U bent (bijna) 54

Uw pensioen komt dichterbij… Een cruciale leeftijd om er al eens aan te denken en de slimste financiële keuzes voor later te maken.

Wat wil u doen tijdens uw pensioen?


  • Haal het meeste uit uw leven…
    U weet steeds beter wat u wil: volop van het leven genieten. Alleen… zal uw wettelijk pensioen uw huidig inkomen jammer genoeg niet matchen. Nu al vooruitblikken op het moment dat u op pensioen gaat is dus bijzonder slim gedacht van u.
  • … door het meeste uit uw pensioensparen te halen
    Kom snel te weten of u alles uit uw pensioensparen haalt dankzij een slimme financiële check-up en stuur bij met deze handige tips.
 

Start of maximaliseer uw pensioensparen

Starten met pensioensparen of uw pensioensparen maximaliseren is altijd interessant, maar het meest als u 54 bent. Want dat is het laatste jaar waarin u uw storting nog mag verhogen om een zo groot mogelijk belastingvoordeel te genieten. Vanaf uw 55e kan u uw storting dus niet meer verhogen.

U kan het u zelfs makkelijk maken met een fiscaal doorlopende betalingsopdracht, waarbij uw stortingen automatisch worden aangepast aan het maximaal fiscaal aftrekbare bedrag. Zo bent u gerust dat u van het volledige belastingvoordeel profiteert.

Starten met pensioensparen

Kies voor de hogere formule van pensioensparen

Het kan interessant zijn voor u om nu te kiezen voor de nieuwe formule van pensioensparen (1). U stort dan maximaal 1.310 euro en volgend jaar krijgt u in principe 25% van uw storting(en) terug via een belastingvoordeel.

U moet uw keuze voor dit systeem jaarlijks uitdrukkelijk doorgeven vóór uw storting(en) het maximum van 1.020 euro overschrijden en ten laatste tijdens uw 54e levensjaar. Anders valt u onder het standaardsysteem van 1.020 euro en zal alles wat bovenop dat bedrag gestort werd, worden terugbetaald.

Uw keuze aan ons doorgeven is heel eenvoudig: telefonisch via 02 222 12 02 keuze Sparen en Beleggen (ma-vr: 8 – 22 uur, za: 9 – 17 uur) of na afspraak in uw kantoor.


(1) Afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

En waarom niet starten met langetermijnsparen?

Is uw woonkrediet al (deels) afbetaald? Dan kan het ook interessant zijn om te starten met langetermijnsparen via het afsluiten van een individuele levensverzekering.

Want dat kan u nog doen tot u 80 bent, pensioensparen maar tot uw 65e. U profiteert dus langer van een belastingvoordeel. En ja hoor: u mag beide formules combineren. De belastingvoordelen die eraan verbonden zijn dus ook.

Starten met langetermijnsparen

Optimaliseer slim

Stort u nog altijd niet het maximaal aftrekbare bedrag?
Het kan interessant zijn om van de huidige koersdalingen te profiteren om dat te doen, maar vooral vóór uw 55 jaar bent.

Op uw 60e verjaardag betaalt u de eindbelasting op pensioen- en langetermijnsparen, waarna u nog tot uw 64e (of 80e) volledig belastingvrij mag doorsparen.

Maar als u pas na uw 55e start, betaalt u die eindbelasting in principe 10 jaar na de start. En dat is minder voordelig voor u, want zo mist u mogelijk 4 jaar belastingvrij sparen.

Hoe kan Belfius u nog helpen?


Hoe kan u uw spaargeld laten groeien? Laat u begeleiden door onze experts zodat dat u de juiste stappen neemt om alvast in de goede richting te gaan.