V.S.: komt er extra zuurstof voor het herstel?

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

>Deel deze pagina:    

  • Het Beige Book toont een bescheiden economisch herstel in de V.S..
  • Het nieuwe beleidskader van de Fed laat meer ruimte om de rente lange tijd laag te houden.
  • Zonder extra fiscale steun dreigt de heropleving te verzanden.

Na een rampzalig tweede kwartaal blijft het Amerikaanse herstel bescheiden en het lijkt zelfs vaart te verliezen. Die boodschap staat te lezen in het Beige Book, een rapport dat acht keer per jaar verschijnt met een overzicht van de economische ontwikkelingen in 12 districten van de V.S.. Beleggers houden het verslag sterk in de gaten om een idee te krijgen van wat de centrale bank van plan is. Met de rente al op nul, wordt er uitgekeken naar welke nieuwigheden de Fed overweegt om het broze herstel meer vaart te geven.

Onlangs paste ze al op subtiele wijze haar monetaire strategie aan. De inflatiedoelstelling van 2 procent blijft, maar voortaan mag de inflatie wat meer schommelen rond dat niveau. Dat betekent dat de Fed de rente langer op nul kan laten hangen, zelfs al klimt de inflatie richting 2 procent. Zo kan ze haar herstelbeleid na Covid-19, als de vraag en de inflatie krachtiger hernemen, nog een tijd voortzetten. Bovendien gaat er nog meer aandacht dan vroeger uit naar de situatie op de jobmarkt. De Fed streeft daarbij naar "maximale werkgelegenheid" en houdt extra in de gaten of alle deelsectoren en inkomensgroepen voldoende profiteren van een heropleving.

Nu lijkt een robuuste creatie van nieuwe banen nog verre toekomstmuziek. Er is al een stuk van de enorme schade van eerder dit jaar goedgemaakt maar de werkloosheidsgraad blijft voorlopig in de buurt van 10 procent. De angst voor banenverlies blijft dus hangen en weegt samen met het oplaaien van de besmettingen in de maand juli op het consumentenvertrouwen. Bovendien droogt het overheidsgeld op. De werkloosheidstoeslag van 600 dollar per week is afgelopen in juli en krijgt voorlopig geen vervolg. Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres geraken het niet eens over een extra ronde fiscale uitgaven. De financiële markten rekenen nochtans op een nieuw steunpakket van minstens 1500 miljard dollar. Zonder nieuwe inkomenssteun dreigt het herstel te mislukken want het is te vroeg voor de Amerikaanse consument om op eigen benen te staan.Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

>Deel deze pagina: