Formaliteiten bij de aankoop van mijn auto

Tussen het dromen van een auto en het moment waarop u in alle veiligheid en juridisch in orde de weg opgaat, moet u enkele formaliteiten in orde brengen.

Uw rijbewijs

Als u wilt autorijden is een rijbewijs uiteraard een eerste vereiste. Er zijn verschillende mogelijkheden om een rijbewijs te behalen, maar een theoretisch examen is onvermijdelijk de eerste stap voordat u aan het praktische gedeelte kunt beginnen.
Lees als jonge bestuurder zeker de uitleg over de cursus Defensief Rijden en geniet van de Belfius voor jongeren-korting .

De inschrijving

U kunt uw Europese kentekenplaat en uw roze formulier of inschrijvingsbewijs best via uw verzekeraar laten aanvragen via de internettoepassing WebDIV 
U kunt uw aanvraag ook deponeren bij de loketten van de DIV of ze per post naar de DIV versturen, maar dan duurt het wel iets langer.

Hoe zelf aanvragen?
  • Dateer en onderteken het aanvraagformulier
  • Laat uw aanvraagformulier valideren door de verzekeringsmaatschappij
  • Voeg er het douaneattest bij (voor een nieuwe auto)
  • Voor tweedehandsauto’s is een stempel van de automobielinspectie vereist

Verstuur de aanvraag naar de FOD Mobiliteit en Vervoer:

Mobiliteit en Verkeersveiligheid
Directie Wegverkeer – DIV
City Atrium
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel (Sint-Joost-ten-node),

of ga naar dit kantoor of naar een provinciaal loket (tussen 8.30 en 15.30 uur).

Opgelet
De DIV-loketten leveren vanaf nu geen platen meer af. Het is steeds bpost die de plaat bij u aflevert tegen betaling van de retributie aan de postbeambte (20 euro per plaat). Wanneer u werkt, kunt u voor een alternatief leveringsadres kiezen of de kentekenplaat op uw werkplaats laten afleveren. Een expreslevering is mogelijk mits betaling van een toeslag (+/- 80 euro). Een gepersonaliseerde kentekenplaat kost 1 000 euro.

U wilt de plaat behouden voor uw nieuwe auto?
U hoeft enkel binnen de 4 maanden na de verkoop van uw vroegere auto de aanvraag te doen. De procedure blijft identiek, u moet enkel het oude inschrijvingsbewijs toevoegen.

Opgelet!
Verandert u van auto, dan hebt u 16 dagen om uw boorddocumenten in orde te brengen. U blijft verzekerd in afwachting van uw nieuwe documenten.

De technische controle

Deze jaarlijkse controle is verplicht voor alle voertuigen van 4 jaar en ouder. Uw voertuig wordt gecontroleerd op veiligheid en moet voldoen aan de milieunormen. U ontvangt een uitnodiging voor de controle, en bepaalt zelf in welk station u voor de controle gaat. Dit moet wel binnen de voorziene termijn gebeuren. Vergeet niet dat u uw originele boorddocumenten moet tonen.

  • Aanhangwagens, caravans, voertuigen met een trekhaak en auto’s met LPG moeten voor de ingebruikname en daarna elk jaar naar de controle (om de twee jaar voor caravans).
  • Indien uw trekhaak niet wordt gebruikt voor een gewicht van meer dan 500 kg, is een jaarlijkse keuring niet nodig. Het volstaat een eenmalige verklaring te ondertekenen.
  • Indien er zware schade is, kan het nodig zijn het voertuig na herstelling opnieuw aan te bieden.

  • Contacteer ons via

    Vragen & Contact