Mijn rekeningen beheren

Moeten geliefden alles delen, ook hun financiën? Daar beslist u zelf over. Maar er zijn tal van bankproducten om u en uw partner het leven makkelijker te maken.

Open een gemeenschappelijke betaalrekening

Voor uw gezamenlijke levensprojecten, de organisatie van uw huwelijk of gewoon voor uw dagelijks leven als koppel, is de gemeenschappelijke rekening de ideale oplossing. Die betaalrekening wordt geopend op naam van verschillende houders en maakt het makkelijker om uw gemeenschappelijke uitgaven te betalen, zoals de boodschappen, de huur of de kosten voor uw woning.

Natuurlijk brengt dat meer verantwoordelijkheid met zich mee. Zo bent u hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden als uw rekening een debetsaldo heeft.
U kunt dit type rekening ook openen als u niet gehuwd of verwant bent. Elk jong koppel kan dus makkelijk zo'n rekening openen.

Bovendien is jullie gemeenschappelijke Belfius Comfort-rekening volledig gratis indien jullie allebei jonger zijn dan 25, en dit tot één van jullie 25 jaar geworden is.

Voor- en nadelen van de gemeenschappelijke rekening

  Voordelen Nadelen
De rekening wordt geblokkeerd bij overlijden van een van de echtgenoten, maar het is mogelijk tot een zeker bedrag geld vrij te geven voor de langstlevende echtgenoot Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de schulden
Evenwichtige kostenverdeling
Risico op spanningen als een van de echtgenoten werkt (+ geld op de rekening stort) en de andere niet
Minder beheerskosten (een gemeenschappelijke rekening kost minder dan twee individuele rekeningen) Bij een scheiding valt moeilijk uit te maken wat aan wie toebehoort

Ga voor een tussenoplossing

U kunt ook voor een tussenoplossing kiezen, namelijk een gemeenschappelijke rekening én twee individuele rekeningen. Zo beheert u de gemeenschappelijke kosten via de gezamenlijke rekening, terwijl de individuele kosten via de afzonderlijke rekeningen vereffend worden.

Op die manier kunt u schuldproblemen vermijden. Er wordt immers nooit geraakt aan de persoonlijke rekening van wie geen schuld is aangegaan.

Deze formule valt wel duur uit qua beheerskosten omdat u voor de drie rekeningen betaalt.

Welke oplossing past het best bij u?

Om de oplossing te kiezen die het beste bij u past, moet u rekening houden met:

  • uw beroepssituatie en die van uw partner (als een van u zelfstandige is, kunt u uw goederen beter scheiden om uzelf te beschermen bij een eventueel faillissement);

  • uw vermogen: als een van u beiden al schulden heeft, als u borg staat voor de lening van een familielid of vriend, of als u alimentatie moet betalen, is het beter om het gemeenschappelijk vermogen niet in gevaar te brengen;

  • de juridische band tussen u beiden. Bent u wettelijk samenwonend of gehuwd onder het stelsel van scheiding of gemeenschap van goederen?

  • hoe u met geld omgaat. U kunt elkaar maar best goed kennen voordat u een dergelijke beslissing neemt. Als u graag geld uitgeeft, terwijl uw partner nogal spaarzaam is, dan kunt u veel discussies vermijden door afzonderlijke rekeningen te nemen.

Debet- en kredietkaarten

Aan uw betaalrekening is een debet- en/of kredietkaart verbonden, of het nu gaat om een individuele of een gemeenschappelijke rekening. Voor een gemeenschappelijke rekening zijn er verschillende formules mogelijk.

Met de Belfius Comfort-rekening krijgt u een debetkaart voor elke medehouder en kunt u uw rekening op afstand beheren. Uw aankopen worden onmiddellijk van uw rekening afgehouden, binnen de limiet van het beschikbare saldo. Zo vermijdt u schulden te maken.

Met de Belfius Comfort Red-rekening profiteert u van de standaarddiensten en krijgt u naast uw debetkaart ook een kredietkaart. Dankzij deze rekening zijn uw aankopen in het buitenland en via internet beschermd tegen diefstal, ongevallen en fraude. Bovendien kunt u met de permanente reserve van 1 900 euro of meer met deze rekening uw uitgaven spreiden in de tijd.

  • Contacteer ons via

    Vragen & Contact