Een vraag waar elke bedrijfsleider of CFO van wakker ligt: hoe hou ik mijn werkkapitaal op peil? Langs de ene kant moet ik én de facturen van leveranciers betalen, én de voorraden op tijd zien aan te vullen én het loon van de werknemers elke maand op hun rekening zetten. Langs de andere kant is mijn bedrijf aan inkomstenzijde voornamelijk afhankelijk van betalingen van klanten, die vaak een betalingstermijn van 60 dagen krijgen. De oplossing? Factoring, een flexibele financieringsoplossing voor uw werkkapitaal.Factoring als facilitator

"Factoring is een eenvoudige en praktische oplossing om snel betaald te worden. Hoe doen we dat? Door de handelsvorderingen die de klant op zijn balans staan heeft af te kopen", aan het woord Paul Vanderlinden, Chief Commercial Officer van Belfius Commercial Finance. Deze dochteronderneming van Belfius Bank is al meer dan 30 jaar het aanspreekpunt van bedrijven, van kmo tot multinational, voor debiteurenbeheer en werkkapitaalfinanciering. "Door de handelsvorderingen van onze klanten af te kopen, garanderen we hun liquiditeit en beschermen we hen beter tegen eventuele faillissementen van hun schuldenaar. Bovendien vereenvoudigen we hun dagelijkse debiteurenbeheer en zorgen we voor een perfecte opvolging van de betaling van de facturen. Op die manier ontzorgen we onze klanten en verzekeren we hen van voldoende en regelmatige cashflows. Zo zijn we een echte facilitator om het geld van onze klanten sneller in omloop te brengen en ondersteunen we hun verdere groei. Bovendien beschikken ze met BCF Online over een online communicatieplatform en reportingtool met steeds in real time alle details van hun portefeuille."

"Het belang om voldoende regelmatige cashflow te garanderen zien we meer dan ooit bevestigd tijdens de verschillende lockdowns. Sinds Covid-19 krijgen we meer vragen over een hogere dekking in factoringcontracten, omdat klanten vrezen dat hun debiteuren door de crisis moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen", voegt Gianni Castronovo, CEO van Belfius Commercial Finance eraan toe.

De focus van Belfius Commercial Finance ligt op Belgische ondernemingen en ondernemers. "We staan dagelijks in contact met 650 Belgische bedrijven met wereldwijd verspreide debiteuren. Transparantie met onze klanten is cruciaal. Af en toe nemen we ook wel eens een buitenlands dochterfiliaal mee op in het contract van de Belgische klant. Zolang er maar een heel sterke verbondenheid is met de Belgische hoofdzetel. Ons doel? Steeds verder bouwen aan een langetermijnrelatie en Belgische ondernemers en ondernemingen helpen groeien", aldus Gianni.

In principe kan elk bedrijf uit om het even welke sector bij de factoringteams aankloppen. Zo deed een tijdje terug een eerder kleinschalig, Limburgs voedingsbedrijf een beroep op Belfius Commercial Finance. Intussen groeide het bedrijf tot een heel gedegen kmo uit, met een omzet van circa 15 miljoen euro en een klantenbestand over Europa en ver daarbuiten. "Onze klant slaagde erin om nieuwe markten te veroveren en de klantenportefeuille verder uit te breiden. In overeenstemming met deze positieve evolutie en specifieke noden pasten we stelselmatig onze samenwerking aan. Zo beschikt het bedrijf op elk moment over de nodige middelen om verdere groei te financieren", blikt Paul terug.

Belfius als bankier van de overheid: een extra troef!

'Met B2G en B2G Flex (Business to Government, red.) beschikt Belfius over unieke oplossingen voor bedrijven die willen zakendoen met de overheid. "We zijn immers de enige groep die dergelijke financieringstechnieken op de Belgische markt aanbiedt. Jaarlijks is de openbare sector goed voor ongeveer 60 miljard euro aan opdrachten. Als dé financiële partner van de openbare sector staan we klaar met oplossingen om bedrijven de overheidsmarkt verder te laten exploreren. En dat vanaf de gunning van de overheidsopdracht tot de effectieve betaling van de facturen. Op die manier spelen we in op de vraag om nog sneller in de ketting te komen en ook het voortraject te financieren", voegt Gianni toe.

"Aanvankelijk financierden we enkel facturen op de overheid (B2G, red.) en dat zelfs per project. Maar toen enkele grote aannemers ons contacteerden om hun complete financieringstraject bij één en dezelfde financiële instelling te bundelen, werkten we de B2G Flex-oplossing uit. Hiermee schenken we hen alle ruimte om op alle vlakken hun thesauriebehoeften te financieren: van bij de ontwerpfase, de aankoop en verwerking van grondstoffen, tot de betaling van de salarissen van hun werknemers. En uiteraard beperkt dit aanbod zich niet enkel tot aannemers, maar tot alle leveranciers aan de diverse overheden. In 2021 zullen we daarom de B2G Flex-oplossingen verder toespitsen op een bredere klantenbasis."

Gedaan met perceptie van laatste reddingsboei

De oplossingen zijn legio om bedrijven verse zuurstof te geven. ‘Flexibel’, ‘correcte prijszetting’ en ‘op maat’ staan dan ook in vette kapitalen in het adagium van Belfius Commercial Finance. Het team met Advisors en Servicing Officers zoekt steeds het beste antwoord op tal vragen van onze klanten: "Hoe kunnen we klantenvorderingen sneller innen en omzetten in cash? Het opvolgen van klantenbetalingen vertegenwoordigt een zware last, kunnen jullie dit stuk van ons overnemen? Mijn debiteur ging failliet en facturen blijven onbetaald, hoe kunnen we ons wapenen tegen eventuele faillissementen? Is factoring niet eerder voor bedrijven in slechte papieren? Deze laatste is een klassieker. Gelukkig bestaat de negatieve connotatie rond commercial finance van 15 jaar geleden niet meer. Toen werd factoring inderdaad aangezien als de laatste reddingsboei voor een bedrijf. Tal van CFO’s van grote bedrijven met sterke balansen zien een factoringcontract nu als een echte complementaire service aan het bancaire luik. Als een toegevoegde waarde om hun bedrijfskapitaal te optimaliseren.

"Met factoring wint uw organisatie aan snelheid en gemoedsrust."
Op zoek naar een financiering voor uw werkkapitaal? Factoring is misschien iets voor u. Met deze alternatieve vorm van financiering wint uw organisatie aan snelheid en gemoedsrust. Onze experten en klanten lichten de mogelijkheden toe. Ontdek hoe we Crème de la crème, een ambachtelijke ijsproducent, helpen in hun groeitraject.Meer weten wat factoring en commercial finance voor uw onderneming kunnen betekenen? Contacteer uw Corporate Banker of werp alvast een blik op belfius-commercialfinance.be.


Contact

MMI contact

Uw Corporate Banker bij Belfius brengt u graag in contact met het Transaction Banking-team.

Nog geen Corporate Banker?

Mail ons      MMI Icon phone02 222 88 33
Terug naar boven