China: Outlook 2020

Belfius Research voorspelt een milde vertraging van de Chinese BBP-groei in 2020.

Het afgelopen jaar heeft de industriële vraag in China flinke klappen gekregen van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Hierdoor is de Chinese economische groei in de loop van 2019 vertraagd naar 6,2%, terwijl de groei vorig jaar nog op 6,6% is afgeklokt. De productieactiviteit bleef mager in het derde kwartaal, vooral als gevolg van de zwakke uitvoer, terwijl een verslechterend bedrijfsklimaat op de investeringsplannen weegt.

Toch is er aan het eind van 2019 meer reden tot optimisme dan pakweg een half jaar geleden. China en de VS lijken eindelijk vooruitgang te boeken in hun handelsgesprekken en staan dicht bij een 'fase één'-deal. Deze eerste overeenkomst kan dan in 2020 de basis vormen voor een bredere dialoog over de handelsrelaties tussen de grootmachten. Door het gebrek aan details over de ‘fase één’-deal en de ervaring met de afgebroken handelsovereenkomst van april blijven de meeste analisten toch twijfelen over een snelle oplossing van alle handelsgeschillen.

De economische groei waar de regering in Beijing naar streeft ligt lager dan de vorige jaren maar betekent niet dat de Chinese economie aan dynamiek verliest. China zit volop in een economische herstructurering om op een meer duurzame manier dan in het verleden te groeien. Dat betekent minder afhankelijk zijn van schulden om de groei te stimuleren en meer inzetten op de expansie van de consumentenbestedingen. Het feit dat we jaar na jaar de Chinese economie zien vertragen is dus geen verrassing, omdat dit precies de bedoeling is van het regeringsbeleid. 

Sinds midden 2018 werden al stappen gezet op het vlak van het fiscaal beleid om de negatieve impact van de handelsoorlog te milderen. Ook op het vlak van het monetair beleid, deed de centrale bank haar duit in het zakje. De reserveverplichtingen van de Chinese banken werden in 2019 al wat verlaagd maar mogelijk is er nog marge om de economie van extra monetaire zuurstof te voorzien. Toch aarzelt de regering om via een actief overheidsbeleid echt krachtige beleidsmaatregelen te nemen, uit angst voor bubbels in de economie of op de financiële markten. De handelsoorlog met de VS zal dus waarschijnlijk in de eerste helft van 2020 blijven wegen op de cijfers maar als de handelsgesprekken met de Amerikanen verder positief evolueren, dan is een herstel van de groeidynamiek vanaf de zomer in de maak. We zien de economie met 5,7% groeien in 2020, waarbij de inflatie aantrekt, maar niet in de gevarenzone komt.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina:

  • 04/12/2019 - VS: Outlook 2020

    In ons basisscenario houdt Belfius Research voor de VS rekening met een BBP-groei in 2020 van 1.7%. Duidelijk lager dan wat we ze in de VS gewoon zijn, maar geen recessie.

  • 03/12/2019 - Eurozone: Outlook 2020

    We verwachten voor de eurozone in 2020 een licht lagere economische groei. De binnenlandse consumptie blijft de belangrijkste groeipijler en is in de eurozone stevig genoeg om de zwakke industriële vraag op te vangen.

  • 02/12/2019 - Prognoses 2020: Belgische economie

    Belfius research verwacht een matige maar aangehouden groei van de Belgische economie van 1% in 2020.

  • 29/11/2019 - Outlook 2020: wereldeconomie

    Belfius Research verwacht een zachte landing voor de wereldeconomie.

  • 28/11/2019 - Lage inkomens genieten van een hoger pensioen

    Voor België is er goed en slecht nieuws inzake pensioenen. De tweejaarlijkse publicatie van de OESO die de pensioensystemen van haar lidstaten analyseert, geeft aan dat België op een aantal punten vooruitgang boekt, maar met betrekking tot andere internationaal nog steeds tot de hekkensluiters behoort.