Kosten en tegemoetkomingen

Een woning opbouwen doet uw kapitaal afbouwen. Er komen immers heel wat kosten bij kijken. Gelukkig komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een tegemoetkoming onder de vorm van een premie of belastingvermindering.

Kosten

Aan de eigenlijke bouw van een woonst hangt een flink prijskaartje. Daarop prijken onder meer de kosten voor externe partijen (architecten, aannemers, bouwpromotoren en architecten-bouwers) en de facturen voor ruwbouw en afwerking binnen en buiten. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten verbonden aan leningen, verzekeringen en een verhuis.

Maak een detailoverzicht van de kosten

Tegemoetkomingen

Premies

Fiscale voordelen

  • Gewone belastingvermindering: onder bepaalde voorwaarden geniet u een belastingvermindering berekend op een maximum van 2.120 euro of een woonbonus (aftrek max. 2.900 euro) als u uw bouwproject financiert via een hypothecair woonkrediet. (bedragen voor inkomsten 2011)

  • Belastingvermindering voor schuldsaldoverzekering: onder bepaalde voorwaarden is de betaling van de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar.

  • Belastingvermindering voor energiebesparende investeringen: er bestaan twee soorten belastingvermindering

    • een belastingvermindering berekend aan het tarief van 40 % voor uitgaven die gedaan werden om energie te besparen en die het voorwerp uitmaken van een contract van vóór 28/11/2011
    • een belastingvermindering berekend aan het tarief van 30 % voor uitgaven die gedaan werden om het dak te isoleren en die het voorwerp uitmaken van een contract gesloten na 28/11/2011

Meer weten?

Maak een afspraak met de specialist in uw Belfius-kantoor

Hij helpt u graag met advies op maat