Mijn pensioen? Daar denk ik al aan van bij mijn eerste baan!

Bent u uw carrière net gestart, of werkt u al een tijdje en staat u stevig in het leven?

En nee, het leven houdt niet op als u met pensioen gaat. Integendeel! En om er 100% van te genieten is het nooit te vroeg om aan pensioensparen te denken. Bovendien geniet u zo een dubbel voordeel: u spaart voor een mooie toekomst én geniet in principe nu al een belastingvermindering!

Stelt u zich ook heel wat vragen? Hier alvast een paar antwoorden…


Mijn pensioen? Nu al?


Oké, uw pensioen lijkt nog ver van uw bed. En toch... Hoe vroeger u met pensioensparen begint, hoe meer u de vruchten ervan plukt. Als u weet dat een Belg gemiddeld 1.200 euro/maand pensioen krijgt, dan begrijpt u meteen hoe belangrijk een goede voorbereiding is! Want goed begonnen…


Dat kan mijn budget niet aan!


Dat valt heus wel mee: u kan al beginnen vanaf 25 euro/maand. U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u stort. En als u er eens goed over nadenkt: u betaalt toch ook elke maand voor abonnementen voor uw muziek, favoriete series, smartphone… en daar krijgt u géén belastingvoordeel voor. In tegenstelling tot… pensioensparen!


Pensioensparen, dat is voor oudjes!


Bent u ouder dan 18 en al aan het werk? Perfect! Alle belastingplichtigen (zij die belastingen betalen, dus) van 18 tot 65 jaar kunnen pensioensparen. Het aantal gewerkte jaren doet er niet toe, het is dus zeker niet alleen voor de ouderen onder ons bedoeld.


Maar ik heb mijn geld nú nodig!


Wil u een huis kopen of op wereldreis gaan? Kan u even niet pensioensparen, dan neemt u gewoon een paar maanden pauze. U kan daarna probleemloos verdergaan waar u gebleven was.

Vergeet ook niet dat u onder bepaalde voorwaarden (bijv. u moet voldoende inkomsten verdienen en voldoende belastingen betalen) een belastingvermindering geniet. Klinkt dat u als muziek in de oren? Dan hebt u twee opties:

  • ofwel 1.020 euro per jaar sparen, met een belastingvoordeel van 30%
  • ofwel 1.310 euro per jaar sparen, met een belastingvoordeel van 25%

Pensioen, zei u?

 


Oké, hoe kan ik beginnen pensioensparen?

Ik ga alvast voor de belastingvermindering!

Wil u 100% profiteren van de voordelen van pensioensparen? Dan kan u kiezen uit 3 fiscaal interessante formules. Afhankelijk van het risico dat u bereid bent te nemen, kan u kiezen voor:

Andere mogelijkheden om voor later te sparen

Absoluut! U hebt nog de keuze uit tal van andere formules, met en zonder belastingvermindering. U kan net als bij pensioensparen geregeld sparen, bv. maandelijks, maar dan met een kortere beleggingshorizon. 

Hoe begin ik met beleggen?