Sinds 2017 weten we dat Belgische vennootschappen, verenigingen zonder winstoogmerk (vzw’s), stichtingen en trusts de identiteit moeten publiceren van wie er écht achter de vennootschap zit. De gegevens van die persoon of personen komen terecht in het UBO-register.

Definitieve deadline


De deadline voor de aangifte was eerst 31 oktober 2018. Maar de overheid was nog niet klaar met haar huiswerk dus verschoof de inwerkingtreding naar 31 maart 2019. Maar ook dat bleek nog te snel. De nieuwe deadline is 30 september 2019 en dit lijkt nu toch echt wel de start te worden van het UBO-register (UBO: Ultimate Beneficial Owner of de uiteindelijke begunstigde).


Wie is de UBO?


U kan in 3 stappen uitmaken wie de UBO is.

Stap 1: welke natuurlijke personen hebben rechtstreeks of onrechtstreeks minstens 25% van de stemrechten?

Een rechtstreekse UBO is de natuurlijke persoon die rechtstreeks eigenaar is of zeggenschap heeft over de onderneming zonder tussenkomst van andere juridische entiteiten. Bij een onrechtstreekse UBO is er wel tussenkomst van één of meerdere tussenliggende juridische entiteiten.


Bijvoorbeeld

  • U hebt 26% van de stemgerechtigde aandelen van Naamloze Vennootschap 1: u bent de rechtstreekse UBO
  • U hebt 90% van Naamloze Vennootschap 2 die op zijn beurt 30% heeft van Naamloze Vennootschap 3: 30% van 90 % is 27% waardoor u een onrechtstreekse UBO wordt van Naamloze Vennootschap 3

In geval van een onverdeeldheid (bijvoorbeeld aandelen die in een huwelijksgemeenschap zitten) moeten de participaties samengeteld worden en moet iedereen van de onverdeeldheid als UBO geregistreerd worden.

Stap 2: wie heeft controle over de vennootschap ‘via andere middelen’?

Bijvoorbeeld via een aandeelhoudersovereenkomst hebt u het recht om de meerderheid van de leden van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan te benoemen of te ontslaan.


Stap 3 (enkel als stappen 1 en 2 geen duidelijkheid verschaffen): het hoger leidinggevend personeel.

Bijvoorbeeld in een vennootschap gaat het om de bestuurders van de vennootschap. In een feitelijke vereniging is het de persoon die de vereniging kan vertegenwoordigen.


Het register


In het UBO-register komt gedetailleerde informatie over de UBO: identiteit (naam, geboortedatum, adres…), omvang van de participatie, categorie van UBO, rechtstreeks of onrechtstreeks (indien onrechtstreeks: alle partijen die er tussen zitten)… Als u opgenomen wordt in het register, dan moet de vennootschap, vzw, stichting… u dat melden. U kan die gegevens raadplegen en zelfs vragen dat bepaalde gegevens verborgen blijven.

Het register is toegankelijk voor het parket en de fiscus, en voor financiële instellingen, advocaten en notarissen in het kader van een cliëntenonderzoek. Maar ook burgers hebben toegang tot het register, zij het tegen betaling en mits motivering.

Wie de aangifteplicht niet naleeft, loopt een administratieve boete op van 250 tot 50.000 euro.



 
 

Meer informatie


De overheid creëerde een website waar u UBO’s kan registreren. Maar u vindt er ook uitgebreide informatie onder de vorm van een handige brochure en een Frequently Asked Questions.