Vaccin stuwt economische groei VS in 2021

7 december 2020

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

Vooruitzichten 2021


Ontdek al onze artikels en vooruitzichten voor 2021


België China Verenigde Staten Eurozone Verenigd Koninkrijk

  • De derde Covid-19 golf bezorgt de Amerikaanse economie een flinke winterprik.
  • Overheidsuitgaven en vaccinering zorgen in de loop van 2021 voor een stevig herstel.
  • We verwachten dat de economie in de V.S. in 2021 groeit met 3,3%.

Op Wall Street lijkt er geen wolkje aan de lucht. De Dow Jones aandelenindex rukt op naar 30,000 punten en ook de S&P500 staat op een recordhoogte. Het hoopgevende nieuws over kandidaat-vaccins die volgend jaar op de markt komen, heeft de vooruitzichten voor 2021 doen opklaren. Het zal tijd vergen om voldoende vaccins te verdelen, maar op de aandelenmarkten kijkt men al verder vooruit en zien de investeerders aan de horizon een einde van de ‘lockdown economy’.

Terwijl Wall Street feest viert, is Covid-19 aan een nieuwe opmars bezig in de States, en hebben veel staten de veiligheidsmaatregelen weer opgedreven. De beperkingen zijn minder streng dan in het voorjaar maar de recente opstoot aan besmettingen zal op korte termijn toch gaan wegen op de Amerikaanse economie. De daling van het aantal werkloosheidsaanvragen is al een tijdje voorbij (zie grafiek 1) en het risico dat de derde Covid-19 golf zorgt voor een nieuwe golf ontslagen in de horeca en de vrijetijdssector, is duidelijk toegenomen.

Na de recordgroei van het derde kwartaal, dreigt het economisch herstel stil te vallen, ook al omdat heel wat overheidssteun binnenkort afloopt. Zonder actie van het Congres vóór 11 december zouden ongeveer 12 miljoen Amerikanen de komende weken de toegang tot werkloosheidsuitkeringen kunnen verliezen. Joe Biden en zijn Democraten willen aan de verlenging een ruimer stimuluspakket koppelen van minstens 2.200 miljard dollar. Dat moet de economie ook de komende jaren vooruitduwen na het Covid-debacle. Maar de Republikeinen (die nog zeker tot 5 januari de controle behouden over de Senaat) vinden een pakket van 500 miljard voldoende. Politieke analisten verwachten dat beide partijen overeenstemming vinden voor een beperkte verlenging van de noodhulp voor werklozen, nog voor Biden op 20 januari het Witte Huis betreedt.

We verwachten dat de Amerikaanse BBP-groei sterk vertraagt in het laatste trimester en ook zwak blijft in het eerste kwartaal van 2021 door de nieuwe lockdowns. In de loop van het eerste kwartaal zien we president Biden erin slagen om een pakket stimulusmaatregelen van zo’n 1000 miljard dollar goedgekeurd te krijgen, wat neerkomt op pakweg 5 procent van het BBP. Dit moet vanaf het tweede kwartaal een stroomstoot geven aan de economische vraag in de V.S. Wanneer de vaccinatie op gang komt en de bevolking voldoende immuniteit opbouwt tegen het virus, zal ook het consumentenvertrouwen herstellen en kunnen de horeca en het toerisme heropleven.

In 2021 zal de Amerikaanse consument de hoofdrol opeisen in het economisch herstel. Dit jaar hebben de gezinnen een grote spaarreserve opgebouwd door de schok van het vertrouwen. Daarbovenop kwam de cheque van 1.200 dollar die alle Amerikanen in april van de overheid ontvingen. Vele huishoudens hebben dus een financiële reserve die ze kunnen uitgeven wanneer de economie echt opengaat. We gaan ervan uit dat de gezinnen in 2021 minder zullen sparen dan dit jaar maar het zal een tijdje duren voor het spaargedrag terugkeert naar het niveau van vóór de crisis.

Ook de opleving van de Amerikaanse industrie kan tijdens deze winter wat aan vaart verliezen, maar de sector zit in een goede positie om de groei te zien versnellen wanneer de derde golf achter de rug is. De bedrijfsenquêtes geven aan dat de activiteit blijft toenemen en ook de orderboekjes zijn goed gevuld. We verwachten dat de economie in de V.S. dit jaar met 4 procent krimpt en volgend jaar met 3,3 procent aangroeit. Na enkele donkere wintermaanden mogen de Amerikanen toch uitkijken naar een V-herstel in 2021, met de V van vaccin.

Grafiek 1. V.S.: werkloosheidsaanvragen versus nieuwe Covid-19 gevallen.
Grafiek 2. V.S.: macro-economische kernindicatoren.Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: