VS: Fed zet zich schrap voor een moeizaam herstel

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina  

  • In de VS blijft de korte rente nog lange tijd op het nul niveau.
  • De centrale bank blijft er op grote schaal schuld opkopen.
  • Dit jaar incasseert de Amerikaanse economie een economische klap van -6,5%, gevolgd door een traag herstel.

Nog minstens tot eind 2022 blijft de beleidsrente in de VS op nul procent. Dat is de belangrijkste boodschap van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve blijft ook minstens aan hetzelfde tempo geld in de financiële markten pompen door het opkopen van staatspapier en andere schuldtitels. Ze houdt dus de deur open om haar aankopen nog uit te breiden als dat nodig zou zijn, bijvoorbeeld bij een plotse klim van de lange termijnrentes.

De noodingrepen die de centrale bank nam in maart en april als antwoord op Covid-19 hebben hun effect niet gemist. Door massaal geld te injecteren in de financiële markten werd een liquiditeitscrisis zoals in 2008 vermeden. Het was tegelijkertijd ook het startschot voor een indrukwekkende rally van de S&P-500 aandelenindex, die nog slechts een fractie lager noteert dan bij de start van dit jaar. De klim van de Amerikaanse aandelen staat in schril contrast met de hoge Covid-19 dodentol in de VS en de diepe economische recessie, waardoor al meer dan 20 miljoen Amerikanen hun job verloren.

Ook gisteren was de eerste reactie positief op Wall Street, maar nadien namen de aandelenkoersen toch gas terug toen de aandacht verschoof naar de nieuwe economische vooruitzichten van de centrale bank. Het vorige prognose-rapport dateerde van december vorig jaar, toen er van Covid-19 nog geen sprake was in de VS. De Fed verwacht dit jaar een economische krimp van 6,5%, gevolgd door een groei van respectievelijk 5% en 3,5% in 2021 en 2022. Slechts in de loop van 2022 zou het Amerikaanse BBP opnieuw het pre-virus niveau bereiken. Ook het herstel op de arbeidsmarkt zal volgens de centrale bank traag verlopen: dit jaar duikt de werkloosheidsgraad niet meer onder 9%. En eind 2022 zal deze nog 5,5% bedragen, dat is ruim boven de 3,5% van begin dit jaar.

In een toelichting benadrukt Fed-voorzitter Jerome Powell dat er nog veel onzekerheid is over de economische situatie. Het arbeidsrapport van mei was een meevaller maar het zal jaren vergen om het enorme banenverlies door de lockdown weer goed te maken. Bovendien blijft het risico bestaan op een tweede infectiegolf die het vertrouwen opnieuw onderuit kan halen. De centrale bank in Washington zal daarom nog lange tijd haar volledige waaier aan instrumenten moeten inzetten om de Amerikaanse economie en de financiële markten te ondersteunen.


Ons dossier over het coronavirus

Deel deze pagina  

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.