Eén ding is zeker: uw zelfstandigenpensioen zal niet volstaan om uw levensstandaard op peil te houden na uw opruststelling. U moet dus zelf een aanvullend pensioen opbouwen. Dat kan op verschillende manieren. Dankzij het VAPZ kan u al jaren een fiscaal interessant pensioen opbouwen. Maar in 2018 is er een extra mogelijkheid bijgekomen: de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Isabelle Fossion, Commercial Manager Business Insurance bij Belfius Verzekeringen, legt u alle voordelen uit.

‘U hebt niet langer een vennootschapsvorm nodig om een extralegaal pensioen te kunnen afsluiten bovenop uw VAPZ’, legt Isabelle Fossion enthousiast uit. ‘Net als bedrijfsleiders met een vennootschap, die extra pensioen opbouwen via de Individuele Pensioentoezegging (IPT), kunnen ook zelfstandigen zonder vennootschap, vrij beroepen en ook meewerkende echtgenoten/wettelijk samenwonenden en zelfstandige helpers1 hun wettelijk pensioen extra aanvullen. Dat kan via stortingen in de formule Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).’


U kan meer storten dan bij een VAPZ


‘Inderdaad, de zelfstandige zonder vennootschap kon al een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen dankzij het VAPZ’, gaat Isabelle Fossion voort. ‘Maar dat fiscaal aftrekbaar bedrag is begrensd, op 3.447,62 euro voor 2022. Zelfs als u al vroeg in uw actief leven bent beginnen sparen voor uw pensioen, zal dat dus niet volstaan om uw huidige levensstandaard te behouden wanneer u met pensioen gaat.’

‘Wie het plafond voor zijn pensioenspaarproducten al bereikt heeft en nog meer wil beleggen voor zijn toekomst, kan nu gelukkig opteren voor de POZ. Daarin kan u hogere premies storten mét een aardig belastingvoordeel, op voorwaarde dat u "de aangepaste 80%-regel" respecteert. De som van het wettelijk pensioen en het via het VAPZ en de POZ opgebouwde kapitaal mag namelijk niet hoger zijn dan 80% van het gemiddeld inkomen over de laatste 3 jaar.’2


Hoe werkt de POZ precies?


‘Concreet: met de POZ stort u uw premies naar keuze in een levensverzekering van Tak 21 of in een aan beleggingsfondsen gekoppelde levensverzekering van Tak 23, ofwel in een combinatie van beide. De eerste biedt u op de einddatum de terugbetaling van het kapitaal en een gewaarborgd minimumrendement, met eventuele winstdeelneming3. Het potentieel rendement van Tak 23 is dan weer hoger, maar niet gewaarborgd, want het hangt af van de evolutie op de financiële markten’, argumenteert Isabelle Fossion.

U kiest zelf de verdeelsleutel tussen Tak 21 en 23 en – binnen Tak 23 – tussen de voorgestelde fondsen, aangepast aan uw risicoprofiel. U kan die keuze op ieder moment herzien, zowel voor de toekomstige premies als voor de opgebouwde reserves. En als de voorwaarden voor de belastingvermindering vervuld zijn, kan u uw gestorte premies elk jaar aftrekken in uw belastingaangifte en profiteren van 30% belastingvermindering op die stortingen.

Kers op de taart: bij de vereffening op uw pensioendatum betaalt u slechts 10% belasting op het eindkapitaal na aftrek van de RIZIV-bijdrage (3,55%) en de solidariteitsbijdrage (tussen 0 en 2%)!’


Zeer flexibel pensioensparen


Isabelle Fossion: ‘Bij Belfius is de formule heel vrij: u bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel u stort, met een jaarlijks minimum van 300 euro (25 euro als u maandelijks stort). We raden u uiteraard aan de premiebedragen te doen evolueren met uw inkomsten.

En als u wil, kan u ook verschillende aanvullende waarborgen afsluiten. Een overlijdenskapitaal bijvoorbeeld, dat wordt uitgekeerd aan uw begunstigden bij overlijden vóór het einde van uw overeenkomst, of een gewaarborgd inkomen. En/of een aanvullende bescherming om de betaling van uw premies te verzekeren wanneer u arbeidsongschikt bent. Zo kan uw aanvullend pensioen blijven groeien.

Ook interessant: om u te helpen bij de realisatie van een vastgoedproject kan u uw gespaard kapitaal in uw POZ in pand geven om een onroerend goed dat belastbare inkomsten opbrengt en waarvan u volle eigenaar bent in de Europese Unie, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen te verwerven, bouwen, renoveren of verbouwen.


1De zelfstandige of de helper is minstens de minimumbijdrage voor zelfstandigen in hoofdberoep verschuldigd.
2De in jaarrente uitgedrukte wettelijke en bovenwettelijke pensioenprestaties mogen niet meer bedragen dan 80% van het referentie-inkomen (= het gemiddelde van de baten, winsten of bezoldigingen van de meewerkende echtgenoten over de vorige 3 belastbare tijdperken, zonder de meerwaarde en na aftrek van sociale bijdragen en VAPZ-premies) en moeten worden berekend op basis van de normale duur van een beroepsloopbaan, dus 40 jaar.
3Het recht op winstdeelneming behoort tot de discretionaire beslissingsbevoegdheid van de verzekeraar. De winstdeelneming is niet gewaarborgd en kan elk jaar veranderen.