Fed mikt op eerste renteverhogingen in 2023

17 juni 2021

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • De Amerikaanse centrale bank verhoogt haar groei- en inflatieprognoses voor 2021 en hint op twee renteverhogingen in 2023.
  • Haar rente- en aankoopbeleid blijft ongewijzigd zolang het herstel op de arbeidsmarkt onvolledig is.

De Federal Reserve gaat vroeger dan voorzien beginnen met het optrekken van de rente. De meerderheid van het rentecomité geeft aan dat de eerste beleidsrenteverhogingen al in 2023 in plaats van 2024 worden verwacht. De Fed verhoogde ook haar groei- en inflatieprognoses. De Amerikaanse economie zou dit jaar 7 procent groeien, bij een inflatie van 3,4 procent.

Ondanks die hoge vooruitzichten plant de centrale bank voorlopig geen aanpassing van haar ruime stimulusbeleid. De beleidsrente blijft staan op 0,00 tot 0,25 procent en volgens voorzitter Jerome Powell is het ook nog te vroeg om na te denken over een vermindering van de obligatieaankopen. De centrale bank gaat dus door met de maandelijkse aankoop van ten minste 120 miljard dollar aan staatsobligaties en andere effecten. Dat zorgt ervoor dat het voor bedrijven goedkoop blijft om te investeren in de nasleep van de Covid-19 crisis.

Sommige analisten vinden dat het stilaan tijd wordt om aan de zogenaamde tapering (de afbouw van de aankopen) te beginnen omdat de economie op volle toeren draait en de inflatie razendsnel oploopt. In mei stegen de consumentenprijzen in de V.S. met 5 procent vergeleken met het jaar ervoor, de sterkste klim in dertien jaar. Van januari tot en met maart was het vooral de stijging van de energieprijzen die de inflatie veroorzaakte, maar de afgelopen maanden neemt ook de onderliggende prijsdruk toe voor goederen en sommige diensten. Hotels en restaurants voeren vaak prijsverhogingen door als reactie op de snel stijgende vraag en het gebrek aan personeel. De Federal Reserve argumenteerde opnieuw dat de opstoot van de inflatie een tijdelijk fenomeen is en te maken heeft met de heropstart van de economie. Haar nieuwe beleidskader maakt het ook mogelijk om tijdelijk een hogere inflatie toe te laten, na enkele jaren van te lage inflatie.

Bovendien loopt het minder goed dan verwacht met het herstel van de arbeidsmarkt in de V.S. Het tweede doel van de centrale bank, het bereiken van ‘maximale werkgelegenheid’ is nog lang niet in zicht. Ondanks het indrukwekkende groeiherstel telt de Amerikaanse economie 7,5 miljoen minder jobs dan voor de pandemie. In 2021 kwamen er gemiddeld 460.000 banen per maand bij in de V.S. en dat is minder dan de helft waarop de Fed had gehoopt. Veel Amerikanen die tijdens de voorbije crisis hun job verloren, keren niet terug naar de arbeidsmarkt. Angst om het virus op te lopen, jongeren die beslissen om een jaar langer te studeren en extra werkloosheidsuitkeringen zijn enkele van de factoren die verklaren waarom vele Amerikanen voorlopig niet meer naar een job zoeken. De bedrijven proberen hen nochtans met alle macht aan te trekken omdat ze verwachten dat het een drukke zomer wordt.


Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: