2021 wordt ook op het vlak van belastingen een ongewoon jaar. Niet het minst door de fiscale maatregelen die de overheid neemt in het kader van Covid-19. Om u te helpen begrijpen wat dit betekent voor uw onderneming en uw belastingaangifte van 2021, zetten we deze en andere fiscale ingrepen graag op een rijtje voor u.

Uitbreiding van de Tax Shelter naar kmo's die getroffen zijn door de crisis


Hebt u in 2020 als particulier geïnvesteerd in 1 of meerdere kmo’s in moeilijkheden? Goed nieuws: in principe hebt u dan recht op een belastingvermindering van 20% voor uw investeringen tot 100.000 euro. De wetgever heeft de bestaande Tax Shelter (voor beleggingen in start-ups en snelgroeiende bedrijven) namelijk tijdelijk uitgebreid tot kmo’s waarvan de omzet tussen 14 maart en 30 april 2020 met minimaal 30% daalde. Het doel? Het kapitaal van deze bedrijven versterken om ze door de huidige periode te loodsen. Om in aanmerking te komen voor dit belastingvoordeel moet u uw aandelen gekocht hebben in het kader van een kapitaalverhoging van de vennootschap tot maximaal 250.000 euro en ze minstens 5 jaar in het bezit houden.


Wil u uw telewerkers vergoeden?


Telewerk, al dan niet verplicht, brengt kosten met zich mee voor de werknemer: inrichtingskosten, aankoop van de nodige technologie, printkosten, kosten van kantoorbenodigdheden, basisvoorzieningen (water, elektriciteit en verwarming), onderhoud, verzekeringen en onroerende voorheffing... Om die uitgaven te dekken, besliste de FOD Financiën dat u als werkgever een belastingvrije forfaitaire telewerkvergoeding aan uw werknemers mocht uitkeren van maximaal 129,48 euro per maand, en dit vanaf 1 april 2020. De belangrijkste voorwaarde is dat ze minstens 5 werkdagen per maand regelmatig en structureel thuis werken. Deeltijdse werknemers komen ook in aanmerking voor dat bedrag, ongeacht hoeveel uren ze volgens hun arbeidsovereenkomst presteren.


120 belastingvrije overuren


De wetgever wou ook de werknemers van de ‘essentiële’ sectoren (gezondheidszorg, voeding, landbouw, chemische nijverheid), die al de hele pandemie lang het beste van zichzelf geven, een hart onder de riem steken. Zij konden gedurende de periode van 1 april tot 30 juni 2020 vrijwillig 120 extra overuren presteren bovenop de gebruikelijke 100 overuren. Als die overuren betaald werden tegen het gewone uurtarief, werden ze niet belast. Die maatregel werd later verlengd voor de periode van 1 oktober 2020 tot 31 maart 2021.


Uw ontvangstkosten 100% aftrekbaar


Ook de evenementensector werd zwaar getroffen door Covid-19. De wetgever besloot hen te hulp te komen met een uitzonderlijke maatregel: in uw belastingaangifte 2021 zal u de receptiekosten die u maakte tussen 8 juni en 31 december 2020 – bijvoorbeeld om een personeelsfeest te organiseren of een product te lanceren – integraal kunnen aftrekken (in plaats van de gebruikelijke 50%).


Consumptiecheques geldig tot 30/12/2021


In juli 2020 riep de regering de consumptiecheque in het leven. Het doel? De koopkracht van de werknemers verhogen en tegelijk de zwaar getroffen sectoren (horeca, cultuur, sport, kleinhandel...) ondersteunen. Tot eind 2020 konden werkgevers hun werknemers zo tot 300 euro belastingvrij schenken (ook het zorgpersoneel in dienst bij de federale overheid genoot dit belastingvoordeel). Zoveel maanden later woedt de crisis nog altijd en zijn heel wat zaken (zoals de horeca) voor wie deze hulp ook bedoeld is, nog steeds gesloten. De geldigheid van de consumptiecheques wordt dan ook verlengd tot 31 december 2021.

25% investeringsaftrek met 2 jaar verlengd


Overweegt u nieuwe investeringen te doen? Wacht dan niet te lang. Om de economie nieuw leven in te blazen heeft de wetgever via de Corona III-wet de 25% investeringsaftrek (in plaats van de gebruikelijke 8%) verlengd tot 31 december 2022. De aftrek geldt voor elke nieuwe beroepsinvestering die wordt afgeschreven over minstens 3 jaar.


Nieuwe taks op effectenrekeningen


De nieuwe taks van 0,15% op effectenrekeningen wordt geheven op effectenrekeningen met een totale waarde van meer dan een miljoen euro die

  • Belgen in België of in het buitenland bezitten
  • buitenlanders in België aanhouden (in sommige gevallen is een vrijstelling mogelijk via een overeenkomst bedoeld om dubbele belasting te voorkomen)

De taks is zowel zowel bedoeld voor particulieren als voor rechtspersonen en oprichters van juridische constructies zoals stichtingen en themafondsen.


Verlaagde btw van 6% voor afbraak gevolgd door heropbouw


De btw op de afbraak en wederopbouw van een privéwoning (huis of appartement), die tot dusver beperkt was tot 32 stadscentra (Brussel, Luik, Charleroi…), werd vanaf 1 januari 2021 verlaagd van 21% naar 6% in heel België. De maatregel zal gelden tot en met 31 december 2022. Het doel is om u aan te moedigen een pand te slopen en het opnieuw op te bouwen volgens de nieuwe normen (onder andere voor energie). Uw project moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de nieuwe woning vervangt de gesloopte constructie
  • ze ligt op hetzelfde kadastraal perceel
  • de bewoonbare oppervlakte bedraagt niet meer dan 200 m²
  • u woont er minstens 5 jaar en het gaat om uw enige woning
  • u koopt het gebouw als natuurlijke persoon

Deze belastingmaatregel geldt ook voor 1) iedere na afbraak heropgebouwde woning die u van een promotor koopt en die in dezelfde omstandigheden wordt gebouwd, 2) heropgebouwde woningen die verhuurd zullen worden aan sociale-huisvestingsmaatschappijen, zowel door natuurlijke personen als door rechtspersonen.


De indexering van heel wat belastingverminderingen wordt bevroren


De regering heeft beslist om een hele reeks fiscale uitgaven niet te indexeren tot in 2023. Concreet zullen de bedragen van enkele uitgaven die recht geven op een belastingvermindering of -vrijstelling bevroren worden op het niveau van 2019. De volgende indexering zal plaatsvinden vanaf inkomstenjaar 2024. Enkele voorbeelden van dergelijke fiscale uitgaven:

  • het maximumbedrag voor langetermijnsparen
    Door aan langetermijnsparen te doen kan u een mooi kapitaal voor later opbouwen én in principe nu al een belastingvermindering van 30% genieten. Het maximumbedrag voor het belastingvoordeel is 2.350 euro voor inkomstenjaar 2020: dit bedrag blijft hetzelfde tot in 2023.
  • het maximumbedrag voor pensioensparen
    Stort u dit jaar tussen de 990 euro en 1.270 euro op uw pensioenspaarrekening? Slim: dan zal u in aanmerking komen voor de belastingvermindering van 30% of 25%. Maar deze fiscale plafonds veranderen evenmin tot in 2023.
  • de vrijstelling van spaarrekeningen en dividenden
    Dit jaar zal u dezelfde bedragen kunnen aftrekken als in 2020 voor:
    • de interesten op uw gereglementeerde spaarrekening(en) tot 980 euro
    • de 30% roerende voorheffing op uw dividenden tot 800 euro
  • de federale woonbonus blijft ook bevroren op het bedrag van 2020, dus maximaal 2.350 + 780 + 80 euro. Ter herinnering: dit belastingvoordeel werd toegekend aan de personen die nog altijd de hypothecaire lening van vóór 2015 voor hun eengezinswoning terugbetalen, maar er zelf niet meer wonen.