Vlaamse regering trekt herstel met 4,3 miljard investeringen

Annelore Van Hecke
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:    

Terwijl de krachtlijnen van een nieuwe federale regering nog in de maak zijn, deed Vlaanderen gisteren alvast het nodige om de Vlaamse economie erbovenop te helpen. In zijn Septemberverklaring kondigde minister-president Jambon gisteren een ambitieus relanceplan aan. Een recordbedrag van 4,3 miljard euro aan investeringen moet een uitweg bieden uit de Covid-19 crisis.

Voor de besteding van die investeringen wordt volop de kaart getrokken van de digitalisering en de omschakeling naar een duurzame economie. Een nieuw Vlaams datanutsbedrijf moet voor een vlotte, veilige en privacy-bestendige doorstroming van data zorgen. 5G wordt onverwijld uitgerold en zal voor supersnel internet zorgen. Het groeipad voor steun aan onderzoek en ontwikkeling wordt verhoogd en investeringen in de Blue Deal moeten de waterschaarste in Vlaanderen aanpakken. Andere groene investeringen gaan naar captatie en hergebruik van CO2, nieuwe fietsinfrastructuur en een groener openbaar vervoer. Ook klassieke investeringen blijven een belangrijke rol spelen. Zo gaat er meer geld naar schoolgebouwen, ziekenhuizen en bijkomende infrastructuur voor sport, cultuur en onderzoek.

Daarnaast zal de Vlaamse regering ook jaarlijks bijkomend 525 miljoen uittrekken voor meer personeel en een betere verloning in de zorgsector, en gaat er 250 miljoen extra naar het onderwijs. Ook in tijden van Covid-19 blijft Vlaanderen inzetten op het optrekken van de werkzaamheidsgraad naar 80%. Hoe meer mensen aan het werk, hoe groter de Vlaamse welvaart.

Dit relanceplan is broodnodig voor onze economie. De Vlaamse overheid springt hier in het gat dat de bedrijven achterlaten door hun investeringen massaal uit te stellen. Ondernemingen schroeven die terug omwille van de lage vraag naar hun producten en diensten en de grote onzekerheid rond het herstel van de economie en de evolutie van het aantal besmettingen.

In deze tijden van lage rente en hoge multiplicatoren (waarmee men het effect van overheidsinvesteringen op de economische groei bedoelt) zijn investeringen zeer voordelig voor de economie. Ze stuwen de groei, wat bovendien goed is voor de belastingontvangsten en dus voor de terugbetaling van deze investeringen.

Het is logisch dat de Vlaamse regering het herstelbeleid trekt. Investeringen zijn bij uitstek een regionale en lokale bevoegdheid. De afgelopen jaren namen de regionale en lokale overheden meer dan 80% van de Belgische overheidsinvesteringen voor hun rekening.

Vlaanderen heeft de laatste jaren ook een spaarzaam beleid gevoerd, waardoor ze over een financiële buffer beschikt. Wat niet wegneemt dat Covid-19 zwaar zal wegen op de Vlaamse begroting, die dit jaar 6 miljard en volgend jaar nog 2,35 miljard in het rood zal gaan. En dit nog zonder de bijkomende eenmalige investeringen, die buiten de begroting worden gehouden. Toch komt er (voorlopig) geen Vlaamse Covid-19 belasting, aldus minister-president Jambon.Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: