Het Chinese herstel verliest vaart

1 juni 2023

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

Waarom laten internationale beleggers Chinese aandelen links liggen? Deze week daalden aandelenmarkten in China naar het laagste niveau van dit jaar. In lokale munt, verloor de CSI-300 index op vier maand tijd al meer dan acht procent. De appetijt voor aandelen en obligaties bij de buitenlandse beleggers wordt extra benadeeld door de zwakke renminbi. De Chinese munt verstevigde fors ten opzichte van de Amerikaanse dollar na de beslissing om af te stappen van het zero-Covid beleid maar heeft sindsdien veel van die winst verloren. De USD/CNY koers nadert 7,10 USD, het zwakste niveau sinds december vorig jaar.


Het jaar ging op economisch vlak nochtans uitstekend van start. De Chinezen kwamen in groten getale buiten na drie jaar lockdowns en lieten het geld rollen. Daarvan profiteerden vooral de winkels, het binnenlandse toerisme en de horeca. De omzet keerde eindelijk terug naar het niveau van vóór de pandemie. Dat zorgde voor een flinke economische boost. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, bedroeg de bbp-groei 4,5 procent in het eerste kwartaal.


Jammer genoeg blijft het herstel beperkt tot de dienstensector. Net als in Europa, laten de Chinese bedrijfsenquêtes zien dat het producentenvertrouwen in de industrie verslechtert, terwijl het sentiment bij de dienstenbedrijven op hoog niveau zit. Ondernemers in de maakindustrie zien hun omzet en winstmarges dalen door een teleurstellende vraag naar goederen in binnen- en buitenland. In de eerste vier maanden van 2023 maakten de industriële bedrijven één vijfde minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat dreigt te gaan wegen op de bedrijfsinvesteringen.


Het ergste van de Chinese vastgoedcrisis is gelukkig achter de rug, toch is de sector nog niet voldoende hersteld om het zonder overheidssteun te redden. Ruime verlagingen van de hypotheekrente en soepelere aanbetalingsvereisten hebben de huizenverkoop recent ondersteund maar de bouw van nieuwe woningen kampt nog steeds met grote achterstand en vertragingen.

De recente crisis op de vastgoedmarkt was bovendien een zware budgettaire tegenvaller voor de lokale overheden, waardoor er minder fiscale ruimte is om de economische vraag dit jaar op te krikken.


Een ander pijnpunt van de Chinese economie is de hoge jeugdwerkloosheid. In de leeftijdsgroep 16 tot 24 jaar zit meer dan één op vijf Chinezen zonder werk. Men verwacht dat er deze zomer nog eens 11,6 miljoen universitairen afstuderen, een nieuw record. Vijf jaar geleden groeide de Chinese economie zo snel dat veel afgestudeerden gemakkelijk een goede baan konden bemachtigen. Nu zijn hun vooruitzichten op werk minder zeker.


Na de veelbelovende start van het jaar, vrezen investeerders dus dat het economisch herstel in China aan vaart zal verliezen. De opgekropte vraag van de pandemie zorgde begin 2023 voor een consumenten gedreven groei, maar de vraagimpuls door de heropening van de economie lijkt grotendeels uitgespeeld. Voorlopig staat geen andere economische sector klaar om de rol van groeimotor over te nemen.


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina: