Hoe zeker zijn we van een Covid-19 vaccin?


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:

Alle hoop om de COVID-19 crisis te beëindigen ligt bij het vinden van een effectief vaccin. Volgens The Economist werd wereldwijd tot dusver ongeveer 12 miljard dollar in COVID-19 vaccins geïnvesteerd en werden aankopen gedaan voor ongeveer 4 miljard dosissen. België rekent als Europese lidstaat op het onderhandelingsteam van de Europese Commissie, dewelke meer dan 843 miljoen dollar besteedde aan een potentieel COVID-19 vaccin. De EU-lidstaten Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland, alsook ex-lidstaat het Verenigd Koninkrijk hebben buiten de EU om aparte deals afgesloten. Ook China investeert meer dan 1,4 miljard dollar in een vaccin, maar met een investering van 9,3 miljard dollar, komt de grootste inspanning van de Verenigde Staten. De vraag blijft of het voldoende is. Volgens Noorse onderzoekers liggen de totale kosten voor de ontwikkeling van één vaccin tussen de 1,2 en 2,3 miljard dollar. De huidige pandemie vereist echter het gelijktijdig en sneller doorlopen van meerdere fases van de vaccinontwikkeling alsook de vroege opschaling van de productiecapaciteit. Hierbij lopen farma-bedrijven grote financiële risico’s zonder te weten of het kandidaat-vaccin veilig en effectief zal zijn.

Farma-bedrijven hebben intussen al 4 miljard dosissen beloofd. In theorie is dat voldoende om de helft van de planeet één dosis te geven, maar de praktijk zal er anders uitzien. Sommige van de vaccins komen niet door de proeven en het aanbod wordt mogelijks beperkt door wereldwijde tekorten aan bijvoorbeeld flesjes en spuiten.

Een meer realistische schatting van het wereldwijde aanbod eind 2021 ligt hierdoor eerder op 2 miljard dosissen. Wetende dat sommige vaccins twee dosissen vereisen, is dit lang niet genoeg. Ook niet voor die landen die meer dan twee dosissen voor elk van hun burgers gekocht hebben. Bovendien is het nog de vraag hoe deze vaccins verdeeld zullen worden. Ondanks de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, blijft de vrees voor "vaccinatie-nationalisme". Ook in het begin van de Covid-19 pandemie beperkten verschillende landen de export, waarbij vooral voorraden desinfectiemiddelen, beschermingsmiddelen en thermometers werden aangelegd. Bovendien verbleken de hoge ontwikkelingskosten van een vaccin nog steeds tegen de verloren output en de 7 biljoen dollar aan stimuleringsmaatregelen die tot dusver in de wereldeconomie zijn geïnjecteerd. Investeren in onbewezen vaccins is dus een verzekering voor de toekomst. En een verzekering sluit je af voordat je weet wat er gaat gebeuren, niet erna.Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19
Bronnen:

Deng, C. (2020). In Race for Covid-19 Vaccine, China Tries for Coup, The Wall Street Journal, June.

Gouglas, D. et al. (2018). Estimating the cost of vaccine development against epidemic infectious diseases: a cost minimisation study. Lancet Glob Health,Vol. 6(12), pp1386-1396.

Lurie, N. et.al. (2020). Developing Covid-19 Vaccines at Pandemic Speed, The New England Journal of Medicine. Vol.382(21), pp.1969-1973.

Pagliusi, S. et. al. (2020). Emerging Manufacturers Engagements in the COVID-19 Vaccine Research, Development and Supply. Vaccine, Vol 38 (34), pp.5418-5423.

Vleugels, R. & Zachmann, G. (2020). Racing against COVID-19: a vaccines strategy for Europe, Policy Contribution 07/2020, Breugel.

Deel deze pagina: