VK: hopen op een uitstel van de brexit gesprekken

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

  • Door de covid19 crisis is brexit naar de achtergrond geduwd, maar de onderhandelingen met de EU lopen door.
  • De gesprekken tussen de EU en het VK zijn niet opgeschoten en de tijd om een deal te vinden, is beperkt.
  • Een uitstel van de brexit onderhandelingen lijkt logisch, maar voorlopig houdt de Britse regering het been stijf.

Net als het Europese vasteland maakt het Verenigd Koninkrijk zich op voor een geleidelijke exit uit de lockdown. De zorgen over covid 19 hebben een andere exit, de Britse uitstap uit de EU, naar de achtergrond geduwd. Het virus heeft letterlijk de hoofdrolspelers in de brexit gesprekken besmet: de hoofdonderhandelaars van de EU en het VK, Michel Barnier en David Frost, waren net als premier Boris Johnson enige tijd uitgeschakeld. Toch lopen de geplande onderhandelingen door zoals voorzien, maar nu via videoconferentie, want de tijd dringt. Vóór 1 juli moeten beide partijen beslissen of ze de overgangsperiode met één of twee jaar willen verlengen of toch nog dit jaar alles willen afhandelen.

De Britse economie is keihard geraakt door de pandemie en daarom lijkt een verlenging een logische keuze. Volgens de peilingen is een ruime meerderheid van de Britten (77%) voorstander om de deadline van 31 december uit te stellen. De ondernemers willen meer tijd omdat een no-deal brexit een tweede zware economische klap zou betekenen. Maar onder leiding van premier Boris Johnson houdt de Britse regering het been stijf en is een verlenging van de overgangsfase geen optie.

De onderhandelaars hebben de afgelopen tijd amper vooruitgang geboekt in de belangrijkste brexit dossiers. De EU stelt een vrijhandelsverdrag voor zonder quota’s of tarieven op alle verhandelde goederen, een brexit deal dus met weinig schade voor de economische groei. Maar enkel als er een ‘level playing field’ is tussen beide partners. Dat betekent dat het VK de Europese spelregels moet volgen op het vlak van milieubescherming, arbeidswetgeving en de voorwaarden voor staatssteun. Dat is echter een brug te ver voor de Britse regering, die een onafhankelijke koers wil varen. Ook over de toekomstige politieke relatie na 2020 bestaat er een groot verschil in mening tussen de kampen. De EU wil een allesomvattende deal met één methode om efficiënt geschillen op te lossen, maar de Britten willen elk onderwerp apart onderhandelen. Bovendien blijft het VK de bevoegdheid van het Europees Hof van Justitie betwisten op diverse vlakken zoals de bescherming van persoonlijke gegevens.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er op minder dan acht maand tijd een oplossing kan bereikt worden voor al deze twistpunten. Het VK glijdt, net als elk land in de Europese Unie, steeds verder weg in een diepe recessie. De prioriteit hoort te liggen bij de covid 19 crisis en dat besef lijkt stilaan te groeien, ook in het kamp van de harde brexiteers. De druk op Downing Street om de brexit onderhandelingen met minstens één jaar uit te stellen wordt groter met elk cijferrapport dat bewijs levert voor de kaalslag in de Britse economie.


Ons dossier over het coronavirus

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: