ECB wil economie voorlopig niet extra stimuleren

Annelore Van Hecke
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

De Europese Centrale Bank gooit voorlopig geen nieuwe stimuleringsmaatregelen in de strijd tegen de Covid-19 crisis. De monetaire bazooka van de afgelopen maanden moet voorlopig volstaan.

Op de jaarlijkse meeting van centrale bankiers in Jackson Hole in de VS van eind augustus klopte de ECB zich op de borst dat haar beleid werkt. Aan de ene kant zorgde het "Pandemic Emergency" opkoopprogramma voor een stabilisatie van de financiële markten en een daling van de rente op overheidsschuld van de lidstaten zoals Italië. Aan de andere kant bleef de kredietverlening in de economie op peil door het verschaffen van zeer goedkope kredietlijnen aan de banken. Op die manier werd een "credit crunch" vermeden zoals we die gekend hebben na de financiële en economische crisis in 2008.

Echter, wat haar inflatiedoelstelling van 2 procent betreft, heeft de ECB nog een lange weg te gaan. In augustus zakte de Europese inflatie onder nul. Hoewel deze prijsdaling grotendeels te wijten is aan eenmalige factoren zoals een tijdelijke BTW-verlaging in Duitsland, prijsdalingen in de toeristische sector tijdens de laatste zomermaand en de verschuiving van de koopjesperiode in een aantal landen, gaat dit toch de verkeerde richting uit. De verwachting is wel dat de inflatie opnieuw zou stijgen tijdens de komende maanden door het wegvallen van deze eenmalige factoren en door een geleidelijke herneming van de energieprijzen. In de huidige fase van de recessie blijft de neerwaartse druk op de prijzen echter overheersen (cf. ook ons artikel: Eurozone: de neerwaartse inflatiedruk overheerst).

Ook de recente sterke stijging van de euro ten opzichte van de dollar heeft een deflatoir effect, het zorgt er immers voor dat producten die we invoeren vanuit de VS goedkoper worden. Op de ECB-meeting gisteren gaf voorzitter Lagarde aan dat ze de koers van de euro in het oog houdt, maar dat het niet de taak van de ECB is om de wisselkoers te beïnvloeden. Na die uitspraak ging de euro opnieuw de hoogte in op financiële markten.

Het verbaasde dat de centrale bank in haar nieuwe prognoses optimistischer is over de inflatie voor volgend jaar. Ze gaat nu uit van 1 procent groei van de prijzen volgend jaar en 1,3 procent in 2022. Door die hogere inflatieverwachtingen daalt de kans op bijkomende monetaire stimulus, wat de Europese beurzen op verlies zette. Ook de verwachtingen rond de economische krimp van dit jaar zijn positiever. De economie in de eurozone zou nu krimpen met 8 procent in plaats van met 8,7 procent. Het herstel in 2021 en 2022 wordt daarentegen licht neerwaarts herzien, met een groei van respectievelijk 5 procent en 3,2 procent.



Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: