen, bent u bereid een gezonde dosis ondernemingsrisico te nemen, waarvoor u in ruil een financiële compensatie verwacht.

Als ondernemer, zelfstandige of vrije beroeper is er één constante: uw zaak moet zich steeds opnieuw aanpassen. Als de wereld verandert, zo ook u als bedrijfsleider. En de wereld is de afgelopen jaren sterk veranderd. Zo is de extreem lage rentestand een gamechanger voor iedereen in de economie. Nog nooit werd voor liquiditeiten zo’n lage vergoeding geboden. En nog nooit was geld lenen zo goedkoop. Dit kadert volledig binnen de strategie van de Europese Centrale Bank (ECB), als stimulans om te investeren in de economie. Een van haar maatregelen is het aanrekenen van een negatieve rente (-0,50%) op spaardeposito’s die bij de Centrale Bank worden geplaatst.


Grafiek

Evolutie 3-maandelijkse Europese kortetermijnrentevoet (Euribor)


Die negatieve rente gaat inmiddels haar zesde jaar in. En de huidige Covid-pandemie zal er naar verwachting voor zorgen dat die ultra-lage rente de komende jaren zal aanhouden. De ECB zal zo de economie en de financiële markten blijven ondersteunen.

Het interne vermogen van uw bedrijf wordt naast de lage rente ook beïnvloed door de inflatie. Hierdoor zal het geld dat nu op uw bedrijfsrekeningen staat, volgend jaar minder waard zijn. En dat kost koopkracht.


Grafiek

Wat nu? Als bedrijf kan u niet eindeloos blijven uitbreiden, de bestaande kapitaalstock vervangen of het vermogen uitkeren naar de privésfeer. En als ondernemer wil u ook een correcte financiële vergoeding ontvangen.


Hoe zorgt u voor meer potentieel financieel rendement?


Uw Business Banking-specialist kan u begeleiden bij het rentabiliseren van uw cashflow en bij uw thesauriebeheer, om er zo voor te zorgen dat uw ondernemerschap optimaal rendeert. Want het goede nieuws is dat er veel alternatieven en mogelijkheden zijn om op een hoger rendement te mikken!

We leggen het u graag in detail uit...

1. Uw fiscaal pensioenrendement

U start het best met het optimaliseren van het fiscale luik. Want hiermee zorgt u voor fiscaal rendement én investeringsrendement. Het loont immers direct om overtollige liquiditeiten in uw eigen pensioenbasis te investeren. Uw fiscale contracten hebben meestal een lange looptijd en zijn dan ook geschikter om meer dynamisch te gaan beleggen (meer risico maar ook een hoger potentieel rendement). Bij Belfius hebt u toegang tot de grootste fondsenbeheerders ter wereld, zoals BlackRock, JP Morgan en Flossbach von Storch, om uw pensioenkapitaal uiterst professioneel te laten beheren.

  • VAPZ: met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen en zelfstandige bedrijfsleiders kan u jaarlijks tot 8,17% van uw professioneel inkomen fiscaal interessant opzijzetten voor uw pensioen, met een maximum van 3.291,30 euro voor 2020. Het VAPZ is een tak 21-levensverzekering die u gezien de huidige lage rente best als voorzichtige pensioenbuffer gebruikt. Het rendement is dan ook hoofdzakelijk fiscaal, want u kan uw gestort bedrag onder bepaalde voorwaarden volledig aftrekken als beroepskost.
  • POZ: de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen is een spaarinstrument voor zelfstandigen zonder vennootschap, ontstaan na een fiscale innovatie in 2018. Ook ondernemers zonder vennootschap kunnen nu extra pensioenkapitaal sparen bovenop het VAPZ. Bijzonder interessant is de mogelijkheid om via een tak 23-beleggingsverzekering te investeren in de kwaliteitsfondsen van onze beheerders.
  • IPT: de Individuele Pensioentoezegging is een must voor elke ondernemer met een vennootschap en hét instrument wanneer u grotere bedragen wil laten renderen. U kan uw cashflow daarmee fiscaal interessant investeren in een pensioenkapitaal of in een eventuele vastgoeddroom. Want ook hier kan u uw jaarlijkse premies onder voorwaarden volledig inboeken als een beroepskost.  Om die dan te investeren via de tak 23-beleggingsfondsen van onze externe fondsenbeheerders. Denkt u daarbij (nog) niet aan pensioenopbouw maar hebt u een vastgoed- of renovatieproject voor ogen, dan kan u – onder bepaalde voorwaarden – een voorschot opnemen uit het contract om een pand, gelegen in de EU, aan te kopen of te renoveren. En last but not least, de zogenoemde ‘backservice’ waarmee u eenmalig extra liquiditeiten kan beleggen in uw IPT-contract om de jaren in te halen waarin u hier niet of onvoldoende in kon investeren. In sommige gevallen mag een backservice tot 10 jaar terug gaan in de tijd. Wil u graag weten hoeveel ruimte u hebt om extra te sparen via een IPT? Uw Business-Banking-specialist kan dit voor u berekenen!

2. Uw fiscaal beleggingsrendement: de DBI-bevek

De volgende laag van een strategie voor meer potentieel rendement voor vennootschappen is de DBI-bevek. DBI staat voor ‘Definitief Belaste Inkomsten’. Dankzij deze bevek kan uw vennootschap investeren in wereldwijde en Europese aandelenmarkten met een fiscaal interessante aftrek. Belfius werkt hierbij samen met de bekroonde Europese fondsenbeheerder Candriam, die uitkijkt naar aandelen van stabiele bedrijven, met lage schulden en hoge dividenduitkeringen.

Een DBI-bevek keert een jaarlijks dividend uit. Het grootse deel van dat dividend geeft recht op DBI-aftrek. Het wordt dus niet belast in uw vennootschap.

Deze investeringsvorm is erg flexibel, want u kan uw deelname iedere werkdag verkopen. Het beheer van de investering neemt Candriam volledig voor haar rekening. Een interessante manier om de DBI-bevek te gebruiken? Uw liquidatiereserve tijdens de wachtperiode in deze fondsen beleggen!

3. Uw traditioneel beleggingsrendement: beleggingsfondsen

De laatste strategische pijler bestaat uit het klassieke beleggen, waarbij u kan kiezen uit verschillende formules. U bepaalt samen met uw beleggingsspecialist uw persoonlijke doelstellingen via uw risico-rendementsprofiel en uw investeringshorizon. Hierna stelt hij u een passende investeringsportefeuille voor. Deze investeringsvorm is erg flexibel want u kan elke bankwerkdag participaties kopen of verkopen. Wanneer er roerende voorheffing is verschuldigd, kan u die in de vennootschapsbelasting recupereren en betaalt u slechts het tarief van de vennootschappen. Deze beleggingsfondsen zijn ook beschikbaar voor uw privévermogen. Want ook daar heeft de lage rente een impact op uw vermogen.

Onze fondsen bestaan uit een mix van aandelen en obligaties, of volledig uit aandelen. Onze gemengde fondsen laten u toe om op een evenwichtige manier te profiteren van de groei van de aandelenmarkten. Want obligaties vormen een stabiele basis in uw portefeuille bij schommelingen op de markten, zodat u rendement en stabiliteit kan combineren in één formule. Voor grotere kapitalen vanaf 250.000 euro hebben we exclusieve beheerformules. Onze beleggingsexperts volgen uw wereldwijde investeringen nauwlettend op.

De economie verandert pijlsnel, en ook hier kan u als ondernemer profiteren van de groeitrends op lange termijn. Investeer in de economie van de opkomende landen, de vergrijzingseconomie en de hoogtechnologische gezondheidszorg. Of in bedrijven die oplossingen ontwikkelen voor de klimaatcrisis. De fondsenbeheerders voeren analyses uit, kopen interessante bedrijven of verkopen die wanneer de waarde voldoende is gestegen.



1 De aftrekbaarheid van de IPT-premie wordt beperkt door de "80%-regel": de wettelijke en bovenwettelijke pensioenuitkeringen in geval van pensionering, uitgedrukt in jaarlijkse rente, mogen niet hoger liggen dan 80% van de laatste normale brutojaarbezoldiging en moet worden berekend op basis van de normale duur van een beroepsactiviteit.