VK: de economie heeft meer tijd nodig om te herstellen

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:

  • De Bank of England verwacht voor 2020 een krimp van de economie met 9,5%
  • Gevolgd door een traag economisch herstel in 2021-2022
  • Voorlopig ziet de centrale bank af van negatieve beleidsrentes

De Bank of England blaast warm en koud in haar nieuwe vooruitzichten voor de Britse economie. Eerst het goede nieuws: de economische klap van de Covid-19 crisis in 2020 lijkt minder erg dan gedacht. De centrale bank rekent voor dit jaar op een krimp van het BBP met ‘slechts’ 9,5%. Bij een vorige prognoseronde in mei werd nog gevreesd voor een economisch gat van 14%. De consumentenuitgaven toonden in juli namelijk een sterker dan verwacht herstel, geholpen door de fiscale en monetaire crisismaatregelen van de regering. Er wordt massaal gebruik gemaakt van de loonsubsidieprogramma’s voor werknemers en kleine zelfstandigen. Hierdoor komt er geen scherpe klim van de werkloosheidsgraad naar torenhoge niveaus zoals in de V.S. In het najaar lopen deze loonsubsidies wel af en houdt hoofdeconoom Andy Haldane alsnog rekening met een klim van de werkloosheid naar 7,5%, maar dat is een stuk lager dan de 10% waar in mei nog voor werd gevreesd.

Het slechte nieuws is dat het meer tijd zal vergen om opnieuw het welvaartspeil te bereiken van voor de crisis. Voor volgend jaar wordt de groeiprognose verlaagd naar 9% (van 15% in mei) en ten vroegste eind 2022 lukt het de Britse economie om het outputniveau van eind 2019 te halen. De groei van de economische productiviteit en de bedrijfsinvesteringen blijft waarschijnlijk voor langere tijd ondermaats.

De overtollige productiecapaciteit en de onzekerheid die blijft bestaan rond het virus hindert de lange termijn plannen van zowel ondernemers als consumenten. Bovendien onderstreept de centrale bank in haar rapport dat er uitzonderlijk veel onzekerheid blijft m.b.t. haar vooruitzichten. Net als bij ons, is er in het VK opnieuw een stijging van het aantal besmettingen aan de gang en werden recent lokale lockdowns uitgeroepen in Leicester en het Schotse Aberdeen.

De Britse centrale bank deed de update van haar vooruitzichten naar aanleiding van een monetaire vergadering maar veranderde zoals verwacht niks aan het rentebeleid. De beleidsmakers besloten unaniem om de basisrente op 0,1% te laten en ook het ruime opkoopprogramma voor obligaties blijft ongewijzigd. Voorlopig geeft de Bank of England dus niet toe aan de druk om de officiële rente onder de nulgrens te duwen zoals de ECB en de Bank of Japan wel deden. Volgens gouverneur Bailey zitten negatieve rentes in de gereedschapskist van de centrale bank, maar heeft hij geen plannen om die te gebruiken. In het verleden was de Bank of England een uitgesproken tegenstander van een dergelijk rentebeleid omdat dat nadelig kan zijn voor beleggers en de winstgevendheid van de financiële sector. Maar de aanslepende Covid-19 crisis en de neerwaartse risico’s voor de groei zorgen ervoor dat de centrale bank de deur naar negatieve rentes op een kier laat staan.Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: