Fiscale voordelen van een hypothecaire lening

Fiscaal interessant!

Een hypothecaire lening geeft meestal recht op een interessante belastingvermindering, ongeacht of het gaat om een gezinswoning, een opbrengsteigendom of een vakantiewoning.


Gezinswoning

Als u een krediet aangaat voor de gezinswoning die u zelf bewoont, dan wordt dit de ‘eigen woning’ genoemd. Afhankelijk van het gewest waar u woont, kunt u rekenen op een stevig fiscaal voordeel!


Vlaanderen

In het Vlaamse Gewest geniet u de ‘geïntegreerde woonbonus’:

  • u vult de korf van de woonbonus (1.520 euro) met de door u betaalde interesten, kapitaalaflossingen en premies voor uw schuldsaldoverzekering
  • gaat het om uw enige woning, dan krijgt u 10 jaar lang een bijkomende korf van 760 of zelfs 840 euro, afhankelijk van het aantal kinderen ten laste.

Uw totale korf van de woonbonus genereert vervolgens een fiscaal voordeel van 40%, waardoor uw hypothecaire lening een belastingvermindering tot 944 euro kan opleveren!


Wallonië

Hier krijgt u de ‘wooncheque’ als duwtje in de rug. Afhankelijk van uw inkomen kunt u jaarlijks tot 1.520 euro voordeel in de wacht slepen. In functie van het aantal kinderen ten laste kan dit voordeel verder stijgen. De Waalse wooncheque kent wel een aantal specifieke voorwaarden:

  • het moet gaan om uw enige woning
  • een krediet voor verbouwingen komt niet in aanmerking.

Benieuwd of u in aanmerking komt voor de wooncheque, contacteer dan uw kredietspecialist!


Brussel

Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest heeft alle fiscale voordelen afgeschaft voor leningen aangegaan vanaf 1/1/2017 voor uw eigen Brusselse woning.


Opbrengsteigendom of vakantiewoning

Gaat u een hypothecaire lening aan voor de verwerving of verbouwing van een opbrengsteigendom? Leent u voor die vakantiewoning in Spanje waar u al zolang van droomt? Ook dan levert uw hypothecaire lening fiscaal een aardige stuiver op. De federale overheid voorziet immers dat de kapitaalaflossingen in aanmerking komen voor het ‘langetermijnsparen’ en op die manier een belastingvermindering van 30% opleveren. Dit op een maximale korf van 2.350 euro per jaar.

Daarnaast kunt u de interesten van uw lening in mindering brengen van de onroerende inkomsten die voortkomen uit de verwerving van een bijkomend pand.

Ongeacht de woning die u koopt, een hypothecaire lening is bijna altijd fiscaal interessant. De veelheid aan regimes maakt echter dat het zeer complex kan worden, zeker wanneer er eerder afgesloten leningen meespelen. De specialisten van Belfius kunnen u hierin bijstaan.