Als we rekening houden met de inflatie, is de opportuniteitskost om liquide middelen aan te houden historisch ongezien hoog. Veel ondernemers vragen ons daarom hoe ze hun overtollige liquiditeiten die geen duidelijke bestemming hebben, kunnen rentabiliseren. Want een bedrijf kan niet eindeloos blijven investeren in haar eigen kapitaalbasis.

MMI Grafiek

Oplossing op maat


Elke onderneming is intrinsiek anders. Er is geen one size fits all, wel een personalized solution for all. Het is net de kerntaak van onze specialisten Business Banking om een gepersonaliseerde oplossing voor te stellen aan elk bedrijf en elke ondernemer. Los van het specifieke DNA en het beleggersprofiel van elke onderneming, kunnen we u toch drie algemene principes meegeven.


Principe 1: denk aan het pensioen


Check alle fiscale pensioenmogelijkheden. Vaak hebben bedrijfsleiders of zelfstandige ondernemers nog ruimte om bijkomend te sparen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een Individuele Pensioentoezegging (IPT).

Zo kan een vennootschap met een IPT een backservice uitvoeren ten voordele van haar bedrijfsleider(s). Daarbij kan ze tot 10 jaar teruggaan in de tijd om extra kapitaal te storten. Die storting kan ze aftrekken mits verschillende voorwaarden vervuld zijn. Zo moet de premie in een IPT voldoen aan de algemene voorwaarden voor de aftrekbaarheid van beroepskosten, en mag de zogenaamde ‘80%-grens’ niet overschreden zijn.

Met de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) kunnen ook ondernemers zonder vennootschap een extra pensioenkapitaal aanleggen. Een IPT of POZ maakt het mogelijk te investeren via beleggingsverzekeringen (tak 23).

Verder kan een IPT ook helpen om vastgoed te verwerven. Wil u onroerend goed kopen of verbouwen in de Europese Unie, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen? Dan kan u een voorschot vragen of uw rechten van de verzekeringspolis in pand geven voor de waarborg van uw lening, op voorwaarde dat het onroerend goed belastbare inkomsten oplevert. Als het onroerend goed uit uw vermogen verdwijnt (bijvoorbeeld bij verkoop), moet u het voorschot terugbetalen.

Waarom is het nu interessant om overtollige liquiditeiten te gebruiken voor pensioenkapitaal? Omdat u dan een mooie return geniet. Om te beginnen is uw storting fiscaal aftrekbaar. En wanneer u kiest om uw pensioenkapitaal op te bouwen via een tak 23-verzekering (POZ of IPT), hebt u ook uitzicht op een potentieel investeringsrendement. Voor het beheer van de onderliggende tak 23-fondsen kunnen we rekenen op enkele van de meest gerenommeerde asset managers, zoals BlackRock, JPMorgan en Flossbach Von Storch.

Principe 2: participeer in andere ondernemingen


"Een tweede principe bestaat erin de thesaurie te rentabiliseren door te participeren in andere beloftevolle bedrijven. Wanneer een vennootschap belegt in aandelen van een andere onderneming, kan zij een volledige vrijstelling genieten van de belasting op meerwaarden en dividenden (de zgn. DBI-aftrek), mits voldaan aan een aantal voorwaarden.

Die voorwaarden zijn echter geen evidentie voor de gemiddelde kmo. Zo is één van de voorwaarden dat het moet gaan om een aandelenparticipatie van minimum 2,5 miljoen euro, of minimum 10% van het kapitaal van de andere vennootschap, en dit gedurende minstens één jaar. Niet voor iedereen weggelegd dus.

Een DBI-bevek kan evenwel een alternatief zijn. Dat is een distributiebevek die belegt in aandelen van vennootschappen gevestigd in landen met een vennootschapsbelasting vergelijkbaar met de Belgische. Een investering in een DBI-bevek geeft recht op de fiscale vrijstelling van dividenden en meerwaarden, zonder dat een belegging van minstens 2,5 miljoen euro of 10% vereist is.

Belfius werkt voor de DBI-bevek samen met Candriam, een van de grootste Europese spelers op het vlak van duurzaam investeren. Bedrijven kunnen kiezen uit een wereldwijde portefeuille of een portefeuille met Europese bedrijven. Een optie is om in een DBI-bevek te beleggen met de liquidatiereserve van uw onderneming.

Hou er wel rekening mee dat minwaarden op aandelen (rechtstreeks of via een DBI-bevek) niet aftrekbaar zijn voor een vennootschap.



Principe 3: bouw een gediversifieerde portefeuille op


U kan ook een beleggingsportefeuille opbouwen, helemaal afgestemd op uw eigen voorkeur. Daarbij peilen we naar uw gewenste risico-rendementsverhouding, uw financiële kennis, uw ervaring en uw beleggingshorizon. Op basis van uw beleggingsprofiel kunnen we dan een persoonlijke portefeuille samenstellen.

Voor elk type investeerder hebben we verschillende oplossingen in huis. Er zijn veel alternatieven om liquide middelen te laten renderen. Zo kunnen we gestructureerde obligaties voorstellen aan beleggers met een gematigd risiconiveau. Evengoed kan een meer dynamisch profiel investeren in een portefeuille met de economische groeithema’s van de toekomst.

Voor kapitalen vanaf 250.000 euro biedt Belfius een exclusieve service met de Private Banking mandaten of de Wealth Convicties. Hiervoor hebben we ook partnerships met BlackRock en JPMorgan.


Conclusie: veel is mogelijk


De macrorente staat historisch laag, het aanhouden van cash geld heeft dus een hoge opportuniteitskost. Bij Belfius analyseren we altijd uw specifieke situatie met het oog op een gepersonaliseerde oplossing die 100% bij u past. Er zijn meerdere mogelijkheden: pensioenopbouw via een VAPZ, een POZ of een IPT, participatie in andere bedrijven of een persoonlijke portefeuille. Hebt u graag advies? We staan voor u klaar!