Sinds vorig jaar moeten Belgische vennootschappen, vzw’s, stichtingen en trusts de identiteit vrijgeven van wie er écht achter de vennootschap zit, de zogenaamde ‘uiteindelijke begunstigden’. De gegevens van die persoon of personen komen dan terecht in het UBO-register en u moet deze registratie jaarlijks bevestigen.

Nadat u de uiteindelijke begunstigden registreerde in het UBO-register, moet u er rekening mee houden dat u in 2 gevallen opnieuw actie moet ondernemen:

  • bij wijzigingen met betrekking tot de uiteindelijke begunstigden (wijziging participatie, toetreding/uittrede vennoot…): u moet de wijzigingen binnen de maand registreren in het UBO-register
  • geen wijzigingen: u moet de uiteindelijke begunstigden elk jaar opnieuw bevestigen

Hoe doet u dat?


De jaarlijkse bevestiging is al sinds november 2018 verplicht, maar pas sinds 30 april 2020 is het technisch mogelijk om ze uit te voeren. Daarvoor logt u zich aan in MyMinFin, waar u nu een groene knop ‘Jaarlijkse bevestiging’ terugvindt op de pagina van uw vennootschap met het overzicht van de uiteindelijke begunstigden. Als de voorbije 12 maanden geen wijzigingen plaatsvonden, kan u daar gewoon bevestigen.


Moet u bevestigen in 2020?


Dit jaar hoeft u niet te bevestigen. Dat doet de FOD Financiën voor u, op voorwaarde dat uw entiteit vóór 30 april 2020 geregistreerd was.

  • Als er dit jaar geen wijzigingen zijn met betrekking tot de vennoten en/of hun participaties, moet u de eerstvolgende bevestiging dus pas in 2021 doen. Een maand vóór de datum waarop u uiterlijk moet bevestigen, krijgt u een herinnering via een e-mail in uw e-Box van MyMinFin. Daarom raden we u aan een geldig e-mailadres te registreren in MyMinFin, zodat u die herinneringsmail zeker ontvangt.
  • Zijn er dit jaar wél nog wijzigingen met betrekking tot de vennoten en/of hun participaties, dan moet u ze wel registreren binnen de maand nadat ze plaatsvonden.

Wat geldt als ‘jaar’: kalenderjaar of 12 maanden?


Jaarlijks betekent hier binnen de 12 maanden na uw laatste handeling in het UBO-register. Als u bijvoorbeeld op 15 juni 2021 een handeling in het UBO-register uitvoert, moet u vóór 15 juni 2022 de jaarlijkse bevestiging doen.


Wat als u in de loop van het jaar al een wijziging deed?


In dat geval geldt de datum van die handeling automatisch als de jaarlijkse bevestiging voor dat jaar en begint er vanaf dan een nieuwe termijn van 12 maanden te lopen.