Moet u steeds meer klanten en talloze facturen beheren? Wil u uw cashbeheer verbeteren en onbetaalde facturen vermijden? Belfius Commercial Finance biedt u verschillende flexibele ‘factoring’-oplossingen, van prefinanciering van uw facturen tot opvolging van uw klanten. Handig toch, dat u zich kan toeleggen op uw activiteit en de uitbouw van uw zaak!

Wat is factoring?


Factoring is een eenvoudige en praktische oplossing die de vorderingen op uw klanten kan voorfinancieren. Met die techniek draagt u al uw facturen of een deel ervan over aan Belfius Commercial Finance, tegen de onmiddellijke betaling van 75 tot 85% van het openstaand bedrag. Dat levert u niet alleen de nodige cash op voor de uitbouw van uw activiteiten, maar is ook een efficiënt instrument voor het beheer van uw thesaurie en om u in te dekken tegen onbetaalde facturen. Op de vervaldag van elke factuur vordert Belfius Commercial Finance het openstaand bedrag in bij uw klant en stort u het saldo min de beheerskosten door.


Hoe kunnen we u helpen?


Wij helpen u met de optimalisatie van uw cashbeheer dankzij een professioneel en efficiënt beheer van uw (toekomstige) klanten, en dankzij een nauwgezette planning van uw inkomsten. Want u maakt gebruik van flexibele oplossingen voor de opvolging (inning en invordering) en financiering van uw facturen, en om u in te dekken tegen het eventuele onvermogen tot betaling van uw klanten. U vermindert uw risico's en beschikt over meer liquide middelen om uw zaak zonder stress uit te bouwen.


Uw voordelen


U voorkomt wanbetalingen en problemen met uw liquiditeit. Let op: uw klanten moeten wel privéondernemingen of openbare instellingen zijn. Uw particuliere klanten (natuurlijke personen) zijn dus uitgesloten.

U geniet een geregelde check-up. Zodra uw contract ondertekend is, komt uw specialist van Belfius Commercial Finance bij u langs voor een check-up van uw klantenportefeuille en voor aanvullende uitleg. Elk jaar brengt hij of zij u een follow-upbezoek.

U combineert onze 3 ‘à la carte’-diensten volgens uw behoeften.

  1. Het beheer van uw debiteuren en facturen
    Factoring vereenvoudigt uw dagelijks beheer, verzekert de liquiditeit van uw onderneming en vermindert het risico op wanbetaling:
    • u verbetert uw betalingstermijnen aanzienlijk
    • uw administratieve taken worden tot een minimum beperkt
    • u profiteert van onze ervaring op het vlak van solvabiliteit van elke prospect/klant
    • u ontvangt periodieke rekeninguittreksels
    • u krijgt professionele hulp bij gerechtelijke invorderingen
  2. De financiering van uw facturen
    U ontvangt onmiddellijk 75 tot 85% van het bedrag van uw facturen:
    • u verbetert en optimaliseert uw thesauriebeheer
    • u kan uw eigen leveranciers sneller betalen
    • u kan betere kortingen (disconto) bedingen op de facturen van uw leveranciers, omdat uw thesaurie u in staat stelt ze contant te betalen
  1. Bescherming tegen insolvabele klanten
    U bent er zeker van dat de in te vorderen bedragen bij uw onvermogende klanten volledig of gedeeltelijk betaald worden:
    • het voortbestaan van uw bedrijf hangt niet meer af van de solvabiliteit van uw debiteuren
    • u bent er zeker van dat uw handelsvorderingen altijd betaald worden
    • u hebt een beter zicht op uw huidige en toekomstige liquide middelen, omdat u onverwachte risico’s uitsluit

Hoe gaat het in zijn werk?


Voor elke klant bezorgt u ons het bedrag van de facturen die u aan ons wil toevertrouwen, zijn gegevens en zijn ondernemingsnummer. Wij maken een snelle analyse van zijn financiële situatie en meten de risico’s vóór we op uw verzoek ingaan.

Als we het beheer aanvaarden, overhandigt u ons uw facturen naarmate u ze uitschrijft. U ontvangt meteen 75 tot 85% van het bedrag van elke ontvangen factuur, na aftrek van de provisielonen en de interest op de voorschotten.

Vervolgens zorgen we ervoor dat de schuldvordering op de vervaldag wordt ingevorderd en beheren we de eventuele onbetaalde bedragen. Als u een verzekering hebt afgesloten om u in te dekken tegen het onvermogen tot betaling van uw klanten, handelen wij de onbetaalde facturen af (op basis van uw contract).


Ook voor uw overheidsopdrachten!


In België besteden elk jaar 20.000 openbare aankopers ongeveer 50 miljard euro aan werkzaamheden (30%) en diensten (70%) uit. Mooie opportuniteiten om uw omzet te verhogen! Temeer omdat een overheidsopdracht binnenhalen u een solvabele klant oplevert.

We willen u dan ook aanmoedigen om in te tekenen op dergelijke offerteaanvragen en u helpen bij de financiering van uw specifieke thesauriebehoeften (langere termijnen, waarborgen enz.). Daarom hebben we een aantal maatoplossingen met zeer voordelige tarieven uitgewerkt:

  • het beheer van uw vorderingen op de overheid
  • de financiering tot 90 dagen of meer na de vervaldag van de factu(u)r(en)
  • de financiering tot 90% van de lopende schuldvorderingen (in plaats van het maximum van 85% van onze klassieke contracten)
  • een analyse van het lastenboek en de bijstand van onze experten tijdens de contacten met uw klanten
  • Bovendien aanvaarden we dat een overheidsopdracht meer dan 20% van uw omzet vertegenwoordigt (dus meer dan de standaardnorm).
Belfius Commercial Finance is actief in de afdeling Transaction Banking van Belfius, die financieringsoplossingen op korte termijn biedt, zoals Cash Management, bankwaarborgen en Trade Finance voor uw import- en exportactiviteiten.