Budget beheren

man painting walls home

Misschien hebt u net een stuk vastgoed gekocht? Dan is uw kapitaal drastisch gedaald en springt u best extra zorgvuldig om met wat rest.

Of misschien kocht u al een hele tijd terug uw woning of appartement? Dan bent u ondertussen wellicht opnieuw wat beter bij kas en wilt u uw middelen optimaal laten renderen.

Welke uw situatie ook is, efficiënt budgetbeheer is een must.

Situatie goed inschatten

Een goed budgetbeheer begint met het besef van de kosten die bij een eigen woonst komen kijken. Dat zijn er heel wat meer dan u denkt. En ook al komt de fiscus of de overheid u in sommige gevallen tegemoet, toch nemen ze een flinke knauw uit uw budget.

Kosten drukken of impact ervan verminderen

Sommige kosten zijn te voorzien, denk maar aan uw facturen voor gas, water en elektriciteit. Andere kosten duiken plots op, bijvoorbeeld omdat de radiator het onverwachts begeven heeft. Welke de aard van de kosten ook is, steeds moet u zich de vraag stellen: kan ik de kosten in kwestie drukken of de impact ervan verminderen?

Kosten drukken

  • Door oorzaak aan te pakken: hebt u een hoge verwarmingsfactuur, isoleer dan extra. Loopt uw waterverbruik de spuigaten uit, opteer dan bijvoorbeeld voor zuinige kranen. Of vormt uw elektriciteitsrekening een probleem, let dan onder andere extra op als u nieuwe toestellen koopt.

  • Door tegemoetkomingen van overheidswege: sommige kosten mag u inbrengen in uw belastingen. Voor andere geldt een gunstig btw-tarief. En voor nog andere zijn er premies en subsidies voorzien.

Impact kosten verminderen

  • Door ze te spreiden: wordt u geconfronteerd met onverwachte of grote uitgaven (zoals verbouwingen of kapotte toestellen), ga dan een hypothecair krediet of consumentenkrediet aan en spreid zo uw betaling. Opgelet: lenen kost ook geld.

  • Door zich ertegen in te dekken: ook al kunt u sommige kosten niet terugdraaien, dan nog hoeft u ze niet volledig zelf op te hoesten. Een verzekering met ruime dekking voorkomt immers heel wat onheil.

Opbrengsten optimaliseren

Uw middelen wilt u vanzelfsprekend zo doeltreffend mogelijk aanwenden. Als ze beperkt zijn door de recente aankoop, omdat ze extra belangrijk zijn. En als ze wat ruimer worden door een grotendeels afgeloste lening of huurinkomsten, omdat u ze extra wilt laten opbrengen om een droom te kunnen realiseren.

De mogelijkheden zijn divers en gaan van kapitaalopbouw met of zonder fiscaal voordeel tot formules met regelmatige rente-uitkeringen. Belfius helpt u om die oplossing te kiezen die het best aansluit bij uw beleggersportret.

Opvolging garanderen

Net als uw kosten en inkomsten veranderen ook uw rekeningstand, de omvang van uw beleggingsportefeuille etc. Essentieel is dat u uw financiële situatie op de voet volgt. Bij Belfius kan dat altijd en overal eenvoudig en comfortabel op verschillende manieren:

Meer weten?

Maak een afspraak met de specialist in uw Belfius-kantoor

Hij helpt u graag met advies op maat