De dollar in de verdediging

11 augustus 2020

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

  • In juli incasseerde de Amerikaanse dollar rake klappen op de wisselmarkten.
  • Een groeiend aantal negatieve factoren weegt op de dollarkoers.
  • De euro profiteert van de dollarzwakte en de EU herstelplannen.

Op Wall Street blijven aandelen op dreef, maar de Amerikaanse dollar heeft het minder goed. In juli ging de dollar hard onderuit en verloor bijna 6% van zijn waarde.

2020 is een heel turbulent jaar voor dollar-beleggers. In maart profiteerde de Amerikaanse munt nog volop van haar status als veilige haven toen de financiële markten paniekerig reageerden op Covid-19.

Maar in mei draaiden de neuzen in een andere richting. De geleidelijke heropstart van de economie in China en de eurozone zorgden voor meer durf in de financiële markten. En dus werd de dollar wat minder interessant.

Maar de Amerikaanse munt wordt ook naar beneden geduwd door de agressieve monetaire verruiming van de Federal Reserve, een groeiend tekort op de Amerikaanse begroting en oplopende spanningen met China.

Investeerders stellen zich ook vragen over de Amerikaanse aanpak van Covid-19, waar de pandemie nog terrein wint. Ze zijn duidelijk meer bekoord door de Europese aanpak, met een stevig herstelfonds en meerjarenbegroting. Die biedt een betere kans op economisch herstel en vermindert het risico op het uiteenvallen van de Europese Unie.

Volgens insiders wordt de val van de Amerikaanse dollar ook versterkt door de zomerhandel op de wisselmarkten. Die gaat gepaard met lage volumes en forse koersschommelingen.

De Amerikaanse dollar herstelde licht na het nieuws dat president Trump de bijstand gaat verlengen voor de economische slachtoffers van de epidemie. Maar wellicht is dit niet voldoende om het tij te keren.Want beleggers blijven met veel onbeantwoorde vragen zitten. Hoe evolueren de Covid-19 cijfers in de V.S. en het handelsconflict met China? Hoe lang kampt de V.S. nog met een werkloosheidsgraad van meer dan 10%? En wat brengen de presidentsverkiezingen in november? Weinig kans dus dat het saai wordt op de wisselmarkten in de komende maanden.Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: