Fiscale voordelen van een hypothecaire lening

Fiscaal interessant!

Een hypothecaire lening geeft meestal recht op een interessante belastingvermindering, ongeacht of het gaat om een gezinswoning, een opbrengsteigendom of een vakantiewoning.


Gezinswoning

Als u een krediet aangaat voor de gezinswoning die u zelf bewoont, dan wordt dit de ‘eigen woning’ genoemd. Afhankelijk van het gewest waar u woont, kunt u rekenen op een stevig fiscaal voordeel!


Vlaanderen

Het Vlaamse Gewest heeft alle fiscale voordelen afgeschaft voor leningen aangegaan vanaf 1/1/2020 voor uw eigen woning.


Wallonië

Hier krijgt u de "wooncheque" als duwtje in de rug. Afhankelijk van uw inkoment kunt u jaarlijks tot 1.520 euro voordeel in de wacht slepen. In functie van kan dit voordeel verder stijgen. De Waalse wooncheque kent wel een aantal specifieke voorwaarden.


Brussel

Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest heeft alle fiscale voordelen afgeschaft voor leningen aangegaan vanaf 1/1/2017 voor uw eigen Brusselse woning.


Opbrengsteigendom of vakantiewoning

Gaat u een hypothecaire lening aan voor de verwerving of verbouwing van een opbrengsteigendom? Leent u voor die vakantiewoning in Spanje waar u al zolang van droomt? Ook dan levert uw hypothecaire lening fiscaal een aardige stuiver op. De federale overheid voorziet immers dat de kapitaalaflossingen in aanmerking komen voor het ‘langetermijnsparen’ en op die manier een belastingvermindering van 30% opleveren. Dit op een maximale korf van 2.350 euro (1) per jaar.

Daarnaast kunt u de interesten van uw lening in mindering brengen van de onroerende inkomsten die voortkomen uit de verwerving van een bijkomend pand.

Ongeacht de woning die u koopt, een hypothecaire lening is bijna altijd fiscaal interessant. De veelheid aan regimes maakt echter dat het zeer complex kan worden, zeker wanneer er eerder afgesloten leningen meespelen. De specialisten van Belfius kunnen u hierin bijstaan.

  1. Maximum van 2.350 euro (oorspronkelijk was dit 2.390 euro, maar de fiscale wetgeving, die nog gepubliceerd moet worden, zal dit verlagen tot 2.350 euro).