Herstel in de eurozone vertraagt

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

  • Het bedrijfsvertrouwen in de eurozone neemt een duik in september. Vooral de dienstensector lijdt door de opstoot van de Covid-19 cijfers.
  • De OESO pleit voor verdere inspanningen van de overheden om het economisch herstel aan de praat te houden.

Met het einde van de zomer lijkt ook het vertrouwensherstel in de eurozone op zijn laatste benen te lopen. De sentiment-index van de ondernemers daalde in september naar 50,1 en komt daarmee heel dicht bij de gevarenzone. Een score lager dan 50 wijst op een daling van de activiteit. In de fabrieken houdt de heropleving nog goed stand dankzij een aantrekkende vraag vanuit het buitenland. Maar het vertrouwen in de dienstensector staat onder zware druk door de heropleving van Covid-19. De diensten-index valt terug naar 47,5 en voor de zevende maand op rij verwachten de bedrijfsleiders in de sector een krimp van de tewerkstelling.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg in september naar -13,9, maar dat blijft ruim onder het lange termijn gemiddelde. Na een sterke revival van het sentiment tussen april en juni, lijkt het tempo van het herstel ook daar weer af te koelen. De vrees blijft hangen dat de heropening van de scholen en een koudere herfstperiode opnieuw kunnen leiden tot stijgende Covid-19 cijfers en eventueel een nieuwe lockdown.

Ook de OESO vindt het veel te vroeg om te spreken van een breed en duurzaam herstel. De nieuwste prognoses van de economische denktank zijn minder negatief voor de groei in de eurozone, maar de situatie blijft kritiek. Hoofdeconoom Laurence Boone hamert in haar presentatie ‘Living with uncertainty’ op de sleutelrol die de overheidssteun speelt in het herstelproces. Door het risico op sporadische virusuitbraken blijft de steun van regeringen en centrale banken noodzakelijk om de economie vooruit te helpen. Het vergroten van de capaciteit in de gezondheidszorg en de steun voor gezinnen en bedrijven kost natuurlijk veel geld en doet de staatschuld oplopen.

Maar het is te vroeg om de broeksriem aan te halen. Boone waarschuwt om de fouten van de vorige crisis te vermijden toen een besparingsbeleid vanaf 2011 het economisch herstel in de eurozone de in de kiem smoorde. In 2021 moet het accent van de overheidssteun ook meer komen te liggen op gerichte steun aan de ergst getroffen sectoren, vindt de OESO. Zo kan een golf van faillissementen en een crisis op de arbeidsmarkt vermeden worden. Er komt een tijd om de staatsschulden aan te pakken, maar dat is nog niet voor meteen.



Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: