Cybercriminaliteiten en computerhacking zijn termen die tot ons dagelijkse taalgebruik zijn gaan behoren. En in een steeds meer digitale wereld evolueert dit soort risico's natuurlijk ook. Hoe kan u het hoofd bieden aan die nieuwe bedreigingen? Hoe kan u uw onderneming optimaal beschermen? En hoe reageert u efficiënt als er zich een probleem voordoet?

Of u nu een kleine, middelgrote of grote onderneming hebt, het is van het grootste belang dat u voldoende aandacht schenkt aan uw veiligheid en aan de bescherming van uw eigen gegevens en die van uw klanten. Sinds de inwerkingtreding van de Europese GDPR-regelgeving zijn ondernemingen verplicht om elke hacking van persoonlijke gegevens te melden. Wie hiermee te maken krijgt, moet niet alleen de bevoegde overheden inlichten, maar ook zijn klanten op de hoogte brengen. Zij zijn zich nu ook bewuster van het belang van de bescherming van hun gegevens en hun rechten. Ze aarzelen overigens niet om klacht in te dienen.

In 2017 kreeg twee derde van de Belgische bedrijven te maken met cybercriminaliteit, onder allerlei vormen: gegevensdiefstal, de toegang tot dossiers geblokkeerd, IT-materiaal (blijvend) onbruikbaar, website niet langer beschikbaar … En vaak eisen cybercriminelen losgeld om u weer toegang te verschaffen tot uw gegevens. De gevolgen zijn vaak aanzienlijk: maanden werk dat verloren gaat, de investeringen die u moet doen om de schade te herstellen, de klanten die u verliest … De digitale veiligheid van uw onderneming is dus niet iets waarmee u licht omspringt.


Kostbare tips


Om zelfstandigen en kmo's te helpen, heeft de FOD Economie de website cybersecurityscan.be gelanceerd, met tips en informatie om de risico's op een cyberaanval in te schatten. U kan er ook een gratis scan doen om het beveiligingsniveau van uw onderneming te beoordelen.

Geregelde aandacht


Op het vlak van de cyberveiligheid moeten we permanent waakzaam zijn. De technieken evolueren immers voortdurend. Dat is overigens een van de redenen waarom het ten zeerste aan te raden is om uw besturingssystemen en uw software geregeld een update te laten ondergaan, net als uw antivirusprogramma's en andere detectie- en alarmsystemen, uw wachtwoorden enz. Denk er ook aan om dagelijks een back-up te maken van uw gegevens en kijk uit met mobiele toestellen (smartphone, tablet...), want die zijn vaak heel erg gevoelig voor aanvallen.

En wat als er zich een incident voordoet? Neem onmiddellijk contact op met de instellingen die de cyberaanvallen inventariseren en die u kan terugvinden op cybersecurityscan.be. De overheidssite ccb.belgium.be/nl/work bulkt eveneens van de tips & tricks in dat verband.


Bescherm uzelf!


Cyberaanvallen maken vaak gebruik van de meest eenvoudige zwakke punten, en men kan dus maar beter snel de juiste reflexen aanleren om ze te vermijden. Als u dus uw bedrijf wil beschermen en de continuïteit ervan wil verzekeren, investeer dan in veiligheid! U kan zich eveneens indekken tegen de gevolgen van cybercriminaliteit met de Digi Cover-verzekering van Belfius, dat u de hulp verschaft van IT-specialisten om de getroffen domeinen op te sporen, de oorsprong van het virus te zoeken en het uit te schakelen, uw IT-systemen te herstellen en uw verloren gegane gegevens terug te krijgen. Dat geldt ook als de vastgestelde problemen uiteindelijk niet het gevolg zijn van een cyberaanval.

U beschikt eveneens over rechtsbijstand die u begeleidt doorheen de GDPR en die u helpt klachten te verwerken. U geniet bovendien de steun van communicatiespecialisten om uw klanten op de hoogte te brengen van het feit dat hun gegevens werden gehackt, alsook een dekking burgerrechtelijke aansprakelijkheid voor de schade aan derden.

 
 

Meer informatie


Kom meer te weten over Digi Cover