Spaar op uw tempo voor uw pensioen

Pensioensparen levert u een jaarlijks belastingvoordeel op, terwijl u bouwt aan een mooi kapitaal voor later. Het is bovendien een duurzame en verantwoorde belegging die rekening houdt met ecologische, sociale en governance criteria (ESG).

Sinds 2018 kan u kiezen tussen 2 formules. We geven u meer uitleg.

Standaardformule: tot 297 euro belastingvoordeel

Kiest u voor de standaardformule, dan:

  • stort u maximaal 990 euro per jaar
  • en geniet u een fiscaal voordeel tot 30% op uw stortingen

Uw maximaal belastingvoordeel bedraagt 297 euro.

Deze keuze maakt u standaard als u digitaal start met pensioensparen (via uw app of Belfius Direct Net).

Hogere formule: tot 317,5 euro belastingvoordeel

Kiest u voor de hogere formule, dan:

  • stort u maximaal 1.270 euro per jaar
  • en geniet u een fiscaal voordeel tot 25% op uw stortingen

Uw maximaal belastingvoordeel bedraagt 317,5 euro.

U kan uw keuze voor de hogere formule snel en makkelijk maken: telefonisch op 0800 12 996 of in uw kantoor.


Hoe kiezen tussen de 2 formules?

Als u de financiële mogelijkheid hebt om voor de hogere formule te kiezen, kan dat – ondanks het lagere rendement – een betere keuze zijn om uw pensioenspaarpot maximaal te vullen.

Door de hogere stortingen en het kapitalisatie-effect (geld brengt geld op) is het bijeen gespaarde bedrag op uw 65e hoger dan bij de standaardformule (ongeveer 25%). Op het einde van de rit hebt u dus een groter pensioenkapitaal opgebouwd.

Als u het maximum van 1.270 euro per jaar stort, geniet u in principe ook het maximale belastingvoordeel tot 317,5 euro. Dat is 20,5 euro meer dan bij de standaardformule. Dankzij dat fiscaal voordeel zal uw finaal rendement verhogen. Dat is niet het geval bij beleggingen zonder fiscaal voordeel, bijvoorbeeld gewone fondsen.

Opgelet!

  • Als u minder stort dan 1.188 euro, is uw belastingvoordeel aan 25% lager dan wanneer u koos voor standaardformule van 30% op maximaal 990 euro.
  • Vanaf uw 55e levensjaar kan u niet meer kiezen voor deze hogere formule, behalve wanneer u daar voordien al voor koos. Enkel voor het jaar van de wetswijziging (= 2018) bestond er een overgangsbepaling en mocht u als 55-plusser uitzonderlijk toch kiezen voor de hogere formule.

Wil u weten wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent, dan kan u voor een simulatie terecht op 0800 12 996 of in uw kantoor.


Goed om te weten als u kiest voor de hogere formule

Eens uw keuze voor de hogere formule gemaakt is, kan u in dat jaar niet meer switchen naar de standaardformule. Het jaar nadien kan dat wel.

Elk jaar op 1 januari wordt de standaardformule opnieuw als uw keuze ingesteld. Om via de hogere formule aan pensioensparen te doen, bevestigt u die keuze dus elk jaar opnieuw uitdrukkelijk. Ook als u stort via een fiscaal optimale doorlopende opdracht.


Uw keuze bepaalt uw belastingvoordeel

1. U stort tussen 0 en 990 euro

U koos voor de standaardformule:

  • maximale storting van 990 euro per jaar
  • fiscaal voordeel tot 30% op uw stortingen (maximaal 297 euro)

Deze formule is standaard aangevinkt.


2. U stort tussen 990,01 en 1.187 euro

U koos voor de hogere formule:

  • maximale storting van 1.270 euro
  • fiscaal voordeel tot 25% op uw stortingen (maximaal 317,5 euro)

Voor deze formule moet u uitdrukkelijk kiezen.

Belangrijk om te weten: in dit geval profiteert u niet maximaal van het belastingvoordeel. Want als u minder dan 1.188 euro stort, bedraagt uw belastingvoordeel ‘maar’ 296 euro (of minder) en dat is minder dan het voordeel van de standaardformule. U hebt er dus alle belang bij om het maximumbedrag van 1.270 euro te storten.


3. U stort tussen 1.188 en 1.270 euro

U koos voor de hogere formule en profiteert in dit geval van een hoger belastingvoordeel dan bij de standaardformule. Als u het maximum van 1.270 euro stort, geniet u ook maximale belastingvoordeel tot 317,5 euro.


Laat ons u helpen om uw geld te laten opbrengen!

Hoe kan u uw spaargeld laten opbrengen? Laat u begeleiden door onze experts en verzeker u ervan dat u de juiste stappen in de goede richting zet.