De pensioenopbouw in België is een complexe materie. Zelfstandigen bouwen via hun sociale bijdragen een wettelijk pensioen op. Dit is eerder beperkt, dus de opbouw van een aanvullend pensioen is zeker een goed idee. Zelfstandigen kunnen daarbij kiezen voor de fiscaal voordelige formules zoals het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) en de IPT (individuele pensioentoezegging).
Hebt u een vastgoedproject voor ogen? Voor de financiering ervan kan de IPT-formule een interessante rol spelen. Hieronder leggen we u uit hoe, zonder in te gaan op alle fiscale details.

Voor zelfstandigen met vennootschap


De individuele pensioentoezegging of IPT is een individuele levensverzekering die in een aanvullend pensioen voorziet voor de begunstigde. Dat zijn bedrijfsleiders, zelfstandigen of beoefenaars van vrije beroepen in een vennootschap. Ook hun partners die werken als zelfstandig bestuurder, zaakvoerder, vereffenaar of die als zelfstandige een directiefunctie, een activiteit van dagelijkse leiding of een activiteit van commerciële, financiële of technische aard vervullen in de onderneming, kunnen een IPT onderschrijven. De vennootschap is de verzekeringnemer en de bedrijfsleider is de begunstigde.


Premies aftrekbaar


Bij een IPT betaalt uw vennootschap de premies. En uw vennootschap mag die premies onder bepaalde voorwaarden aftrekken als beroepskost in de vennootschapsbelasting, onder andere op voorwaarde dat de 80%-regel nageleefd wordt. Dat betekent dat uw wettelijke en aanvullende pensioen samen niet meer dan 80% van uw laatste normale brutobezoldiging tijdens uw actieve loopbaan mag bedragen.
Omdat de premies (onder voorwaarden) niet beschouwd worden als een bezoldiging, ontsnapt u als begunstigde aan een jaarlijkse taxatie in de personenbelasting tijdens uw pensioenopbouw. De uitkering gebeurt in kapitaal. Gebeurt dit bij uw vervroegde wettelijke pensionering, dan wordt het in principe afzonderlijk belast aan 16,5%. Voor uitkeringen vanaf uw normale wettelijke pensioenleeftijd geldt een gunsttarief van 10% op voorwaarde dat u als bedrijfsleider de laatste 3 jaar die daar onmiddellijk aan voorafgingen ononderbroken beroepsmatig actief was. Alle voormelde tarieven zijn te verhogen met 0 tot 9 % aanvullende gemeentebelastingen.


Voorschot opnemen vóór pensionering


Stel dat u besluit om privé een onroerend goed aan te kopen, dan opent een IPT-polis in dit geval perspectieven. Een deel van uw bijeengespaarde IPT-pensioenkapitaal kan u immers al vóór uw pensioen gebruiken als voorschot voor een ‘onroerend goed’-financiering, op voorwaarde dat dit vastgoed in België of in de Europese Economische Ruimte belastbare inkomsten opbrengt. De term ‘privévastgoed aankopen’ dekt trouwens een ruime lading: het verwerven, het bouwen, het verbeteren, het herstellen of het verbouwen van vastgoed in binnen- en buitenland (Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). U kan het voorschot bijvoorbeeld ook gebruiken om uw woning uit te breiden, een zwembad te plaatsen of om uw keuken te vernieuwen. Ook het vroegtijdig terugbetalen van een hypotheeklening behoort tot de mogelijkheden.

Het maximale bedrag dat u als voorschot kan opnemen, hangt onder meer af van de resterende looptijd van uw contract en van de interestbetaling. Meestal is het beperkt tot 60% van de al opgebouwde pensioenreserve binnen het pensioencontract.

Zodra het bedoelde onroerend goed uit uw vermogen verdwijnt, moet u de voorschotten wel terugbetalen. Maar de voordelen in vergelijking met een klassiek hypothecair krediet zijn legio. Het IPT-voorschot is een kredietvorm zonder notariskosten, zonder registratierechten noch wederbeleggingsvergoeding, en zonder schuldsaldoverzekering.


Aanvullend IPT-pensioen opbouwen met terugwerkend effect via de ‘backservice’


Wat een IPT nog interessanter maakt? Wel, in het kader van een IPT kan u genieten van de voordelen van een backservice! De backserviceformule berekent het totaalbedrag van aftrekbare premies dat u nog terugwerkend kan storten ter compensatie van de jaren waarin u geen IPT had. U kan de jaren waarin u binnen de onderneming actief was en waarin u nog geen aanvullend bedrijfspensioen als bedrijfsleider genoot, dus compenseren via een storting met terugwerkende kracht. Een backservice kan zelfs ook voor maximaal 10 jaar waarin u buiten de onderneming dienstjaren hebt gepresteerd. Dergelijke backservice is niet mogelijk bij een VAPZ.


Tip

Plant u een vastgoedaankoop maar beschikt u nog niet over een IPT of is het kapitaal van uw IPT te beperkt? Doe dan eerst via de backservice een storting in uw IPT en gebruik deze als voorschot voor uw vastgoedinvestering. Zo profiteert u van alle hierboven opgesomde voordelen! Voor meer info hierover kan u terecht bij uw Business Banking-specialist .



 
 

Meer informatie


Lees hier meer over onze IPT-formule