Europese Centrale Bank haalt andermaal zwaardere bazooka boven

Catherine Danse
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:

  • De ECB voegt 600 miljard euro toe aan de 750 die al voorzien waren in haar noodinterventieplan.
  • Wij verwachten dat de ECB tegen het einde van het jaar daar nog een schepje bovenop zal moeten doen
  • Christine Lagarde zet de geloofwaardigheid van haar opkoopplan kracht bij en wijst op de onafhankelijkheid van de ECB ten opzichte van het Duits Grondwettelijk Hof.

Donderdag haalt de ECB andermaal zwaar geschut boven. Zij voegt 600 miljard euro toe aan de 750 die al voorzien waren in haar noodinterventieplan (PEPP). Meteen wordt de horizon van het opkoopplan met 6 zes maanden verlengd tot juni 2021. Daarmee maakt de ECB voor het eerst bekend dat de uitstaande bedragen in het kader van het PEPP zullen worden herbelegd tot op zijn minst eind 2022.

Die monetaire bazooka volgt kort op de bekendmaking van twee nieuwe begrotingsplannen. Aan de ene kant maakte de Europese Commissie woensdag nog de oprichting bekend van een crisisfonds van 750 miljard euro om de Europese economie weer aan te zwengelen. Diezelfde ochtend van de bijeenkomst van de Centrale Bank pakte Duitsland uit met een aanvullend plan ter waarde van 130 miljard euro.

Al die begrotingsplannen, die onontbeerlijk zijn om de economie weer op gang te brengen, doen op termijn de schuldenlast toenemen in heel de Europese Unie, wat mogelijk een impact zal hebben op de stijging van de langetermijnrentevoeten. En daar treedt de ECB nu precies op. Via haar diverse opkoopplannen koopt de Centrale Bank dat extra schuldpapier op. Door zo de geldpers te laten draaien streeft de Centrale Bank voort een hogere inflatie na, en zorgt ze tegelijkertijd voor de goedkope financiering van de nationale overheden.

De markten reageren alvast positief. De euro blijft in waarde stijgen, breekt door de grens van 1,13 dollar en boekt nieuwe records sinds maart. De euro had de voorbije 7 beurssessies al terrein gewonnen ten opzichte van de dollar, in afwachting van het plan ter versterking van de economie. Na de persconferentie dook de Italiaanse rente op 10 jaar op vrij spectaculaire wijze met bijna 20 basispunten naar beneden. Die laatste evolutie kan worden verklaard door zowel de omvang van het plan als door de niet mis te verstane manier waarop mevrouw Lagarde wees op het onafhankelijk karakter van haar opkoopplan. De Italiaanse spread had immers bijzonder zwaar te lijden onder de spraakmakende bekendmaking een maand geleden door het Duits Grondwettelijk Hof dat het opkoopplan van de voorbije 5 jaar niet in overeenstemming zou zijn met de Duitse Grondwet. De ECB-voorzitster stelde heel duidelijk dat de ECB geen rekenschap had af te leggen aan een nationaal rechtsorgaan dat afhangt van het Europees Hof van Justitie.

De vraag die ons dan op de lippen ligt, is: "Hoe moet dit verder?" Het monetair antwoord bedraagt op dit ogenblik 1600 miljard euro. En hoe hoog dat bedrag ook moge lijken, het zou weleens onvoldoende kunnen blijken om het hoofd te bieden aan de toename van alle Europese begrotingsplannen van dit jaar. Voor 2020 alleen al belopen die om en bij de 2000 miljard euro. Wij verwachten dan ook dat de ECB tegen het einde van het jaar dit noodplan nog zou kunnen uitbreiden.


Ons dossier over het coronavirus

Deel deze pagina:

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.