U hebt met uw werknemers een ambitieus doel voor ogen? En als u dat doel bereikt, zou u hen graag belonen? Dat kan op een fiscaal interessante manier! ‘Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen’, dat is de exacte benaming en die kan u als werkgever, onder bepaalde voorwaarden, vrij van belasting uitkeren aan uw personeel. Het bestaat al sinds 2008 en kent een stijgend succes.

Alle bedrijven uit de privésector kunnen ervan gebruikmaken voor hun werknemers met een arbeidscontract, leercontract, stagecontract of beroepsopleidingsovereenkomst. Het aantal werknemers maakt daarbij niet uit. Zelfstandigen of zelfstandige bedrijfsleiders komen niet in aanmerking.

Wat zijn de voorwaarden?


Die zijn vrij eenvoudig. U bepaalt als werkgever een meetbare en verifieerbare doelstelling die gebonden is aan de collectieve resultaten van uw onderneming. Als uw onderneming die haalt, mag u aan uw werknemers een bonus toekennen.

Concreet: u start dus met een bonusplan dat

  • een financiële of niet-financiële doelstelling vooropstelt. Enkele mogelijkheden: verhoging van uw omzet, hogere klanttevredenheid, vermindering van bepaalde kosten, toename winstmarge, betere milieuprestaties, behalen van een bepaalde ISO-norm... Wat niet zomaar mag, zijn bijvoorbeeld een vermindering van arbeidsongevallen of van het aantal afwezigheidsdagen door ziekte.
  • objectief meetbaar is gedurende een afgesproken referentieperiode van minstens 3 maanden. Een eventuele lockdown blijft wel meetellen tijdens uw referentieperiode.
  • vooraf geen zekerheid biedt op het behalen van de doelstelling.
  • geen vervanging of omzetting is van loon, premies, voordelen in natura of een ander voordeel.
  • niet recurrent is. Dat betekent dat de doelstelling voor 1 keer geldt. Wanneer de referentieperiode voorbij is, houdt het bonusplan ook op.
  • in het voordeel is van alle werknemers of van een welomschreven groep van werknemers die met objectieve criteria bepaald wordt.

Er komt wel wat administratie bij kijken. Sinds 2019 zijn er nieuwe en verplicht te gebruiken formulieren en kan u de procedure ook deels online doorlopen. Belangrijk is dat u tijdig begint. Een bonusplan mag niet later dan 1/3e van de in het plan bepaalde referentieperiode ingediend worden.

Vrij van belastingen en gewone RSZ-bijdragen


Op de loonbonus is er geen personenbelasting verschuldigd. Ook voor RSZ-doeleinden beschouwt men het voordeel niet als loon. Er zijn dus evenmin gewone RSZ-bijdragen te betalen. Maar de wet voorziet wel enkele ‘bijzondere bijdragen’. U moet als werkgever een bijzondere werkgeversbijdrage van 33% van de bonus betalen en uw werknemers betalen op hun beurt een solidariteitsbijdrage van 13,07%. Zowel de bonus als de bijzondere werkgeversbijdrage zijn fiscaal aftrekbare beroepskosten voor u.


De grensbedragen voor 2021


Het bedrag dat u als werkgever op deze manier mag uitbetalen, is gelimiteerd. Het grensbedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex. De grensbedragen voor de voordelen in 2021 bedragen:

  • voor RSZ-doeleinden: 3.447 euro (3.413 euro in 2020)
  • voor fiscale doeleinden: 2.998 euro (2.968 euro in 2020)

Het verschil tussen de twee bedragen is te verklaren door de solidariteitsbijdrage van 13,07% die u moet inhouden ten laste van uw werknemers. Deze bedragen gelden per kalenderjaar en per werknemer.

Voor de berekening van het bonusbedrag kunnen periodes van tijdelijke werkloosheid enkel met effectieve arbeidsprestaties worden gelijkgesteld wanneer dit ook zo in het plan is voorzien.

Bij overschrijding van het grensbedrag wordt het overschrijdend deel van de bonus als gewoon loon beschouwd. U moet daarop dus de normale RSZ-werkgeversbijdrage betalen, de normale RSZ-werknemersbijdrage inhouden én ook de bedrijfsvoorheffing.

 
 

Voelt u er wat voor?


De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg gidst u door de procedure voor uw aanvraag.
Neem gerust ook hier eens een kijkje voor andere voordelen voor uw werknemers.