Optiecontracten

Neemt u met uw bedrijf deel aan een internationale aanbesteding? Dan bent u niet zeker of u de deal zult kunnen sluiten. Met een optie kunt u zich tegen een lage kost toch beschermen tegen koersschommelingen die een negatieve invloed kunnen hebben op de rentabiliteit van de aanbesteding. Een plain vanilla is in dit verband een veelgebruikte standaardoplossing. U kunt ook een optie nemen om vreemde valuta's te kopen of te verkopen tegen een afgesproken prijs en zo uw wisselrisico beheren.

Een optiecontract is ideaal voor u als

  • u een inkomensverlies door een ongunstige wisselkoers meteen wilt goedmaken
  • u te grote uitgaven als gevolg van een ongunstige wisselkoers wilt vermijden
Call Put
Aankoop (potentiële winst) Recht om te kopen Recht om te verkopen
Verkoop (mogelijk risico) Verplichting om te verkopen Verplichting om aan te kopen

Meer weten?

Een plain vanilla optie is een standaard call- of putoptie, onder meer voor vreemde valuta's. De optie geeft u het recht om gedurende een bepaalde periode (Amerikaanse stijl), of op een welbepaalde datum (Europese stijl), een bepaald bedrag van een vreemde munt te kopen (call) of te verkopen (put) – tegen een vooraf afgesproken prijs (strike). Koopt u bijvoorbeeld een optie, dan moet u een premie betalen aan de verkoper. Wenst u een optie toch niet uit te oefenen, dan kunt u ze verkopen en de premie opstrijken (zerokostenstructuur).

Een voorbeeld
Uw klant betaalt u binnen een maand een factuur in Amerikaanse dollars. Voor uw boekhouding moet u deze dollars terug verkopen in euro's. U hebt twee mogelijkheden:

  • termijnwissel: u legt vandaag de koers voor de verkoop van uw Amerikaanse dollars binnen een maand vast op 1,30 - voor een nominaal van 100 000 Amerikaanse dollars. U verkoopt de dollars op 1,3005.
  • wisseloptie: aankoop van een put Amerikaanse dollar aan 1,3500. U betaalt een premie van 220 euro. U verzekert zich van een bescherming op 1,35 (minimale wisselkoers) en u profiteert voor 100 % van een stijging van de Amerikaanse dollar. Aankoop van een put Amerikaanse dollars aan 1,35 en verkoop van een call Amerikaanse dollar aan 1,24. Deze structuur kost u niks. Als de Amerikaanse dollar in waarde stijgt, verkoopt u uw Amerikaanse dollars voordelig aan 1,24 (beter dan de termijnwissel). En als de Amerikaanse dollar in waarde daalt, hebt u een minimale koers van 1,35.

Wenst u meer informatie?

Option Contracts Video

Contacteer ons

  • Contacteer uw Corporate Banker

Alternatieven

Forwards

Bent u op zoek naar een manier om de wisselkoers vast te leggen voor een transactie op een toekomstige datum?

Meer info

Fx swaps

Zoekt u naar een oplossing voor een mismatch tussen uw cashflows in diverse valuta's en fluctuerende wisselkoersen?

Meer info

Spot-transacties

Bent u op zoek naar ‘s werelds eenvoudigste transactie van vreemde valuta's?

Meer info