De dollar in de verdediging

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

  • Het herstel in de Chinese economie verloopt nog steeds ongelijk.
  • De relance van de consumentenvraag blijft achter op de industriële heropleving.
  • De diplomatieke spanningen met de V.S lopen weer op.

Economische cijfers laten zien dat het economisch herstel in China zich doorzet in de industriële sector maar een duidelijke heropleving van de consumentenuitgaven blijft voorlopig uit.

In juli daalde de verkoop in de detailhandel voor de zevende maand op een rij, een ontgoocheling voor de financiële markten, die uitkijken naar signalen dat de Chinese consumenten stilaan de draad weer oppikken. Het herstel in China is tot nu toe vooral te zien aan de aanbodkant van de economie. De heropstart van de fabrieken vertaalde zich vanaf maart in een snelle remonte van de bedrijfsactiviteit. In juli versnelde de jaargroei van de industriële output verder naar 4,8% (zie grafiek). De tegenvallende verkoopcijfers van juli bevestigen echter dat de consumentenvraag duidelijk achterna hinkt in het economisch herstel. Het vertrouwen herstelde wel in het tweede kwartaal door het lage aantal nieuwe Covid-19 besmettingen op Chinees grondgebied, maar onvoldoende om de kleinhandel uit de rode cijfers te halen.

De Chinese economie maakte in het tweede kwartaal een indrukwekkende comeback en ontsnapte op die manier als één van de weinige landen ter wereld aan een officiële recessie (twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei). Het V-herstel in de industrie vormt een degelijke basis voor de tweede jaarhelft, maar de Chinese consument moet komen opdagen om van een breed herstel te kunnen spreken. Het zal heel wat tijd vergen om alle economische schade van Covid-19 in te lopen. Sectoren zoals de horeca en de bouwindustrie blijven ruim onder de normale niveaus werken en ook de bedrijfsinvesteringen zijn nog lang niet genormaliseerd.

Bovendien blijft de situatie buiten China door de kans op een tweede besmettingsgolf erg onzeker. Ook de diplomatieke relatie met de V.S. is er niet op verbeterd sinds Washington dreigt met een verbod op de Chinese sociale media- apps TikTok en WeChat. Politieke analisten verwachten niet dat de verbale strijd tussen de grootmachten zal afkoelen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van begin november. Beijing kijkt met extra belangstelling uit naar de afloop van de presidentsstrijd. Het risico op een financiële koude oorlog met de V.S. lijkt immers veel lager met Biden in het Witte Huis.Want beleggers blijven met veel onbeantwoorde vragen zitten. Hoe evolueren de Covid-19 cijfers in de V.S. en het handelsconflict met China? Hoe lang kampt de V.S. nog met een werkloosheidsgraad van meer dan 10%? En wat brengen de presidentsverkiezingen in november? Weinig kans dus dat het saai wordt op de wisselmarkten in de komende maanden.Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: