Het bedrijfsvertrouwen in Europa klaart op

26 januari 2023

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • Het bedrijfsvertrouwen in Europa klaart op

  • De bedrijfsenquêtes van januari leveren bewijs dat de vertraging van de groei in de eurozone deze winter beter meevalt dan gedacht.
  • Ondernemers zijn optimistischer geworden door de daling van de energieprijzen en het zicht op groeiherstel in China.
  • Op het vlak van lonen en afzetprijzen blijft de prijsdruk op hoog niveau.

Keert het tij voor de economie? Steeds meer data wijzen erop dat de activiteit in het eurogebied bij de start van het jaar beter stand houdt dan eerder gedacht. Voor het eerst sinds juni vorig jaar staat de barometer van het Europese ondernemersvertrouwen in januari weer op groei. De algemene Purchasing Managers Index (PMI) van S&P Global voor de eurozone, gezien als een goede graadmeter voor de economische bedrijvigheid, klom deze maand van 49,3 in december naar 50,2 (zie grafiek). Een cijfer boven het neutrale niveau van 50 geeft aan dat de activiteit toeneemt. Het is de derde maand op een rij dat er verbetering te zien is, dan kunnen we stilaan spreken van een trend.

De Europese aankoopdirecteurs schatten de huidige economische situatie duidelijk gunstiger in dan enkele maanden geleden. Het warme weer en hoge gasvoorraden zorgden in december voor een scherpe daling van de energieprijzen en veel landen kwamen met overheidssteun om de energiefacturen van bedrijven en gezinnen te verlichten. De voorzichtige terugkeer naar productiegroei in de eurozone gaat ook gepaard met een forse verbetering van de vooruitzichten. Door de heropening van de Chinese economie ziet het globale plaatje er beter uit, een meevaller voor exporteurs.

Tegelijkertijd is de stress in de toeleveringsketens verder afgenomen, wat vooral producenten in Duitsland ten goede komt. De PMI-score voor de belangrijkste Europese economie bleef in januari nog nipt onder 50, maar het vertrouwen van de ondernemers, zowel in de industrie als de dienstensector zit duidelijk in de lift. Ook de ZEW-enquête, die peilt naar het sentiment van Duitse beleggers, en de invloedrijke IFO-bedrijvenenquête laten meer optimisme zien. De kans dat Duitsland dit jaar afglijdt in een technische recessie, of twee kwartalen krimp op een rij, is daardoor afgenomen. Het sentiment profiteerde van de sterker dan verwachte daling van de consumenteninflatie in Duitsland in december, en ook de kosten voor ondernemingen zijn wat afgekoeld door de ontspanning van de Europese energieprijzen.

Jammer genoeg is het risico op een hoge onderliggende inflatie, of kerninflatie, nog niet van de baan. In het hele eurogebied stegen de inputprijzen voor de bedrijven in januari aan het laagste tempo sinds april 2021, maar ze liggen nog steeds ruim boven de niveaus van vóór de pandemie. Bovendien steeg de PMI-deelindex voor de afzetprijzen van de bedrijven opnieuw deze maand. Ondernemers zijn dus nog steeds van plan om hun verkoopprijzen op te trekken. Heel wat bedrijven, vooral in de dienstensector, hebben de sterk gestegen kosten van 2022 niet volledig doorgerekend en voorzien nog een inhaalbeweging.

Naast de hogere energiefactuur zijn ook de lonen vorig jaar duurder geworden. De arbeidsmarkt is namelijk heel krap en dat blijft voorlopig zo. Uit de PMI-enquête van januari blijkt dat de opklaring van de vooruitzichten bij de Europese bedrijfsleiders ook gepaard gaat met nieuwe plannen om personeel aan te werven. De werkgelegenheidsindex klom naar 52,5 en wijst op een robuuste arbeidsvraag zowel in de industrie als in de dienstensector.

De bedrijfsenquêtes van januari schetsen een beeld van een Europese economie waar de vraag beter stand houdt dan verwacht, maar de prijsdruk nog steeds hoog is. Voor de haviken in de ECB leveren deze cijfers extra argumenten om aan te dringen op een verdere verkrapping van het beleid. Niets lijkt de ECB te weerhouden om de rente de komende twee maanden met minstens 100 basispunten te verhogen. En als de kerninflatie op een hoog niveau blijft hangen, misschien nog wel meer.

MMI graph 3 - w04-1

Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina: