Rustig einde voor een chaotisch Fed-jaar

De Fed liet woensdag zijn rentevoeten ongewijzigd en voorspelt een stabiel monetair beleid in 2020. Het persbericht bestempelt het monetair beleid als "passend" tegen een achtergrond van "matige" groei en een "stevige" arbeidsmarkt. Nadat de markt in 2019 ruimschoots op zijn wenken werd bediend, is de toon dus gezet voor 2020: de forse renteduik van het voorbije jaar staat in principe niet meer op de agenda in de VS, en dus ook niet meer in Europa. De belangrijkste motor van de Europese rentevoeten in 2019 bleek immers het Amerikaans monetair beleid te zijn.

Tegen alle verwachtingen in gooide de Federal Reserve in het begin van het jaar immers het roer helemaal om met een nooit eerder geziene omvang en snelheid. Na een reeks van 8 renteverhogingen in 2 jaar tijd, reageerde de Fed op de tekenen van vertraging in de verwerkende nijverheid door uit te pakken met 3 opeenvolgende dalingen. En dat stelde de markt op prijs! Ondanks alle moeilijkheden (o.m. een recessie in de verwerkende nijverheid, een handelsoorlog en een president als een ongeleid projectiel) putte de beurs moed uit dit monetair geschenk. De Amerikaanse rentevoeten stuikten ineen, met in hun zog de Europese.

Fed-voorzitter Powell onderstreepte tijdens de persconferentie evenwel dat het Federal Open Market Committee (FOMC) klaar stond om op elk moment zijn monetair beleid bij te sturen "mocht het met de economie plotseling een andere richting uitgaan". Anders gezegd, het basisscenario is dat van een zachte landing en een stabiel monetair beleid. Toch zou de Fed in geval van nieuwe problemen op geopolitiek en economisch vlak opnieuw bereid zijn om zijn rentevoeten te verlagen.

Grafiek: Beleidsrente van de Fed en langetermijnrente (Amerikaanse en Duitse overheidsrente op 10 jaar)

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina:

 • 06/12/2019 - Renteverwachtingen: Outlook 2020

  Dit jaar is er een nieuwe economische en financiële realiteit opgedoken in de meeste landen van de noordelijke eurozone, namelijk die van een negatieve langetermijnrente. Hoe zijn de markten in een dit extreem scenario verzeild geraakt? Hoe lang gaat dit nog duren?

 • 05/12/2019 - China: Outlook 2020

  Belfius Research voorspelt een milde vertraging van de Chinese BBP-groei in 2020.

 • 04/12/2019 - VS: Outlook 2020

  In ons basisscenario houdt Belfius Research voor de VS rekening met een BBP-groei in 2020 van 1.7%. Duidelijk lager dan wat we ze in de VS gewoon zijn, maar geen recessie.

 • 03/12/2019 - Eurozone: Outlook 2020

  We verwachten voor de eurozone in 2020 een licht lagere economische groei. De binnenlandse consumptie blijft de belangrijkste groeipijler en is in de eurozone stevig genoeg om de zwakke industriële vraag op te vangen.