Belfius Mobile, de bankapp in alle veiligheid

Uw tevredenheid en uw vertrouwen staan centraal in alles wat we doen. Op elk moment. We doen er dan ook alles aan om te waken over uw veiligheid en u geheel transparant te informeren. Het resultaat? Uw geld is beschermd, net als uw privacy en uw identificatiegegevens zoals uw paswoorden, pincodes en login.

U vindt op deze pagina waardevolle informatie om u te helpen uw digitale banktools en -diensten in alle veiligheid te gebruiken.

De PSD2, de Richtlijn voor Betaaldiensten, in alle veiligheid

Onze hoge veiligheidseisen hebben nog meer zin nu de Europese PSD2-richtlijn (Payment Services Directive 2) van kracht is. Het doel van die richtlijn? Vooral u de mogelijkheid geven al uw betaalrekeningen in 1 app samen te brengen. Of het nu gaat om uw Belfius-rekeningen of uw rekeningen bij andere banken (die u in uw Belfius-apps hebt geïntegreerd): we hanteren altijd precies dezelfde veiligheidseisen.

Belfius koos voor de ‘API’-benadering (‘Application Programming Interface’) zoals de Europese richtlijn voorziet.

Gewoon omdat deze techniek:

 • volgens Febelfin en de Nationale Bank van België de veiligste is
 • u het gebruiksgemak garandeert die u van Belfius gewoon bent

Deze methode staat toe een veilige brug te slaan tussen Belfius en een andere instelling. Om uw rekening bij een andere bank te integreren in uw Belfius-app, moet u uw toestemming geven. Hoe? Door bijvoorbeeld met uw bankkaart en de kaartlezer van die andere bank te ondertekenen. Dankzij de API-benadering hoeft Belfius uw paswoorden en andere toegangscodes bij andere banken nooit te vragen, laat staan te bewaren.

Sommige derden kozen voor andere technieken, die de richtlijn soms niet voorziet, wat aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich kan meebrengen. In tegenstelling tot de API-methode zullen sommige andere partijen u vragen om uw paswoord wel in te voeren en daarna ook met uw kaartlezer te tekenen. Uw identificatiegegevens worden dus gestuurd naar de derde aan wie u toegang tot uw rekeningen wil geven. Vervolgens bewaart deze uw identificatiegegevens en paswoorden om later opnieuw toegang tot uw gegevens te krijgen, zonder dat u uw paswoord telkens weer moet invoeren.

Zodra uw gegevens zijn opgeslagen, bent u niet meer de enige die uw toegangscodes kent: deze derde heeft ze dan ook. Die technieken garanderen dus duidelijk niet altijd een optimale bescherming. Met een hoger risico op hacking en frauduleus gebruik van uw gegevens tot gevolg. We raden u dan ook aan om daar zo voorzichtig mogelijk mee om te springen. Want de juiste keuzes maken voor de bescherming van uw gegevens, begint bij u.

Om u in alle veiligheid alle vrijheid te bieden, werken we nauw samen met alle spelers die op dit vlak dezelfde eisen stellen. U vindt hieronder een lijst van spelers die de API-techniek gebruiken om ze in uw Belfius-rekeningen te kunnen integreren.

Bevestig uw identiteit


Zet u uw eerste stappen in Belfius Mobile of is het al een tijdje geleden dat u op uw app inlogde?

Hartelijk welkom, dan! U moet dan eerst nog even uw identiteit bevestigen en uw smartphone of tablet registreren. Daarvoor hebt u uw kaartlezer nodig. Met uw kaartlezer kan u zich identificeren en uw paswoord valideren en beveiligen.

Daarna hebt u die alleen nog nodig voor verrichtingen boven de toegestane limiet.

Merk op dat uw Belfius-app na 3 maanden inactiviteit automatisch wordt gedeactiveerd. Om ze opnieuw te kunnen gebruiken, moet u ze even met uw kaartlezer heractiveren.

Kies een sterk wachtwoord


In dit digitale tijdperk hebt u vast al een heleboel wachtwoorden. Ze zijn dan ook echt belangrijk, want ze garanderen uw veiligheid en de bescherming van uw gegevens. Dat is ook het geval voor de wachtwoorden die u kiest voor uw Belfius Mobile-apps.

Klaar? Dan sluit u uw sessie best af. Vergeet u het, dan wordt ze automatisch afgesloten na een korte periode van inactiviteit, zodat niemand uw Belfius Mobile app kan gebruiken. Wil u zich opnieuw aanmelden, dan voert u gewoon uw geheime code weer in.

Gebruik de officiële versies van de apps


Kies altijd de officiële versies van de apps, vooral bij de aankoop ervan. U downloadt ze makkelijk via Google Play (Android) of de App Store (iOS).

Goed om te weten:
gebruik geen jailbreak of root als u hiermee een aantal beperkingen kan omzeilen, want ze ondermijnen ook de beveiliging. Vandaar dat we ze bij Belfius blokkeren. Aanmelden in uw Belfius-apps met uw Touch ID of Fingerprint als ze op uw toestel staan, lukt dus niet.

Voer de updates uit


U winkelt ongetwijfeld af en toe online… De 1e regel om veilig te surfen is uw antivirusprogramma regelmatig updaten. 

Daarvoor is het ook belangrijk dat u altijd de recentste versie van uw besturingssysteem (iOS, Android) installeert en kiest voor automatische updates, zodat u ze niet misloopt.

Let op! Beweert iemand u te contacteren vanwege Belfius?

Of dat nu via telefoon, e-mail, sms of chat gebeurt: deel uw geheime code en paswoord met NIEMAND!

Belfius zal u deze vertrouwelijke informatie NOOIT vragen! Hetzelfde geldt voor de codes die uw kaartlezer of uw itsme app genereert.

Stelt u zich vragen, contacteer dan best uw kantoor of stuur een e-mail naar phishing@belfius.be. Zo bent u er altijd zeker van dat u de juiste informatie krijgt.


U krijgt een bericht van een vriend…


Stuurt iemand die u goed kent u een bericht dat hij in de problemen zit en vraagt hij u om een dringende betaling te doen? Neem dan eerst persoonlijk contact op met deze persoon, op een andere manier dan via het ontvangen bericht. Zo kan u achterhalen of deze oproep tot hulp echt is.

 • Betaal zonder u zorgen te maken

  Omdat de veiligheid van onze klanten cruciaal is, verbeteren we onze beveiligingssystemen voortdurend. En we zijn lang niet de enigen. Mastercard® en Visa voerden het systeem 3D Secure in, beter bekend als ‘Verified by Visa’ en ‘SecureCode’ bij Mastercard. Doel? Fraude met kredietkaarten en diefstal van bankgegevens voorkomen.

  Doet u een online betaling, dan moet u doorgaans 3 standaardgegevens vermelden: het nummer van uw kredietkaart, de vervaldatum ervan en de verificatiecode (de 3-cijferige code op de achterkant van uw kaart). Voortaan wordt u soms naar de site van Belfius doorgestuurd, waar u gevraagd wordt om uw betaling te bevestigen aan de hand van extra informatie (met behulp van een QR-code of uw kaartlezer bv.).
  Pas na de goedkeuring van Belfius bevestigt de handelaar uw betaling. Ook dit is verhoogde beveiliging!

 • Verzeker uw aankopen

  Doet u uw aankopen met uw Belfius Mastercard Gold- kredietkaart, dan profiteert u automatisch van een uitgebreide aankoopverzekering. Deze verzekering garandeert u de terugbetaling van of hulp bij online aankopen in de volgende gevallen:

  • niet-levering of niet-overeenstemming van de nieuwe goederen
  • uw aankoop heeft een waarde van min. 50 euro incl. btw en zonder portokosten
  • uw aankoop is volledig betaald met uw Mastercard
 • Denk aan de e-reputatie

  Er bestaan heel wat bedrieglijke platformen die het gemunt hebben op de consument.

  Denk eraan om altijd te checken of de URL van de site begint met ‘https’, waarbij de ‘s’ betekent dat de site gebruikmaakt van een beveiligd systeem. Sites waarop u veilig aankopen kan doen, hebben bovendien een kwaliteitslabel.
  In België zijn er 2 erkende labels: Becommerce.be en Safeshops.be.

  Op https://nl-be.trustpilot.com/ leest u de mening van consumenten over de commerciële sites die ze gebruikten.