Mobiliteit zit vandaag op een kantelpunt. De manier waarop we tegen mobiliteit en vooral immobiliteit aankijken, is grondig aan het veranderen. Wanneer we ons van punt a naar b moeten verplaatsen, groeit steeds meer het besef om dat ecologisch verantwoord en kostenefficiënt te doen. Maar we hechten ook belang aan comfort en efficiëntie, om à la minute ons traject te kunnen uitstippelen. Deze mentaliteitsverandering en het groeiende milieubewustzijn effenen het pad voor nieuwe oplossingen die flexibeler, duurzamer en gemakkelijker zijn. In één woord: slimmer.

Een evolutie


Gedurende lange tijd betaalden we een zeer zware milieufactuur voor onze verplaatsingen. Vandaag zien we een transitie naar nieuwe, schonere energiebronnen, een switch naar meer duurzaam aangedreven voertuigen zoals elektrische wagens of deze op waterstof of aardgas. En gebruik krijgt stilaan voorrang op bezit: deelauto’s, openbaar vervoer, auto- of fietsleasing... En waar het kan, combineren we al die vervoermiddelen om ons zo milieuvriendelijk, zuinig en efficiënt mogelijk te verplaatsen.


Niet zomaar een hype, maar bittere noodzaak


Want de tijd dringt als we de planeet en toekomstige generaties willen beschermen. Gelukkig groeit steeds meer het besef dat het anders kan. We herontdekken massaal de vele voordelen van fietsen, wandelen, gedeeld vervoer... De overheid neemt daarnaast stimulerende maatregelen. Steden en gemeenten ontvouwen plannen om het gebruik van de auto te ontmoedigen. Verkeersassen worden autoluw en circulatieplannen, zone 30-borden en lage-emissiezones duiken in stadscentra op. We voorzien laadpalen op parkings van supermarkten of op de oprit thuis en geven ruimte aan trage wegen.


De verbrandingsmotor uit de gratie


Respect voor het milieu, het totale kostenplaatje van een auto, de pandemie, telewerk… al deze factoren brengen de hegemonie van koning auto aan het wankelen. Voor veel jongeren is een rijbewijs een bijzaak geworden en is een auto niet langer onmisbaar. Alleen al in 2020 is de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor met 25% gekelderd. Voeg daarbij de klimaatdoelstellingen die een drastische vermindering van de CO2-emissies beogen. Heel wat start-ups zien een uitdaging in dit vraagstuk en springen op de kar van deze nieuwe mobiliteit, met een ruim gamma van diensten zoals geoptimaliseerde trajecten, elektrisch laden, gedeelde mobiliteit en multimodale oplossingen.

De elektrische revolutie


De elektrische wagen, die steeds minder inboet aan comfort en efficiëntie, is intussen aan een stevige opmars bezig. Grote automerken bieden interessante alternatieven voor de verbrandingsmotor en hebben meerdere elektrische modellen in de toonzaal. Daarnaast krijgen ze te kampen met snelgroeiende nieuwkomers op de markt, die volledig de elektrische kaart trekken. Ook de ontwikkeling van infrastructuur zoals laadpalen en specifieke batterijen zit duidelijk in de lift. In 2020 heeft de verkoop van e-wagens in Europa dan ook met meer dan 1 miljoen stuks gepiekt als nooit tevoren.

In België hebben veel ondernemingen, diverse organisaties en overheden een wagenpark. Jarenlang bestonden die fleets uit dieselmotoren, maar nu kiezen ook zij steeds meer voor nieuwe (elektrische) technologie. Niet onbelangrijk, als je bedenkt dat een groot deel van die voertuigen nadien op de tweedehandsmarkt belandt.


Mobieler met de fiets


Verder kreeg ook de markt van elektrische fietsen een echte boost. Fietsenverkoop barstte uit zijn voegen en de fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In slechts enkele jaren tijd is fietsverkeer een van de belangrijkste schakels van een duurzaam mobiliteitsbeleid, met de elektrische fiets en vooral de speedpedelec als echte gamechangers. De fiets speelt rechtstreeks in op de hedendaagse noden van bedrijven en werknemers: flexibel, op maat en gemakkelijk. Niet voor niets stellen zoveel organisaties en ondernemingen tegenwoordig hun werknemers aantrekkelijke fietsleasingformules voor. Dankzij de belastingvoordelen voor zowel werkgever als werknemer zijn ze een echte win-win. En het gezondheidsaspect voor de fietser is mooi meegenomen.


Stap mee in de flexi-mobiliteit van Belfius!


In deze snel veranderende wereld, waarin de roep om een nieuwe mobiliteit steeds luider klinkt, biedt Belfius ondernemingen uitgekiende oplossingen op maat. Met Belfius Bike Lease en Belfius Move By Skipr speelt Belfius rechtstreeks in op deze trends. Deze 2 innovatieve mobiliteitsoplossingen zijn ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande Belgische partners en zetten bedrijven en werknemers op weg naar de flexi-mobiliteit: een duurzamere, gemakkelijkere en betaalbare mobiliteit.

 
 

Meer info


Meer weten over de flexi-mobiliteit van Belfius?
Neem alvast een kijkje op belfius.be/mobiliteit. U kan ook altijd meteen terecht bij uw relatiebeheerder.