Obligaties: wat zijn uw opportuniteiten?


Jan Vergote
Head of Investment Strategy @Belfius

Deel deze pagina:  

In onze Belfius Insights-podcast van vorige week vertelden we u welke aandelen u vandaag opportuniteiten bieden op lange termijn. In dit artikel hebben we het over uw obligatieopportuniteiten.

Obligaties zijn traditioneel een vangnet voor beleggers wanneer de aandelenmarkt turbulent wordt. Ook vandaag kan u obligaties inzetten als buffer voor de huidige volatiliteit of koersschommelingen op de markten. Ze blijven ideaal om uw portefeuille in balans te brengen, maar er is een opvallend verschil met vroeger.

In het verleden boden de klassieke veilige havens, zoals staats- en bedrijfspapier van goede kwaliteit, mooie coupons. De interest die u als belegger uitbetaald krijgt met andere woorden. Het waren die coupons die beleggers naar obligaties deden grijpen wanneer de aandelenmarkt te onzeker werd voor hen. De vraag naar obligaties steeg dus, waardoor ook hun koersen automatisch stegen én hun rendement daalde.

Dat positieve obligatie-effect is vandaag verleden tijd. De coupon van kwaliteitspapier is nu zeer klein, zelfs negatief na inflatie.

Daarom zetten we voor u 5 mogelijkheden op een rijtje.

  1. Wil u graag kapitaalbescherming, dan zijn er maandelijkse oplossingen met verschillende looptijden. Er is evenwel een keerzijde: verlies van koopkracht. De Belgische kerninflatie, de prijsstijgingen zonder energie en voedingsproducten, steeg in augustus tot 1,5%. Kwalitatief vastrentend papier biedt u rentevoeten tussen 0,3 en 0,5%, afhankelijk van de looptijd. Uw koopkrachtverlies op de vervaldag van uw belegging kan dus meer dan 1% per jaar bedragen. Wil u sowieso kapitaalbescherming, dan is dit koopkrachtverlies onvermijdelijk zolang de centrale banken de rente extreem laag houden.

  2. Daarom pleiten we voor obligaties met gedeeltelijke kapitaalbescherming op de eindvervaldag. Dat hoeft niet per se een groot risico voor u in te houden. Denk aan een mogelijk verlies van maximaal 5 of 10% in een worst-case scenario, en dat na 5 of 6 jaar, of langer. Het voordeel van dit soort beleggingen is dat de kans veel groter is dat u de inflatie kan bijhouden dan met beleggingen die volledige kapitaalbescherming bieden.

    Ook hier geldt dat risico en potentieel rendement hand in hand gaan, al klinkt dat misschien paradoxaal. Hoe meer u bereid bent een stukje kapitaalbescherming op te offeren, hoe groter de kans dat u uw koopkracht kan beschermen. Wie iets meer risico neemt, wordt er met andere woorden ook potentieel meer voor beloond. Omdat het resultaat afhangt van de evolutie van de onderliggende beursindexen, kiezen we bewust voor indexen die inspelen op evoluties op lange termijn. Het gaat dan om gezondheid, technologie, demografie, klimaat en meer recent bedrijven die inzetten op gendergelijkheid.

    Deze beleggingsovertuigingen zetten in op solide bedrijven volgens een bepaalde maatschappelijke visie. We hopen dan ook dat u op de eindvervaldag van uw obligatie een mooi resultaat behaalt. Dat is natuurlijk niet het pure beursresultaat, want u loopt ook minder risico.

  1. Als u bereid bent om meer risico te nemen met uw portefeuille, zijn er de meer dynamisch gestructureerde obligaties. Ze bieden het hoogste potentieel rendement, uiteraard in functie van het resultaat van de financiële markten. Ook hier zetten we in op onze overtuigingen, bijvoorbeeld via kwalitatieve Europese bedrijven, of op bankaandelen.

  2. Groeilandobligaties bieden nog altijd aantrekkelijke coupons van zo’n 4,5%, afhankelijk van de markt en de kosten. Onderweg schommelen ze meer, maar dankzij hun hoge coupon bieden ze een buffer ten opzichte van risicoloos papier in euro.

    Ook obligaties in vreemde munten blijven een interessante optie. Zo maakt de Noorse kroon bijvoorbeeld al lang deel uit van onze overtuigingen. Uiteraard spelen de olieprijzen een belangrijke rol in de toekomstige evolutie van deze munt. Vandaag staan die prijzen laag. Na de pandemie moeten ze opnieuw kunnen opveren en de Noorse kroon mee naar boven trekken. De wisselkoers van een munt laat zich evenwel niet makkelijk voorspellen. Daarom adviseren we u om uw individuele muntposities altijd te beperken tot maximum 5 à 10% van het obligatiegedeelte in uw portefeuille.

  3. Uw 5e en laatste obligatieopportuniteit zijn flexibele obligatiefondsen. Hierbij stippelen de beheerders autonoom hun beleggingsstrategie uit binnen de door u gekozen risicovoorkeur. Hun uitdaging is om bij de huidige lage rente oplossingen te zoeken via een uitgekiend professioneel beheer. Daarvoor hanteren ze uiteenlopende technieken. Zo kunnen ze inzetten op een stijgende rente, of munten tegen elkaar uitspelen door bijvoorbeeld uit te gaan van een stijgende Noorse kroon en een dalende Braziliaanse real. Een andere techniek bestaat erin om obligaties met lange looptijden te kopen en obligaties met korte looptijden te verkopen.

    Aan hen om hun toegevoegde waarde te bewijzen. Geen makkelijke job. Daarom kiezen we voor een brede waaier van obligatiebeheerders, elk met een eigen visie, om voor u een mooi rendement na te streven.


U hoort het: er is voor elk wat wils. Overloop al uw opties samen met uw financieel adviseur, rekening houdend met hun voor- en nadelen. Hij helpt u hier graag bij. Zorg voor een evenwichtige spreiding, ook binnen uw obligatieportefeuille, en dan bent u verzekerd van een goede nachtrust.

Wil u niets missen van de financiële actualiteit en onze overtuigingen, abonneer u dan op de Belfius-Insights-podcast.

Deel deze pagina: