Covid-19 verzwakt de dynamiek op de vastgoedmarkt

Deel deze pagina:

  • De Covid-19 crisis weegt zwaar op de vastgoedactiviteit in maart en april
  • De economische recessie tast het vertrouwen aan en verzwakt op korte termijn de dynamiek op de Belgische woonmarkt
  • Maar fundamentele factoren en de steunmaatregelen van de overheid wijzen niet in de richting van een crash van de huizenprijzen

Grote delen van de economie liggen plat door de Covid-19 pandemie en de strenge quarantaine maatregelen. Ook de vastgoedmarkt draait momenteel op een zeer laag pitje door het verbod op niet-essentiële verplaatsingen, die een bezoek aan de notaris of de makelaar onmogelijk maakt.

De huidige situatie staat in scherp contrast met 2019, een recordjaar op het vlak van het aantal vastgoedtransacties. In Vlaanderen zorgde vooral de afschaffing van de woonbonus eind vorig jaar voor een piek van de transacties, maar ook in Wallonië en Brussel werd een sterke stijging genoteerd in 2019. De Covid-19 crisis betekent dus een abrupt einde van deze sterke trend en zal ongetwijfeld in maart en april zwaar wegen op het aantal transacties en de bouwactiviteit. Hoe de vastgoedmarkt daarna evolueert, hangt af van hoe snel de verspreiding van virus kan ingedijkt worden. Als we uitgaan van het scenario dat de lockdown maatregelen in de komende maanden geleidelijk worden afgebouwd, dan kan een groot deel van de huidige schade later op het jaar worden goedgemaakt.

Toch houden we in 2020 best rekening met een zwakkere dynamiek op de Belgische woonmarkt dan de voorbije jaren aangezien de economie door Covid-19 dit jaar afstevent op een recessie. De negatieve impact op de economische groei weegt duidelijk op het consumentenvertrouwen en kan ervoor zorgen dat de plannen om een huis of appartement te bouwen of te kopen worden uitgesteld. Ook het inkomensverlies door de lockdown en een oplopende werkloosheid kan de groei van de woningprijzen dit jaar afremmen. De groei van het gezinsinkomen was de afgelopen jaren samen met de lage rentestand een belangrijke factor die zorgde voor een forse stijging van de vastgoedprijzen. Het ziet er dus naar uit dat vastgoedprijzen minder hard zullen stijgen in 2020 dan we dachten bij het begin van het jaar. Maar de kans op een regelrechte crash van de prijzen is op dit moment beperkt omdat verschillende factoren nog steeds voor de nodige ondersteuning zorgen van de vastgoedprijzen in ons land.

Het ruime pakket aan overheidsmaatregelen om de economische impact van Covid-19 op te vangen, zal de schade op de arbeidsmarkt beperken en moet in de tweede helft van het jaar een herstel van het vertrouwen in gang zetten. Daarnaast zijn de rentes zeer laag door de zwakke groei- en inflatievooruitzichten en het beleid van de ECB. Hierdoor blijft het interessant om te lenen voor de aankoop of bouw van een woning. De lage rente in combinatie met de hoge volatiliteit op de aandelenmarkten kan er bovendien voor zorgen dat meer investeerders voor vastgoedbeleggingen kiezen wanneer het post-Covid19 herstel aan kracht wint.

Ten slotte blijft het aantal gezinnen in ons land sterker toenemen dan het aanbod aan nieuwe woningen wat ook een bodem onder de woningprijzen zet. Ook bij de vorige economische recessie, in het zog van de financiële crisis van 2008, gaf de Belgische residentiële vastgoedmarkt blijk van een stevige veerkracht. Na een korte dip van de verkoopprijzen in de eerste helft van 2009 (zie grafiek), kwam er een snel herstel van de prijsontwikkeling van het woonvastgoed in ons land. Als de Covid-19 crisis de komende maanden succesvol wordt ingedijkt, en de economische groei in de tweede helft van het jaar weer aantrekt, zal ook de vastgoedmarkt daarvan profiteren.


Ons dossier over het coronavirus

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: