Valutarisico

Schommelingen van wisselkoersen kunnen de rentabiliteit van uw onderneming beïnvloeden. Als bedrijf bent u op diverse manieren blootgesteld aan wisselrisico's:

  • Via economische transacties: als onderneming stelt u zich bloot aan wisselrisico's als u uw betalingen en ontvangsten in vreemde munt omzet in uw eigen munt.
  • Via positionering voor een toekomstige geldstroom: schommelende wisselkoersen hebben een rechtstreeks effect op inkoop- en verkoopprijzen. Op die manier beïnvloeden ze de concurrentiepositie van uw onderneming.
  • Via consolidatie van buitenlandse rekeningen: bij de publicatie van de jaarrekeningen moeten bedrijven, misschien ook het uwe, hun voorraden en de waarde van buitenlandse vestigingen omzetten in de nationale munt.
Spot Transactions F03

Spot-transacties

U gaat voor de huidige wisselkoers en bent zo beschermd tegen eventuele ongunstige evoluties in de toekomst.

Meer info
Forward F03

Forward

U legt de wisselkoers vast voor transacties op een welbepaalde datum in de toekomst en sluit zo risico uit.

Meer info
FX Swap F03

FX swap

U combineert een transactie op korte (spot) en lange (forward) termijn. Zo dekt u zich in tegen wisselkoersrisico en vermijdt u onnodige debetintresten.

Meer info
Option Contracts F03

Optiecontracten

U neemt opties om vreemde valuta's te kopen/verkopen tegen een vastgelegde prijs. De transacties gebeuren ‘over the counter' (OTC), dus niet op een gereglementeerde markt.

Meer info