Een glimp van economisch herstel in de eurozone?

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:    

  • Bedrijfsenquêtes wijzen op een stevig herstel van de activiteit in juli
  • Maar dat gaat nog steeds gepaard met banenverlies
  • De sleutel van een breed economisch herstel ligt bij de Europese consument

Het lijkt erop dat de bedrijfsactiviteit in de eurozone voorzichtig opkrabbelt bij de start van het derde kwartaal. De PMI-index van het onderzoeksbureau IHS Markit, een belangrijke barometer van het brede bedrijfsklimaat in de eurozone, steeg in juli sterker dan verwacht naar 54,8, van 48,5 in juni (zie grafiek). Een score onder 50 wijst op krimp, daarboven is er sprake van groei. Zowel de dienstensector als de industrie profiteerden de afgelopen maanden van de versoepeling van de Covid-19 beperkingen in de meeste landen van de eurozone. Voor de industriële sector gaat het zelfs om de eerste expansie van de output sinds januari 2019.

Na maanden economische miserie is goed nieuws voor de Europese bedrijven meer dan welkom. Maar hebben we te maken met een louter technische rebound van de indicatoren of met een robuust V-vormig herstel? De productie herstelt zich wel maar van heel lage niveaus in het voorjaar en de vooruitzichten blijven onzeker, gezien de recente opstoot van Covid-19 besmettingen in sommige landen. Diverse deelindicatoren van de bedrijfsenquêtes geven aan dat de Europese bedrijven ondanks de verbetering in juli aan een lagere versnelling dan normaal blijven draaien. De werkgelegenheidsindex steeg in juli amper naar een niveau van 42,9, omdat bedrijven hun productiecapaciteit blijven terugschroeven. Door de crisis zijn reorganisaties en gedwongen ontslagen in veel getroffen sectoren de orde van de dag. De kans is groot dat dit proces de komende tijd blijft wegen op de vraag naar arbeid.



Geen wonder dus dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juli opnieuw is verslechterd. De vrees voor banenverlies en de recente opstoot van het aantal infecties wegen zwaar op het sentiment van de gezinnen. Door de onzekere toekomst wordt er fors meer geld gespaard en minder uitgegeven. De voorzichtige opklaring van het bedrijfsklimaat in de eurozone in juli is een aangename meevaller. Maar de sleutel van een breed gedragen economisch herstel ligt bij de Europese consument. Als de strijd tegen het virus voldoende opschiet, dan stijgen de herstelkansen maar voorlopig blijft het recessiegevaar aanwezig.



Ontdek de Belfius Convictions


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: