Chinese economie likt zijn wonden

Deel deze pagina:  

  • De Chinese economie incasseert een zware Covid-19 uppercut in Q1
  • Slechts een magere kans op een snel economisch herstel dit jaar
  • De lockdown in het buitenland is een rem voor de uitvoer en angst voor een nieuwe virusopstoot en meer ontslagen weegt op de consumptie
  • Het blijft wachten op een fiscaal relance pakket van de overheid

Eindelijk hebben we een duidelijker beeld van wat een lockdown door het Covid-19 virus betekent voor de economische groeicijfers van een land. Voor het eerst sinds 1992 kijkt de Chinese economie aan tegen een krimp van de economie. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het BBP met 6,8% t.o.v. dezelfde periode in 2019 omdat het grootste deel van de economie non-actief was door strenge quarantaine maatregelen. Na de uitbraak van het Covid-19 virus in de provincie Wuhan, was China het eerst om de samenleving onder lockdown te plaatsen en ook het eerst om de stringente maatregelen op te heffen. Hierdoor is de Chinese economie een leidende indicator voor de directe impact van de pandemie op de BBP-cijfers in de eurozone en het soort herstel dat we mogen verwachten in de loop van 2020.

Met een daling van bijna 16% op jaarbasis, kregen vooral de Chinese kleinhandelsverkopen een harde klap in Q1 terwijl de daling van de industriële output minder erg was dan verwacht. Nu de meeste beperkingen op het vlak van verplaatsingen worden teruggeschroefd lijkt het ergste achter de rug voor de Chinese economie. Maar de kansen op een krachtig V-herstel zijn beperkt omdat een aantal factoren wegen op de economische veerkracht in China.

In tegenstelling tot voorgaande recessies kan China de komende tijd niet rekenen op een sterke groeibijdrage van de exportsector. In een groot deel van de Chinese afzetmarkten zit de economie nog steeds op slot waardoor de orderboeken leeg blijven. Ook de binnenlandse vraag zal niet snel herstellen omdat er nog beperkingen blijven gelden voor de bijeenkomst van grotere groepen mensen. De vrees voor een nieuwe opstoot van het virus blijft hangen. De Chinese arbeidsmarkt heeft al flink wat averij opgelopen in februari en het risico op faillissementen en ontslagen blijft voorlopig hoog.

Ondanks de vele obstakels voor een snel herstel, heeft de Chinese regering nog geen overtuigend beleid gevoerd om de economie weer op gang te trekken. Tot nu toe beperkten de Chinese stimulusmaatregelen zich tot het verstrekken van extra liquiditeiten voor de hardst getroffen sectoren. De regering heeft beloofd om fiscale steun te verlenen om de binnenlandse vraag te helpen, maar het blijft wachten op concrete plannen of cijfers. Het is uitkijken naar het jaarlijks congres van de Chinese Communistische Partij dat door de pandemie werd verplaatst naar mei. Daar zal de regering haar nieuwe groei objectieven en fiscale plannen presenteren. Dan zal misschien ook duidelijker worden welk herstel we kunnen verwachten : V, U, of W ?.


Ons dossier over het coronavirus

Deel deze pagina:  

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.