De economie in de eurozone groeit met 4,2% in 2022.

29 december 2022

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • Op economisch vlak start 2022 in mineur door de vierde Covid-19 golf en aanhoudende aanbodproblemen.
  • Vanaf de lente komt er een groeiversnelling in de eurozone, met minder werkloosheid, een hogere consumentenvraag en een stevig industrieel herstel.
  • Door Covid-19 blijven de risico’s voor de groeivooruitzichten neerwaarts gericht.

2022 wordt het derde jaar op rij dat COVID-19 het tempo van de economie bepaalt. Na de aderlating van 2020 en het hobbelige herstel van dit jaar, start 2022 in mineur. De vierde golf van de pandemie eist opnieuw zijn tol deze winter en zal wegen op de economische groei in het eerste kwartaal. De maatregelen die de regeringen nemen om de infecties in te dijken, dempen de activiteit, vooral in de eurozone. Het effect van de beperkingen op de economie wordt wel met elke infectiegolf kleiner omdat bedrijven en consumenten zich sneller aanpassen. Mensen zijn in vergelijking met eerdere lockdowns meer gewoon om van thuis uit te werken en te shoppen.

Toch houden we rekening met een magere groei bij de start van het jaar. De koopkracht van de gezinnen staat onder druk door de hoge energieprijzen en aanhoudende tekorten zetten bovendien een rem op de industriële output. De zware verstoring van de toelevering van materialen en producten vanuit Azië speelt vooral de Duitse economie parten. Door het grote economische belang van de industrie heeft Duitsland meer last van de flessenhalzen in de logistiek dan de rest van de eurozone.

Het nijpende tekort aan goederen is één van de vele neveneffecten van de pandemie maar heeft ook te maken met de plotse vertraging van het Chinese herstel. De bewindsploeg in Beijing koos voor een nultolerantie aanpak van Covid-19 en aarzelt niet om hele provincies op slot te gooien. Op verschillende plaatsen blijven fabrieken en havens dicht, wat weegt op de toevoer naar het buitenland. China heeft ook zijn eigen katten te geselen. De zware industrie kampt met energietekorten maar de crisis in de vastgoedsector baart de meeste zorgen. De sector vertegenwoordigt ongeveer één vijfde van de economie en Chinese spaarders hebben de afgelopen jaren veel geld gepompt in vastgoedbeleggingen. Een situatie om volgend jaar in de gaten te houden. Een snel Chinees herstel verhoogt de kansen dat het tekort aan goederen bij ons minder acuut wordt. Na een indrukwekkende BBP-groei van 8 procent in 2021, verwachten we een afkoeling van het Chinese groeitempo naar 5,2 procent in 2022.

Ook in de V.S. zal de economie minder snel groeien in 2022 dan in 2021 maar daar houdt de vergelijking met China op. Er heerst geen crisissfeer in de V.S. Grote delen van de Amerikaanse economie blaken van gezondheid. De bedrijfswinsten zijn dit jaar fors gestegen, de kapitaalinvesteringen zitten in de lift en de gezinnen besteden volop het geld dat ze hebben gespaard tijdens de lockdowns. Door een sterke vraag op de arbeidsmarkt zal de werkloosheid in 2022 verder dalen en de consumptie blijven ondersteunen. Het grootste minpunt op economisch vlak is de hoge inflatie, die in november opliep tot bijna 7 procent. Gelukkig is de Federal Reserve bij de pinken. De centrale bank bouwt zijn Covid-19 steun versneld af en voorziet drie renteverhogingen in 2022 om de inflatie onder controle te krijgen. Dat zal volgens ons het Amerikaanse groeiherstel niet in gevaar brengen. We verwachten volgend jaar een BBP-groei in de V.S. van 4 procent, na de 5,6 procent van 2021.

MMI graph 1 - w052-1

Na de moeilijke start van het economische jaar, voorzien we dat de conjunctuur vanaf de lente ook in de eurozone gaat aantrekken. Lagere energiefacturen, het opheffen van de winterlockdowns en een daling van de werkloosheid zal de uitgaven van de huishoudens een boost geven. Als de Covid-19 cijfers blijven dalen, dan is dat ook goed nieuws voor landen als Spanje en Italië die hopen op een florerend toeristenseizoen. Vooral Spanje heeft nog een achterstand goed te maken op het vlak van het post-Covid-19 herstel in vergelijking met de rest van de eurozone. Het kan enige tijd duren voordat de verstoringen van het aanbod volledig zijn verdwenen, maar we zien verbetering op dat vlak na de zomer. Dat is goed nieuws voor de Duitse economie. De industriële heropleving bij onze oosterburen hinkt voorlopig achterop in vergelijking met andere landen maar vanaf de tweede helft van 2022 anticiperen we een groeiversnelling in Duitsland. Voor de hele eurozone verwachten we dat de BBP-groei uitkomt op 4,8 procent in 2021 en 4,2 procent in 2022.

Het onverwacht opduiken van de omicron variant zet nog eens in de verf dat de Covid-19 pandemie niet voorbij is. Nieuwe varianten en infectiegolven kunnen dus onze groeiscenario’s onder druk zetten. Zolang de gezondheidscrisis niet onder controle is, blijven er meer neerwaartse dan opwaartse risico’s voor de economische groei bij ons en in de rest van de wereld.



Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: